Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:23 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 18:43

Πανελλαδικές 2023: πως σχολιάζουν υποψήφιοι στο Αγρίνιο τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας (έκθεση) έγινε σήμερα  (Παρασκευή 2/6) η «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 και για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ).

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν θέμα για τη βία σε βάρος των γυναικών και για τον φεμινισμό.

Το πρώτο κείμενο για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη.

Το δεύτερο κείμενο για τον φεμινισμό ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλιας Παπαθανασίου στην εφημερίδα το Βήμα και το τρίτο κείμενο ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστου Οικονόμου.

Στην κάμερα του Agrinio TV μίλησαν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στο εξεταστικό κέντρο του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου, συγκεκριμένα οι Αλέξης Ριζογιάννης, Κωνσταντίνος-Άγγελος Φραγκούλης, Κωνσταντίνος Ξενάκης και Γιώργος Τσιάρας.

«Περίμενα πολύ πιο αγχωτικά θέματα, ήταν εύκολο θέμα προς ανάπτυξη, ειδικά η έκθεση», σημείωσε ο Αλέξης Ριζογιάννης.

«Ήταν εύκολα, εύχομαι όλα τα παιδιά να έχουν γράψει καλά. Η έκθεση είχε προσωπική άποψη αλλά και μερικά παραδείγματα της σύγχρονης εποχής που παρατηρούμε», τόνισε ο Κωνσταντίνος- Άγγελος Φραγκούλης.

Για βατά θέματα έκαναν λόγο οι Κωνσταντίνος Ξενάκης και Γιώργος Τσιάρας, τονίζοντας ότι «ήταν ωραίο, σύγχρονο θέμα. Οι ασκήσεις ήταν βατές, είχε εύκολα πραγματάκια».

Τα θέματα 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου Νέων Ελληνικών, Γιώργου Χρυσουδάκη του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, τα θέματα του σημερινού διαγωνίσματος ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Όπως σημειώνεται:

«Το κεντρικό θέμα του κριτηρίου αξιολόγησης αφορά στην βία κατά των γυναικών.

Οι επιμέρους ερωτήσεις του κριτηρίου κινούνται στην γενική φιλοσοφία των πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια, με απολύτως κειμενο-κεντρική προσέγγιση, που απευθύνεται σε σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

Το κείμενο αναφοράς στην Νεοελληνική Γλώσσα και στην Λογοτεχνία υποτυπώνει ένα σύγχρονο πρόβλημα για τα έμφυλα στερεότυπα και την βία κατά των γυναικών.

Οι υποψήφιοι, στην παραγωγή λόγου, καλούνται να αναπτύξουν και να τεκμηριώσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τα φαινόμενα της παραβίασης των γυναικείων δικαιωμάτων και της συμβολής τους, ως νέας γενιάς στην επίτευξη της ισότητας των φύλλων».

Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλαδικές, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση. Στο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν 452 τμήματα, δύο περισσότερα από πέρυσι (και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Ο ανταγωνισμός και φέτος θα είναι μεγάλος και κυρίως για τις υψηλόβαθμες σχολές και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα οδηγήσει χιλιάδες υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων και θα πρέπει να προετοιμαστούν για άλλες εκπαιδευτικές επιλογές που θα τους οδηγήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται, ότι αύριο Σάββατο, 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

agrinionews.gr

 
Διαβάστηκε 353 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.