Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  10:21 μμ
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 00:34

Εντείνονται οι ελλείψεις φαρμάκων στο Αγρίνιο: Ούτε δείγμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δεν δικαιολογούνται, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, από τη χαμηλή ζήτηση της εποχής οι ελλείψεις που υπάρχουν σε βασικά φάρμακα στο Αγρίνιο

«Εξαφανίστηκαν» τα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια

Πρόταση από το Φαρμακευτικό Σύλλογο της Πάτρας για 24ωρη απεργία στα φαρμακεία

Πως περιγράφει την κατάσταση στο Αγρίνιο ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχιλλέας Κοντοπάνος

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι ελλείψεις φαρμάκων αυτή την στιγμή στο Αγρίνιο, την Αιτωλοακαρνανία και όλη την Ελλάδα! Στο ίδιο έργο θεατές φαρμακοποιοί και ασθενείς, καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν «διογκωθεί» τόσο πολύ που η κατάσταση εξελίσσεται σε ανησυχητική!

Στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή η έλλειψη στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια είναι τόσο μεγάλη που για να βρει ένας γονιός ένα σιρόπι οποιασδήποτε εταιρείας θα πρέπει να είναι πολύ τυχερή, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε πάρα πολλές κατηγορίες φαρμάκων, με αποτέλεσμα στο «κόκκινο» να μην βρίσκονται μόνο τα φαρμακεία του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας! Αποδεικνύεται έτσι ότι τα μέτρα που πάρθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την απαγόρευση εξαγωγών κ.α. δεν δούλεψαν.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, σε τέτοιο σημείο όπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Πάτρας πρότεινε την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία των φαρμακείων.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας, Αχιλλέας Κοντοπάνος

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε: «έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Όπως είχαμε προβλέψει όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά φαίνεται πως χειροτερεύει. Αυτό ισχύει σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων όπως λ.χ. δερματολογικά σκευάσματα, σκευάσματα εισπνεόμενα, αναληπτικά φάρμακα, αντιβιώσεις και όχι μόνο, ενώ για τις ενέσεις ζαχαρώδη διαβήτη έχει γίνει πολύ φασαρία τον τελευταίο καιρό λόγω των ελλείψεων και δεν είναι μόνο αυτές που είναι σε έλλειψη.

Οι κατηγορίες φαρμάκων που αντιμετωπίζουν ελλείψεις είναι πάρα πολλές και δεν βλέπω άμεση λύση στο πρόβλημα και κυρίως αυτή την στιγμή που είμαστε σε μεταβατική περίοδο, γιατί μέχρι να μπει σε σειρά η νέα Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας θα πάρει λίγο χρόνο, ώστε να έχουμε άμεσα έναν συνομιλητή. Συνεπώς, θεωρώ ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί κι άλλο.

Σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που δεν έχουμε έξαρση ιώσεων και ασθενειών, δεν είναι χειμώνας για να διαμαρτυρόμαστε για τις ελλείψεις αντιβιώσεων. Είναι σχετικά λίγα τα σκευάσματα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς αυτή την εποχή, επομένως δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην υπάρχουν κύρια αντιβιοτικά στην αγορά.

Όταν για παράδειγμα μιλάμε για παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια η έλλειψη είναι τόσο μεγάλη που αυτή την στιγμή στην αγορά του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής δεν υπάρχει απολύτως κανένα σιρόπι καμίας εταιρείας και καμίας ουσίας. Θα είναι πάρα πολύ τυχερή μια μανά να βρει ένα σιρόπι και αν το βρει, θα το βρει ψάχνοντας όλα τα φαρμακεία για να βρει ένα κουτάκι που μπορεί να έχει ξεμείνει.

Εισπνεόμενα παιδικά υπάρχουν με το σταγονόμετρο. Θα είναι δηλαδή και πάλι πολύ τυχερή μια μαμά να βρει εισπνοές για το παιδάκι της. Οι κατηγορίες των ελλείψεων είναι πάρα πολλές, αλλά αναφέρω τα αντιβιοτικά και τα εισπνεόμενα γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις, αλλά στα φάρμακα που αφορούν μεγάλους ανθρώπους μπορούμε κάποιες φορές να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με αλλαγή φαρμάκων, πάντα όμως με συνεννόηση με τους γιατρούς, ενώ στα παιδιά αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σίγουρα θα κάνει κάποιο βήμα άμεσα για να έρθει σε επαφή με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ελπίζω ότι ο νέος υπουργός να αντιληφτεί το πρόβλημα σε όλο του το φάσμα και ποιες είναι οι πιθανές προεκτάσεις του και να υπάρξει άμεσα συνεννόηση, γιατί όπως φάνηκε η απαγόρευση εξαγωγών κάποιων φαρμάκων δεν έφερε τα αποτελέσματα που περίμεναν κάποιοι. Δεν ήταν μέτρο που έφερε αποτελέσματα, επομένως πρέπει να προχωρήσουμε σε δραστικότερα μέτρα.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Πάτρας έκανε κάποια πρόταση που δείχνει πως πρέπει να ασχοληθούμε εντονότερα με το ζήτημα αυτό για να βρούμε μια λύση πανελλαδικά, ώστε να κινητοποιηθεί όλη η αλυσίδα για τον καλύτερο ανεφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 317 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.