Κυριακή, 5η Μαίου 2024  10:48 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 23:05

Ομάδα εθελοντών έβαλε σκοπό να καθαρίσει το Ανοιξιάτικο Αμφιλοχίας! (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ομάδα εθελοντών αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες τον ρόλο τους

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία έχει γεννηθεί εδώ και έξι περίπου μήνες στο δημοτικό διαμέρισμα του Ανοιξιάτικου της Αμφιλοχίας, από ανθρώπους που δεν αναμένουν να τους λύσει όλα τα προβλήματα ο δήμος τους.

Πρόκειται για μια εθελοντική ομάδα που έχει αρχίσει ήδη να επικοινωνεί και με τα ΜΜΕ της περιοχής ζητώντας ευγενικά να πάρει έκταση αυτό το οποίο κάνει , προωθώντας μια συγκεκριμένη νοοτροπία. «Αν θέλετε, κάνετε μια δημοσίευση στο site σας ή στην εφημερίδα σας από μερικές από τις δράσεις μας», είναι το μήνυμα που ήρθε στην «Σ» και κρίθηκε σωστό να δοθεί βήμα στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων.

Ήδη η Εθελοντική Ομάδα Ανοιξιάτικου έχει κάνει δράσεις σε πολλά σημεία του Δ.Δ. και βρίσκεται σε επαφή με τον δήμο Αμφιλοχίας για κάποια βοήθεια ή κάποιο μέσον που απαιτείται. Έχουν κάνει «γυαλί» την εκκλησία στην Πλακωτή, την παραλία του Ανοιξιάτικου και το κέντρο της κοινότητας, ενώ χθες 12/7 καθάριζαν την πλατεία του χωριού και σήμερα 13/7 είχαν από τις 7 το πρωί που καθάριζαν με ζήλο την παραλία στο Κατάφουρκο.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ανοιξιάτικου Δημήτρης Ζαρμακούπης είναι και ο ίδιος μέλος της εθελοντικής ομάδας και εξηγεί την εξαιρετική σχέση που υπάρχει με τον δήμο αλλά και με τους ανθρώπους στα γύρω χωριά. «Πρόκειται για συντοπίτες μας που θέλουν να δουν τα πράγματα να αλλάζουν και βάζουν το δικό τους προσωπικό στοιχείο στην όλη προσπάθεια. Η σχέση με τον δήμο είναι σχέση συνεργασίας και όλοι θέλουν να βάλουν ένα χεράκι. Για τον λόγο άλλωστε αυτό όλο και περισσότεροι μπαίνουμε στην ομάδα αυτή», τονίζει.

Από την δική της πλευρά η Αρετή Στρακαντούνα, εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας και παρότι δεν θέλει να φωτογραφηθεί και να προβληθεί η ίδια, λέει ότι ήταν κάτι που υπήρχε στο μυαλό αρκετών από το Ανοιξιάτικο, όπως στην δική της περίπτωση που ζει κατά βάση στην Αθήνα. «Είμαι πλέον συνταξιούχος και θα έχω  περισσότερες ευκαιρίες να έρχομαι στα μέρη μου, έτσι κι αλλιώς όμως ήμουν πάντα κοντά στον τόπο μου που τον αγαπώ απεριόριστα. Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να συμβάλουμε όλοι μας και χαίρομαι που έχουμε βρεθεί άνθρωποι με όρεξη για εθελοντική προσφορά. Άλλος ασχολείται πιο πολύ, άλλος λιγότερο, άλλος μετέχει πιο ενεργά στους καθαρισμούς κι άλλος αναλαμβάνει να προβάλει στα δίκτυα αυτά που κάνουμε. Πάντως, αυτές τις μέρες θα βρεθούμε και με περισσότερους συμπολίτες με σκοπό να κάνουμε την ομάδα μας σύλλογο κι αν γίνεται να επαναδραστηριοποιήσουμε τον πολιτιστικό μας. Θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο επίσημη οντότητα και ήδη έχουμε ραντεβού και με όσους θα έρθουν για τις διακοπές τους με μια ευρεία συνάντηση στις 5 Αυγούστου», εξηγεί η κ. Στρακαντούνα.

Υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες εθελοντισμού σε κάθε άκρη της Ελλάδας και συγχρόνως όλο και πιο πολλές θέλουν να αναζητούν εθελοντές από ολόκληρη την Ε.Ε. και τον κόσμο, ανάλογα με το αντικείμενο. Γενικά ο εθελοντισμός επιδιώκει την βελτίωση της πολιτισμικής και πνευματικής ανάπτυξης των κοινωνιών και την συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα.

Στην Ελλάδα τηρείται Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων από την Γενική Γραμματεία Πολίτικης Προστασίας. Η ΓΓΠΠ αποτελεί τον εθνικό φορέα ένταξης Εθελοντικών Οργανώσεων και Ειδικευμένων Εθελοντών στο Μητρώο. Οι Εθελοντικές Οργανώσεις και οι Ειδικευμένοι Εθελοντές περιλαμβάνονται στο δυναμικό της πολιτικής προστασίας αναλαμβάνοντας την υποστήριξη δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης καταστροφών.

Σε τελική ανάλυση, ο εθελοντισμός κατά βάση είναι μία κίνηση ενεργοποίησης και καλής διάθεσης. Οι τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κάποιος είναι απεριόριστοι κι όσο δύσκολο είναι να δοθεί κάποιος ακριβής ορισμός για τον εθελοντισμό τόσο σίγουρο είναι πως έχει εφαρμογή σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής. Αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί πλήρως οι εθελοντές του Ανοιξιάτικου.

Να μην ξεχνάμε πως ο εθελοντισμός επανέρχεται ως τάση μετά την μεγάλη άνθηση που είχε γνωρίσει μετά το 2004 και η οποία συνεχίστηκε κατά την διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων με ομάδες πολιτών να θέλουν να στηρίξουν τις δημόσιες δομές που χτυπήθηκαν από τα οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 429 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.