Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  8:14 μμ
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 20:45

Σχολικά είδη: Στις περσινές τιμές στο Αγρίνιο (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σχολικά είδη: Στις περσινές τιμές στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία απορρόφησαν τις περισσότερες αυξήσεις στα σχολικά οι βιβλιοπώλες του Αγρινίου. Αυξήσεις έως και 10% μόνο στα τετράδια.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τα τελευταία χρόνια ο Σεπτέμβριος είναι από τους δυσκολότερους μήνες του έτους, καθώς η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σημαίνει για τους γονείς ότι πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Φέτος όμως οι γονείς και κυρίως αυτοί που τα παιδιά τους είναι στο Δημοτικό σχολείο και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου δεν πρόκειται να ξεφύγουν και πολύ από τον προϋπολογισμό τους, διότι για ακόμη μια φορά οι βιβλιοπώλες του Αγρινίου «έβαλαν πλάτη» σε σημαντικό βαθμό και απορρόφησαν τις περισσότερες εκ των αυξήσεων που δέχθηκαν από τους προμηθευτές τους.

Φέτος δηλαδή τα σχολικά είδη για τους γονείς είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Στα τετράδια σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 10% και αυτή είναι η διαφορά που θα συναντήσουν φέτος.

Οι τιμές δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, ωστόσο η γκάμα των προϊόντων τους είναι μεγάλη και απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια.

Τα προηγούμενα χρόνια τα σχολικά είδη είχαν καταγράψει αύξηση πανελλαδικά, αλλά οι επαγγελματίες του κλάδου στο Αγρίνιο είχαν κρατήσει την αύξηση αυτή σε σχετικά χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μιλώντας στη «Σ» επαγγελματίες του κλάδου τόνισαν πως οι γονείς πρέπει να επιμένουν περισσότερο στην έρευνα αγοράς και να μην εστιάζουν τόσο πολύ στην διαφήμιση, αλλά στην ουσία, ώστε να μπορούν να έχουν συμπέρασμα βάσει της δικής τους κρίσης και έτσι  να μπορούν να εξασφαλίζουν φθηνά και παράλληλα ποιοτικά προϊόντα για τα παιδιά τους.

Ο Παναγιώτης Μαργαρίτης τόνισε:

Ο Παναγιώτης Μαργαρίτης

«οι τιμές φέτος δεν έχουν ανέβει. Τις έχουμε συγκρατήσει. Η λίστα στο δημοτικό κοστίζει μέχρι και 35 ευρώ, αλλά η τιμή κυμαίνεται ανάλογα και με το τι προϊόντα θα επιλέξεις να αγοράσεις. Υπάρχει και λίστα με 20 και 25 ευρώ, χωρίς όμως τσάντα. Το κόστος μειώνεται όσο η ηλικία των μαθητών μεγαλώνει. Οι γονείς ψωνίζουν ότι χρειάζεται, διότι ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τους από την προηγούμενη σχολική χρονιά το χρησιμοποιούν. Η πρώτη αίσθηση που έχουμε φέτος για τις λίστες των εκπαιδευτικών είναι πως είναι «μαζεμένες», δεν ζητάνε πολλά, τα βασικά δηλαδή, ενώ στη λίστα δεν υπάρχει και κάτι ιδιαίτερο όπως στο παρελθόν. Για τα παιδιά του Λυκείου το βοήθημα έχει κατά Μ.Ο. 17 ευρώ με 18 ευρώ και πάνω, ενώ οι μαθητές αυτοί προμηθεύονται ότι χρειάζονται σταδιακά. Σαν αρχή διαπιστώσαμε πως οι γονείς αν είχαν επιλογή σε κάθε προϊόν θα επέλεγαν το οικονομικότερο. Υπήρχε μια μικρή αύξηση της τάξεως του 10% σε κάποια είδη λ.χ. στα τετράδια, αλλά προσπαθήσαμε και την απορροφήσαμε».

Ο Δημήτρης Τσιούφης σημείωσε:

Ο Δημήτρης Τσιούφης 

«έχουν έρθει οι περισσότερες λίστες, όπως επίσης και οι μαθητές του δημοτικού κυρίως με τους γονείς τους για να ψωνίσουν στα καταστήματα της πόλης. Οι περισσότεροι ότι μπορούσαν να κρατήσουν από την περσινή χρονιά το κράτησαν. Το κόστος της σχολικής λίστας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σε κάποια είδη υπάρχει αύξηση σε πολύ μικρό ποσοστό, κυρίως στα τετράδια. Η αύξηση είναι της τάξεως του 10%, όμως η εικόνα δεν αλλάζει πολύ. Τα χρήματα δηλαδή που ξόδεψαν πέρυσι οι γονείς στα βιβλιοχαρτοπωλεία της πόλης αυτά θα ξοδέψουν και φέτος, αλλά το ζήτημα είναι να έχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτά που θα επιλέγουν και αυτό ζητά πλέον ο κόσμος. Οι λίστες των εκπαιδευτικών φέτος είναι λογικές, το ζήτημα είναι οι μάρκες, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον γονέα τη δυνατότητα της επιλογής. Οι γονείς μπορούν να βρουν στα καταστήματά μας φτηνά, αλλά και ποιοτικά προϊόντα, όπως επίσης και ακριβότερα προϊόντα. Εξαρτάται τι επιθυμεί ο καθένας. Οι μαθητές του λυκείου προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται σταδιακά. Δεν έχουν έρθει πολλά παιδιά του Λυκείου, γιατί καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα, αλλά και τον Οκτώβριο, θα αγοράζουν ότι χρειάζονται. Κάθε φορά ψωνίζουν ότι θα χρειαστούν. Οι γονείς συνήθως παίρνουν τα πράγματα μια και έξω. Οι λίστες εξαρτώνται και με τα προϊόντα που θα επιλέξει ο μαθητής και ο γονιός. Μπορεί η ίδια λίστα να κοστίσει και 35 ευρώ, αλλά και 45 ευρώ έως 50 ευρώ. Σχετικά με τις τιμές των προμηθευτών προς εμάς τους επαγγελματίες θα πω το εξής: είναι όλα αλυσίδα. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα σε διάφορα είδη. Δηλαδή είδη που αυξήθηκαν, μειώθηκαν και αυξήθηκαν και πάλι και αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε  εμάς τους επαγγελματίες».

Ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος ανέφερε:

Ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

«τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πολλές αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα της τάξεως του 4% ανά δίμηνο. Μετά ξεκίνησε ένα ράλι τιμών σε είδη χάρτου και πλαστικού, όπου και υπήρξαν αυξήσεις και στα είδη βιβλιοχαρτοπωλείου. Το τελευταίο όμως τρίμηνο υπήρξαν σαφέστατες μειώσεις και μάλιστα σε ορισμένα είδη αρκετά μεγάλες. Οι λίστες σε σχέση με πέρυσι δεν παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά. Άλλαξε η τάση των γονιών και διατηρούν κάποια πράγματα που μπορούν να χρησιμοποιούνται. Ό,τι δηλαδή ήταν εύκολο να χρησιμοποιηθεί φέτος και ήταν περσινό, το διατήρησαν. Παρατηρήσαμε μετά από καιρό πως μια λίστα που μπορεί να κοστολογηθεί 20 ευρώ, οι λίστες κυμαίνονται μεταξύ 20 και 50 ευρώ, να συρρικνωθεί στα 10 ευρώ με είδη που ήδη υπάρχουν στο σπίτι και χρησιμοποιούνται. Στα είδη μας υπάρχουν προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης που είχαμε το τελευταίο τρίμηνο μείωση της τάξεως του 10% με 15%. Ενδεικτικά θα αναφέρω στο φωτοτυπικό χαρτί, παγιώθηκε η τιμή στο τετράδιο, έχουμε σχεδόν αμετάβλητες τιμές με πολύ μικρή αύξηση στις ξυλομπογιές, στα ψαλίδια και την κόλα. Ο μαρκαδόροι είχαν σημειώσει μια μικρή αύξηση, η σχολική τσάντα έχει αμετάβλητη τιμή σε σχέση με πέρυσι, αν και πέρσι μετά από πολλά χρόνια είχε παρατηρηθεί αύξηση μέχρι και 10%».

Καταναλωτικές Οργανώσεις: “Πυρά” για την ακρίβεια σε βασικά σχολικά είδη

«Σε μάστιγα έχει μετατραπεί η ακρίβεια για τους Έλληνες καταναλωτές. Μετά τις αυξήσεις σε τρόφιμα και βασικά είδη τη σκυτάλη παίρνουν τα σχολικά είδη με τους γονείς να γονατίζουν οικονομικά στις αυξήσεις των αντίστοιχων προϊόντων». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.

Η ΕΕΚΕ, μάλιστα, όπως αναφέρει, “διεξήγαγε ακόμα μία έρευνα σε τιμές προϊόντων και πιο συγκεκριμένα σε σχολικά είδη, απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό που απαρτίζεται και από τέκνα που φοιτούν στις υποχρεωτικές βαθμίδες εκπαίδευσης.

Για την έρευνα ελέγχθηκαν 174 προϊόντα ενώ έγινε σύγκριση των τιμών για τα έτη 2022 και 2023 και διαπιστώθηκαν τα εξής: Από τα 174 προϊόντα που ελέγχθηκαν αυξήθηκε η τιμή στο 52,87% αυτών ενώ σταθερή παρέμεινε η τιμή για το 28,16%. Μείωση παρατηρήθηκε στο 18,97% των ειδών Οι αυξήσεις που εντοπίστηκαν κυμαίνονται από 0,91% έως 34,21%. Από τα προϊόντα που δέχτηκαν ανατιμήσεις, σε ποσοστό 44,57% η αύξηση ξεπέρασε το 10% (από 10,00%-34,21%). Οι μειώσεις στις τιμές των σχολικών κυμαίνονται από 0,37% έως 20,41%.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 391 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.