Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  6:23 μμ
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 21:33

«Βάζουν πλάτη» οι αρτοποιοί του Αγρινίου – Αυξήσεις σε… αναστολή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Βάζουν πλάτη» οι αρτοποιοί του Αγρινίου – Αυξήσεις σε… αναστολή όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Ήδη οι αρτοποιοί του Αγρινίου πληρώνουν τα άλευρα αυξημένα μέχρι και 20%, αλλά ο Πρόεδρός τους δεσμεύεται πως το προσεχές δίμηνο δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για τους καταναλωτές.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Καζάνι που βράζει» είναι ο κλάδος των αρτοποιών, καθώς το τελευταίο διάστημα ενημερώθηκαν και ήδη «βλέπουν» αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων. Οι αλευροβιομηχανίες και οι αλευρόμυλοι αποφάσισαν να αυξήσουν τις τιμές «στήνοντας στον τοίχο» τους μικρούς επαγγελματίες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν να αυξήσουν την τιμή των προϊόντων τους, καθώς ο μέσος καταναλωτής δεν το αντέχει και αν προβούν σε αυξήσεις θα το «πληρώσουν» τελικά οι επιχειρήσεις τους.

Η νέα αύξηση προκαλεί ανησυχία για αύξηση στην τιμή του ψωμιού, αλλά και των αρτοσκευασμάτων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το αλεύρι. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Σάββας δεσμεύεται μιλώντας στη «Σ» πως κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι τιμές στα προϊόντα των αρτοποιείων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής δεν θα μεταβληθούν στο ελάχιστον. Για το επόμενο διάστημα όμως και ανάλογα με την πορεία που θα πάρουν οι τιμές κανείς δεν μπορεί ότι αυτές δεν θα περάσουν στον καταναλωτή, έτσι λοιπόν στην παρούσα φάση μάλλον μιλάμε για αυξήσεις που έχουν «παγώσει»…

Από τον προηγούμενο τουλάχιστον μήνα οι διεθνείς τιμές στο σιτάρι να τονίσουμε πως είχαν αυξηθεί κατά 1,3%. Ο κ. Σάββας όμως εξηγεί πως εκμεταλλευόμενοι οι προμηθευτές τους πολλές και διάφορες καταστάσεις «επενδύουν» στην αύξηση της τιμής των αλεύρων και την επιτυγχάνουν μάλιστα, έχοντας τους αρτοποιούς, που δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς αλεύρι, έρμαιά τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Σάββας τονίζει:

Ο Κώστας Σάββας

«από τέλος Ιουλίου είχε ξεκινήσει μια φημολογία ότι πουλήθηκαν τεράστιες ποσότητες κίτρινων σιταριών στην Ιταλία,  έπειτα ότι λόγω βροχών καταστράφηκαν τα σκληρά σιτάρια που παράγουμε κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και θα υπάρξει έλλειψη, αργότερα υπήρξε αναστάτωση λόγω Πούτιν και μιας δήλωσης που έκανε και πάει λέγοντας.

Με λίγα λόγια οι αλευροβιομήχανοι αναζητούν τρόπο και πάτημα να ανεβάσουν τις τιμές. Έχουν μεγάλες πιστώσεις σε συναδέλφους, χάνουν πολλά χρήματα και όταν πλησιάζει ο ισολογισμός και αντιλαμβάνονται πως δεν είναι θετικός αρχίζουν τις ανατιμήσεις.

Οι καλοπληρωτές πληρώνουν τους υπόλοιπους. Αυτό κάνουν εδώ και πολλά χρόνια οι αλευροβιομήχανοι αρχής γενομένης από το 2007 που οι περισσότεροι μύλοι ήταν ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή. Τότε έγινε μια τεράστια αύξηση των αλεύρων και από τα 12 με 14 ευρώ που κόστιζαν τα άλευρα εκτοξεύτηκαν στα 50 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο έκαναν πάλι μετά από λίγα χρόνια και κάτι ανάλογο επιχειρούν να κάνουν και τώρα πάλι.

Ήδη οι αυξήσεις έφτασαν σε εμάς τους αρτοποιούς και δεν θα σταματήσουν εδώ. Η αύξηση ανέρχεται στα 20 λεπτά το κιλό το αλεύρι, αλλά δεν έχει «περάσει» σε όλους. Σε όσους κάνουν μικρές καταναλώσεις η αύξηση αυτή έχει ήδη «περάσει», όπως επίσης και σε όσους δεν είναι καλοπληρωτές. Στους υπόλοιπους σταδιακά και ανάλογα τις παραγγελίες τους.

Δεν μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς αλεύρι και είμαστε έρμαιά τους. Αν δεν επέμβει η κυβέρνηση να τους σταματήσει δεν έχουμε καμία τύχη. Το ίδιο πάθαμε και με τα κίτρινα τυριά. Αρχικά είδαμε σοβαρή μείωση και πιστέψαμε πως θα πατήσουμε στα πόδια μας και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι αυξήσεις.

Στην περιοχή του Αγρινίου θα κρατήσουμε όσο ακόμη μπορούμε τις τιμές και δεν θα μετακυλήσουμε την αύξηση ή ποσοστό της αύξησης στους καταναλωτές. Το επόμενο δίμηνο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δεσμεύομαι πως δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε στις τιμές στην περιοχή του Αγρινίου.

Η αύξηση στην περιοχή μας από τις αλευροβιομηχανίες προς τα αρτοποιεία ανέρχεται μεταξύ του 15% και του 20% αυτή την στιγμή. Η ανοδική πορεία των τιμών προς τα αρτοποιεία ξεκίνησε από τις 16 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, ανέμεναν το διάστημα αυτό να πάρουν από το τζίρο των νησιών και την επόμενη ακριβώς ημέρα, στις 16 Αυγούστου, ξεκίνησαν τις ανατιμήσεις. Να τονίσω πως μιλάμε μόνο για το αλεύρι και τις ανατιμήσεις στην τιμή του, χωρίς να αναφερόμαστε στα υπόλοιπα έξοδα ενός αρτοποιείου που είναι υψηλά, όπως λ.χ. το ρεύμα, το πετρέλαιο κίνησης και όχι μόνο.

Αν αυτή την περίοδο κάνουμε αύξηση πιστεύω πως ο κόσμος θα σταματήσει να ψωνίζει. Ξεκινούν τα σχολεία και τα έξοδα είναι πολλά, αλλά επαναλαμβάνω πως για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι καταναλωτές στο Αγρίνιο και την ευρύτερη δεν θα δουν καμία αύξηση στα αρτοποιεία μας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Πολιτεία να στηρίξει τα μικρά μαγαζιά και όχι να τα πολεμάει. Στην περιοχή του Αγρινίου αρτοποιείο δέχθηκε πρόσφατα πρόστιμο 2.000 ευρώ, γιατί οι εργαζόμενοι ήταν 15 λεπτά νωρίτερα στην «θέση» τους από το κανονικό.

Ως μικρές επιχειρήσεις στηρίζουμε τον μέσο καταναλωτή και γι αυτό η Πολιτεία πρέπει να μας στηρίξει. Αυτό ίσως έγινε αντιληπτό από όσους ταξίδεψαν το καλοκαίρι και διαπίστωσαν ότι σε άλλες περιοχές πουλάνε 3 φορές πάνω απ ότι τα αρτοποιεία της περιοχής μας. Για παράδειγμα η τυρόπιτα στην περιοχή του Αγρινίου κοστίζει περίπου 1,5 ευρώ, ενώ αλλού κοστίζει 3 ευρώ».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 499 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.