Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  10:19 μμ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 21:48

Erasmus+ KA1: Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου στην Κροατία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο «Σχολείο: ένα παράθυρο ανοιχτό για τους πολίτες του κόσμου» και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000069775», που αφορά στη μαθησιακή κινητικότητα (εκπαιδευτικών και μαθητών), ταξίδεψε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας για την πραγματοποίηση της τρίτης κινητικότητάς του. Το σχολείο εκπροσώπησαν η Διευθύντρια Κατσιώπη Παρασκευή, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Τομαρά Ουρανία, Παπαδημητρίου Σπυριδούλα και Δερβίση Βασιλική, καθώς και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαστρογιάννης Αλέξιος, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από το Elementary School Sesvetska Sopnica στο Sesvete του Ζάγκρεμπ από 4 έως και 8 Σεπτεμβρίου 2023. Κατά την παραμονή τους εκεί, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν πολλές τάξεις σε ώρα διδασκαλίας (αγγλική και κροατική γλώσσα) και συμμετείχαν ενεργά στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Γνωρίστηκαν με εκπαιδευτικούς του σχολείου και αντάλλαξαν ιδέες, γνώσεις, πρακτικές και εμπειρίες, σχετικά με την ενσωμάτωση μαθητών ευάλωτων ομάδων, όπως των μαθητών Ρομά που φοιτούν στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Επιπλέον, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν (στην αγγλική γλώσσα) από μαθητές του κροατικού σχολείου και είδαν όλους τους πολλούς χώρους του (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία εκπαιδευτικών, γυμναστήρια, γήπεδα, αμφιθέατρα, εστιατόριο), οι οποίοι χρησιμοποιούνται καθημερινά από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Βέβαια, όλα αυτά δε θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν χωρίς την πολλαπλή συνεισφορά του εκλεκτού Κροάτη συναδέλφου και, πλέον φίλου των Ελλήνων εκπαιδευτικών, του Marijan Biruš. Ο Κροάτης συνάδελφος, εκπαιδευτικός της Γεωγραφίας, οργάνωσε με τον καλύτερο τρόπο την παραμονή και την ξενάγηση εκεί, παρουσιάζοντας την ιστορία των Ρομά στο πέρασμα των αιώνων και δίνοντας ακριβή και πλήρη αναφορά για τους μαθητές Ρομά του δικού του σχολείου αλλά και του τρόπου που αυτοί ενσωματώνονται αποτελεσματικότερα στο σχολικό συγκείμενο. Βέβαια, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλεται και στη Διευθύντρια του σχολείου Ljiljana Benčec-Miklečić αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού με πολλή χαρά υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν, μια εβδομάδα στο σχολείο τους, τους Αγρινιώτες εκπαιδευτικούς.

Πέραν, όμως, της φιλοξενίας στο Elementary School Sesvetska Sopnica στο Ζάγκρεμπ, οι εκπαιδευτικοί του 13ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και το Elementary School της κωμόπολης Kuršanec, ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν, κατά βάση, μαθητές Ρομά. Και σε αυτό το σχολείο παρακολούθησαν από κοντά μεθόδους διδασκαλίας και τρόπους ενσωμάτωσης των μαθητών Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία, συζήτησαν με τους Κροάτες εκπαιδευτικούς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αντάλλαξαν ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς και συμφώνησαν να συνεργαστούν περισσότερο, υλοποιώντας από κοινού δράσεις, έστω και διαδικτυακά. Πολλές ευχαριστίες αξίζει να απευθυνθούν και στον συνάδελφο Toni Marušić, δάσκαλο στο Elementary School Kuršanec που επιμελήθηκε άψογα την παρουσία και την ξενάγηση των Ελλήνων εκπαιδευτικών στο σχολείο του.

Επιπροσθέτως, οι εκπαιδευτικοί του 13ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου επισκέφτηκαν και δυο οικισμούς Ρομά, που βρίσκονται στη βορειότερη κροατική περιοχή, το Međimurje, για να δουν από κοντά τον τρόπο ζωής τους. Ο πρώτος οικισμός ήταν στην κωμόπολη Kuršanec, όπου τους μίλησε και τους ξενάγησε στον χώρο, ο αρχηγός της κοινότητάς τους Dragan Bogdan. Στον δεύτερο οικισμό, στο χωριό Orehovica, τον ρόλο του ξεναγού ανέλαβε ο αρχηγός τους Dragan Ignac. Και οι δυο Κροάτες Ρομά αρχηγοί, προσφέρθηκαν ανιδιοτελώς και καλοσυνάτα και διέθεσαν αρκετό χρόνο για την παρουσίαση των δεδομένων και των πληροφοριών που αφορούσαν στους οικισμούς τους. Κατόπιν, μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης στους οικισμούς Ρομά, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την πόλη Varaždin, όπου θαύμασαν τις ομορφιές και τα μνημεία της περιοχής.

Επιλογικά, ήταν μια εβδομάδα άκρως ωφέλιμη, δημιουργική και παραγωγική. Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επέστρεψαν με θετικά συναισθήματα και με τις καλύτερες εντυπώσεις από την επίσκεψή τους στην Κροατία. Εμπλούτισαν τις πρακτικές, μεθόδους και τεχνικές τους, γνώρισαν τη λειτουργία άλλων εκπαιδευτικών συστημάτων και ενίσχυσαν τις διαπολιτισμικές παιδαγωγικές τους δεξιότητες. Ωστόσο, η σημαντικότερη παρακαταθήκη δεν είναι άλλη από τη θεμελίωση της βάσης για μελλοντικές γόνιμες εκπαιδευτικές συνεργασίες, ανά την Ευρώπη, αυτό ακριβώς, δηλαδή, που πρεσβεύουν τα ευρωπαϊκά προγράμματος Erasmus+ KA1.

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 467 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.