Τετάρτη, 6η Δεκεμβρίου 2023  9:47 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 19:41

Σπ. Γρίνος: Αντιπλημμυρική προστασία στο Αγρίνιο – Υπάρχει;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά το ακραίο και πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο «DANIEL» και τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα που είχε για τον κάμπο της Θεσσαλίας,  επανέρχεται εντονότερα ο προβληματισμός για το τι θα συμβεί στο Αγρίνιο, εάν συμβεί, όχι ένα ακραίο και σπάνιο μέχρι σήμερα καιρικό φαινόμενο  (DANIEL), αλλά ένα ηπιότερο (ΙΑΝΟΣ). Τι θα συμβεί δηλαδή στο Αγρίνιο, μια πόλη την οποία διέσχιζαν αρκετά ρέματα, τα οποία καλύφθηκαν (δεν μπαζώθηκαν) πριν από 50 περίπου χρόνια και πάνω από αυτά δημιουργήθηκαν δρόμοι, πλατείες, πάρκα κ.λπ. Τα ρέματα αυτά, όπως είναι γνωστό, ξεκινούν από τις οροσειρές βόρεια της πόλης, και διερχόμενα εντός του πολεοδομικού ιστού καταλήγουν στον κάμπο του Αγρινίου. Διερωτώμαι λοιπόν:

Μετά την κατασκευή των έργων κάλυψης των ρεμάτων, τα οποία κατασκευάστηκαν υπό τα τότε επικρατούντα καιρικά φαινόμενα, έγιναν στη συνέχεια και αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα στην είσοδο των αγωγών υποδοχής των νερών, αλλά και πριν από αυτή και σε υψηλότερα σημεία, ώστε να αποκλειστεί η απόφραξη της εισόδου των αγωγών από φερτά υλικά, ξύλα κ.λπ. μετά από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο?

Έγινε ποτέ καθαρισμός της περιοχής της εισόδου των αγωγών?

Αναλογίστηκε ποτέ κανείς, τι θα συμβεί στην πόλη, εάν γίνει απόφραξη των αγωγών?

Πριν 4-5 χρόνια πλημμύρισε το κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ, γιατί οι σωλήνες παροχέτευσης των νερών ενός μικρού χειμάρρου (όχι μεγάλου ρέματος) κάτω από τη μικρή γέφυρα του δρόμου προς Άγιο Χριστόφορο, έφραξαν από λίγα φερτά υλικά, καλάμια κλπ.

Μετά από αυτό το μικρό καμπανάκι που ήχησε, αναρωτήθηκε κανείς αρμόδιος τι θα συμβεί, αν γίνει το ίδιο και με τα μεγάλα ρέματα? Και αν ναι, τι έπραξε? Ή θεωρήθηκε αρκετή η κατασκευή ενός μικρού τεχνικού έργου για την συλλογή και παροχέτευση των νερών στο συγκεκριμένο σημείο, για να μην πλημμυρίσει ξανά το κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ?

Έχει επισκεφθεί κανείς αρμόδιος τις περιοχές, γύρω από τις εισόδους των αγωγών υποδοχής των νερών των ρεμάτων? Έχει κανείς εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί εκεί?

Συντάχθηκε κάποια μελέτη υπό τα νέα δεδομένα για την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων? Να κατασκευασθούν δηλαδή σε υψηλότερα σημεία αντιπλημμυρικά έργα συγκράτησης των φερτών υλικών και μείωσης της έντασης ροής των νερών?

Νομίζω, ότι μετά την πάροδο 50 και πλέον ετών από την κατασκευή των έργων κάλυψης των ρεμάτων, που διέσχιζαν την πόλη του Αγρινίου, στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός του Ν. Αιτωλ/νίας χρειάζεται σύγχρονη αντιπλημμυρική θωράκιση και τούτο γιατί έχει αποδειχθεί πλέον, ότι η απειλή μιας καταστροφικής πλημμύρας να μην είναι ένα πιθανό σενάριο, αλλά ορατό ενδεχόμενο, όσο και αν το απεύχομαι. Και τότε θα ψάχνουμε ποιος ήταν αρμόδιος και υπεύθυνος.

Κάθε απάντηση, από κάθε αρμόδιο φορέα (κεντρική κυβέρνηση, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, Δήμο Αγρινίου) δεκτή.

Αγρίνιο, 20-09-2023

Σπυρίδων Γ. Γρίνος
Δικηγόρος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγρινίου
με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Πιστιόλα

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 250 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 19:51
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.