Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  6:22 μμ
Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 21:36

ΙΝΚΑ: «Κοροϊδία η δήθεν ομπρέλα για τα επιτόκια»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Πρόγραμμα ανταμοιβής» για τους δανειολήπτες αλλά το επιτόκιο είναι ίδιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης τονίζει μεταξύ άλλων: «Κοροϊδία η δήθεν ομπρέλα για τα επιτόκια»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Εννοείται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει βρει μια «ομπρέλα προστασίας» για 500.000 στεγαστικά δάνεια συνολικής αξίας 20,5 δισ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ανταμοιβής που ανακοίνωσαν οι τράπεζες τον περασμένο Απρίλιο για να θεραπεύσουν κάπως την συνεχή άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το πρόβλημα όμως είναι πως το πρόγραμμα προβλέπει ανώτατο όριο επιτοκίου μεταξύ 2,7%-2,85% δηλαδή 1 μονάδα κάτω από το επίπεδο του 3,6%-3,8% που διαμορφώνεται σήμερα το μέσο επιτόκιο (εκεί θα παραμείνει το στεγαστικό επιτόκιο για 12 συνεχείς μήνες, δηλαδή έως και τα τέλη του α΄ εξαμήνου του 2024, εφόσον δανειολήπτες συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους και δεν θα αθετήσουν την πληρωμή κάποιας δόσης) υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά»:

Στο «παγωμένο» επιτόκιο προστίθεται το περιθώριο που προβλέπει κάθε δανειακή σύμβαση! Δηλαδή στο δάνειο μπαίνει πάνω και, ανάλογα με το δάνειο και τον χρόνο σύναψης της σύμβασης, ένα 2%-3% ή και 4%, ανεβάζοντας το τελικό επιτόκιο με το οποίο βαρύνεται ο δανειολήπτης μεταξύ 5% και 6%! Πάει στράφι δηλαδή η… προστασία μέχρι το 2025, όταν λέγεται-χωρίς να είναι σίγουρο- ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 4% από 3,75%.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης δεν φαίνεται καθόλου αισιόδοξος:

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

«Βρέθηκα σε ένα πάνελ πρόσφατα με τον υπουργό και τον ρώτησα πως μπορεί να λέει ότι θα κινητοποιήσει τις τράπεζες ενώ δεν κατάφερε να τις πείσει να ανεβάσουν τα επιτόκια καταθέσεων! Δεν μου απάντησε. Γιατί δεν έχει γίνει τίποτε, είναι όλα επικοινωνιακά, οι τράπεζες κινούνται αυτόνομα και προτείνουν ό, τι θέλουν. Η δήθεν επιβράβευση είναι κοροϊδία, αν δείτε το τελικό επιτόκιο είναι σχεδόν το ίδιο που κυμαίνεται και αφορά σε εξαιρετικούς καλοπληρωτές, άρα εκείνοι που δυσκολεύονται δεν έχουν λύση. Δεν μιλάω για κακοπληρωτές, αυτοί είναι άλλη κατηγορία», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει (και πάλι, εννοείται) το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Επιδοτείται το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων για διάστημα 12 μηνών, αλλά η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τις 1.864 αιτήσεις! Γιατί; Διότι οι αιτούμενοι θα έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι ευάλωτοι ανοίγοντας τους λογαριασμούς τους!

Σύμφωνα με οικονομικά ρεπορτάζ τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων προστίθεται και η δυνατότητα μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά με βασική προϋπόθεση είναι η συνέπεια στην εξυπηρέτηση του δανείου τους. Αυτό σημαίνει πως είναι όλοι βέβαιοι ότι τα επιτόκια δεν θα αποκλιμακωθούν πριν από το 2025. Γι’ αυτό οι ίδιες οι τράπεζες παίρνουν τηλέφωνο τους δανειολήπτες, προτείνοντας προγράμματα σταθερού επιτοκίου διάρκειας έως 10 ετών, ανάλογα και με την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.

« Οι τράπεζες λένε ότι το κάνουν αυτό αντιλαμβανόμενες την πίεση που δέχονται οι δανειολήπτες αλλά και τον κίνδυνο κάποια από αυτά τα δάνεια να κοκκινίσουν, δίνουν τη δυνατότητα μετατροπής αυτών των συμβάσεων σε σταθερού επιτοκίου, χωρίς κόστος ή με ελάχιστη επιβάρυνση που δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Αλλά πρέπει τα δάνεια αυτά να εξυπηρετούνται κανονικά, δηλαδή να μην έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα λόγω καθυστέρησης, ενώ μετά τη λήξη της σταθερής διάρκειας που θα επιλέξει ο δανειολήπτης, το επιτόκιο μετατρέπεται ξανά σε κυμαινόμενο με βάση το περιθώριο που είχε συμφωνηθεί αρχικά. Δηλαδή μιλάμε για όσους δεν έχουν πρόβλημα! Όταν από 500 ευρώ που ήταν ένα μέσο στεγαστικό έχουμε πάει στα 800! Γι’ αυτό μιλάμε για κοροϊδία!’, καταλήγει ο κ. Λεχουρίτης.

Εν κατακλείδι, τα μέτρα από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών δεν απαντούν στο πρόβλημα γιατί ήδη η επιβάρυνση που έχουν υποστεί από τις διαδοχικές αυξήσεις της ΕΚΤ έως και τα τέλη του προηγούμενου Μαρτίου –ημερομηνία εφαρμογής του πλαφόν– μεταφράζεται σε ένα σημαντικό κόστος, που φθάνει περίπου τα 1.780 ευρώ τον χρόνο για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια.

Η ζήτηση για νέα δάνεια (με εξαίρεση τα δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου») μονοπωλείται σε ποσοστό έως και 90% για χρηματοδοτήσεις με σταθερό επιτόκιο, τα οποία παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 100 περίπου μονάδες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, εξακολουθούν να είναι ελκυστικά για τους πολίτες γιατί, παράλληλα, υπάρχουν αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, ενώ στον παρονομαστή τώρα μπαίνουν και τα εκπαιδευτικά έσοδα της δήθεν «δωρεάν» Παιδείας!

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 359 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.