Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  9:23 πμ
 
wm small
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 19:10

Μαγικό τοπίο στην Αγία Παρασκευή (Ζελίχοβο) Αγρινίου (video, φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

H Aγία Παρασκευή Τριχωνίδας (επί Τουρκοκρατίας ονομάζονταν Ζελίχοβο) είναι κτισμένη, σε ένα καταπράσινο και με πολλά νερά περιβάλλον, στους πρόποδες του Παναιτωλικού όρους.

Σήμερα οι κάτοικοί του είναι λιγοστοί και ασχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία. Αρίστης ποιότητας είναι τα κηπευτικά προϊόντα του με πιο ονομαστά τα σκόρδα.

Είναι ιστορικό χωριό και σε αυτό έβρισκαν καταφύγιο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας Ελληνες διωκόμενοι από άλλες περιοχές. Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά που σχηματίζουν καταρράχτες. Τα παλαιότερα χρόνια λειτουργούσαν νερόμυλοι.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε και μπαρουτόμυλος, κάτι που δεν είναι και πολύ γνωστό.

Μπαρουτόμυλοι επίσης λειτουργούσαν φυσικά στη Δημητσάνα αλλά και στο Μαυρίλλο Φθιώτιδας που έχουν αναστυλωθεί και αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο. Εμείς όμως στο τόπο μάς, πάντα σταθεροί στις “αρχές” μας, όχι μόνο δεν αναστυλώσαμε τον μπαρουτόμυλο της Αγίας Παρασκευής αλλά ούτε ξέρουμε αν υπήρχε.

zelixovo (1)

zelixovo (2)

zelixovo (3)

zelixovo (4)

zelixovo (5)

zelixovo (6)

zelixovo (7)

zelixovo (8)

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 514 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 19:16
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία