Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  3:18 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 12:51

5ο ΓΕΛ Αγρινίου: 1ο βραβείο στον 5ο διεθνή διαγωνισμό οπτικοακουστικής και ψηφιακής δημιουργίας (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Το 5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των Λυκείων στον 5ο διεθνή διαγωνισμό οπτικοακουστικής και ψηφιακής δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι η ιστορία της πόλης σου», με το ντοκιμαντέρ «Ο καπνός που… έσβησε».

Σε μια συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 13-11-2023, στις 11:00 π.μ. στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» παραλάβαμε το βραβείο μας σε μια αίθουσα γεμάτη από μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, την υπεύθυνη προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και εκπροσώπους πολλών φορέων.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός συν-διοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ, το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.)και για τον λόγο αυτό νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μας απένειμαν αυτή τη διάκριση. Συμμετέχουν, δε, σχολεία από την Ελλάδα, την ομογένεια, την Κύπρο και από άλλες χώρες που έχουν μια σύνδεση με τον Ελληνισμό και την ιστορία μας.

«Ο καπνός που…έσβησε», λοιπόν, είναι ένα οδοιπορικό στην καπνοκαλλιέργεια και στην επεξεργασία του καπνού στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Μια διαδρομή στην ιστορία του συγκεκριμένου φυτού και κυρίως στο αποτύπωμά του στη σύγχρονη ζωή της πόλης μας, μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών ντοκουμέντων, αλλά και τις μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν άμεσα ή έμμεσα τα καπνά και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ.

Μέσα από αυτό το ταξίδι θελήσαμε να καταθέσουμε τη δική μας ματιά στη σημασία της καπνοκαλλιέργειας για τον τόπο μας. Οι μαθητές/τριες Ευαγγελία Κωστακιώτη, Ευαγγελία Πολίτη και Ευάγγελος Παπαϊωάννου σε συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια φιλόλογο κα Κωνσταντίνα Λύρα, ερεύνησαν, διάβασαν, αναζήτησαν υλικό, κατέγραψαν μαρτυρίες, συνεργάστηκαν, χρησιμοποιήσαν εργαλεία πληροφορικής, γνώρισαν καλύτερα την ιστορία μας.Τα συμπεράσματα πολλά και μερικά …κάπως πικρά.

Το ντοκιμαντέρ έχει αναρτηθεί στο Φωτόδεντροπου είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αποτελεί κεντρική e-υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ενοποιημένη αναζήτηση και διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στα σχολεία. Είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: photodentro.edu.gr/i-create/r/8545/1456 για όποιον θέλει να το αξιοποιήσει.

Πολύτιμοι βοηθοί στην προσπάθειά μας είτε με την κατάθεση μαρτυριών είτε την προσφορά υλικού ήταν:

η κ. Αγγέλη Μαρία, φιλόλογος και διδάκτωρ Κοινωνικής Λαογραφίας,
η κ. Ζανιά Βασιλική,
η κ. Τζογάνη Γιούλα, μέλος της ομάδας «Δρω»,
ο κ. Σαρλής Νώντας, σκηνοθέτης,
ο κ. Σεφεριάδης Γιώργος, εκπαιδευτικός του σχολείου μας,
ο κ. Φούντας Στέλιος, εκπαιδευτικός,
τους οποίους θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά και να μοιραστούμε μαζί τους την ιδιαίτερη χαρά και την τιμή για τη βράβευσή μας.

Τέλος, θα θέλαμε με αφορμή τη δική μας εμπειρία, να εκφράσουμε την ελπίδα πως «ο καπνός… που έσβησε» θα αποτελέσει θέμα προβληματισμού και περαιτέρω διερεύνησης, ώστε να αποτυπωθούν επισταμένα οι επιπτώσεις από την κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας και να δοθούν κάποιες απαντήσεις για τη σημερινή κατάσταση σε επίπεδο, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό.

Ο Δ/ντης
Δρ. Φώτης Λαζαρίνης
&
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου ΓΕΛ Αγρινίου

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 323 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.