Κυριακή, 7η Ιουλίου 2024  3:30 μμ
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 22:09

Ζημιές σε ελιές και πορτοκάλια – «Στο μάτι» της κακοκαιρίας οκτώ περιοχές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Χαλάζι και ανεμοθύελλα έπληξαν καλλιέργειες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ζημιές σε ελιές και πορτοκάλια. «Στο μάτι» της κακοκαιρίας οκτώ περιοχές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η μειωμένη παραγωγή φέτος οδήγησε τους παραγωγούς πιθανότατα να μην σπεύσουν να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία τύπου «Π» που επηρέασε περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου το πρωί του Σαββάτου

Το περασμένο Σάββατο η περιοχή προετοιμάζονταν για την κακοκαιρία τύπου «Π», για την οποία οι μετεωρολόγοι είχαν ξεκινήσει να ενημερώνουν αρκετές ημέρες νωρίτερα, ώστε όλοι να προσέξουμε τις μετακινήσεις μας και ο μηχανισμός των Δήμων και της Περιφέρειας, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες, να προετοιμαστούν, να συντονιστούν και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, διότι γίνονταν λόγος ακόμη και για πιθανές πλημμύρες.

Μάλιστα νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής συγκλήθηκε το συντονιστικό της πολιτικής προστασίας στο Αγρίνιο, ώστε να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για κάθε πιθανό ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει από την κακοκαιρία.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου η περιοχή μας άρχισε να δοκιμάζεται, χωρίς όμως τελικά να ισχύσουν όλα όσα πιθανολογούνταν πως ίσως συνέβαιναν σε περιοχές, από όπου θα «περνούσε» η κακοκαιρία τύπου «Π». Βέβαια, περιοχές όπως τα Τρίκαλα ή τα Ιωάννινα και όχι μόνο αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα.

Αρκετοί όμως αγρότες επηρεάστηκαν από την ανεμοθύελλα και το χαλάζι που έπεσε μετά τις 08.00 το πρωί του Σαββάτου. Ελαιώνες και πορτοκαλεώνες «χτυπήθηκαν» σε διάφορες περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου.

Στο Νεοχώρι, στη Γουριά, στο Χρυσοβέργι, στη Λυσιμαχεία, το Αγγελόκαστρο και τη Νεάπολη «σάρωσε» η ανεμοθύελλα, ενώ το Δοκίμι και η Μάστρου δοκιμάστηκαν από χαλάζι.

Ωστόσο, οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τους αγρότες μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες και όσοι υπέβαλαν δήλωση δεν το έκαναν τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα που λειτουργούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ως είθισται.

Ο λόγος πιθανότατα που οι παραγωγοί δεν έσπευσαν να υποβάλλουν δήλωση, ώστε να αποζημιωθούν είναι η χαμηλή παραγωγή στις ελιές, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο στις προαναφερθείσες περιοχές.

Επίσης, οι περισσότερες ζημιές που προκλήθηκαν το Σάββατο από την πρωινή κακοκαιρία πιθανότατα να είναι σε βαθμό που δεν αποζημιώνονται, καθώς να υπενθυμίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει, όταν η ζημιά είναι από 25% και άνω.

Βέβαια, οι αγρότες που επλήγησαν μετράνε τις πληγές τους σε ένα ζοφερό γενικά περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί, το ρεύμα και τα καύσιμα επίσης να τους επηρεάζουν, η έλλειψη χεριών να έχει πλέον εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, ενώ και η μειωμένη παραγωγή φέτος να κυριαρχεί.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 337 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία