Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  9:45 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 20:10

Βιταμίνη Κ: Γιατί είναι απαραίτητη για τους πνεύμονες; – Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν στην υγεία των πνευμόνων και την πρόληψη του άσθματος.

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ στο αίμα τους είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους πνεύμονές τους, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και συριγμό.

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά.

Παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών, αλλά οι ερευνητές δεν γνώριζαν τη σημασία της για την υγεία των πνευμόνων.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέλυσαν στοιχεία για 4.092 ενήλικες 24 έως 77 ετών, που υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση, έδωσαν δείγματα αίματος και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ είχαν χειρότερη απόδοση στην εξέταση της λειτουργίας των πνευμόνων και διπλάσιες πιθανότητες ΧΑΠ, 44% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα και 81% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συριγμό.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Torkil Jespersen, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στο αίμα και έρευνες έχουν δείξει ότι είναι επίσης σημαντική για την υγεία της καρδιάς και των οστών. Δεν έχει γίνει όμως έρευνα για το ρόλο της στην υγεία των πνευμόνων.

Η παρούσα είναι η πρώτη μελέτη για τη βιταμίνη Κ και τη λειτουργία των πνευμόνων σε μεγάλο γενικό δείγμα πληθυσμού. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων μας».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα νέα ευρήματα δεν αλλάζουν τις τρέχουσες οδηγίες για την πρόσληψη βιταμίνης Κ, αλλά δικαιολογούν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ.

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1 μικρογραμμάριο βιταμίνης Κ την ημέρα για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 65 κιλά, χρειάζεται 65 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ την ημέρα.

Το ιδανικό είναι η βιταμίνη Κ να λαμβάνεται μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η έρευνα είναι σημαντική, επειδή οι πνευμονικές παθήσεις αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο το 2% της δημόσιας χρηματοδότησης δαπανάται για την έρευνα που θα βοηθούσε στη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποτελεσματική διαχείρισή των παθήσεων των πνευμόνων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό ERJ Open Research.

pronews.gr

Διαβάστηκε 575 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.