Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  2:34 πμ
 
wm small
Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 20:05

Αγρίνιο: Άνοιξε ο δρόμος για οργανωμένο ορειβατικό τουρισμό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

“Άνοιξε ο δρόμος για οργανωμένο ορειβατικό τουρισμό”  στο Αγρίνιο αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”. Διαβάστε πώς:

Μια σημαντική είδηση σχετικά με την μελλοντική αξιοποίηση και ανάδειξη με οικολογικό τρόπο του μοναδικού ορεινού περιβάλλοντος στον ευρύτερο Δήμο Αγρινίου περιελάμβανε η χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως ανακοίνωσε και σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Φωτάκης, εγκρίθηκε και παρελήφθη η μελέτη σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης ορειβατικών διαδρομών του Παναιτωλικού όρους στις Κοινότητες Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής και Σιτομένων της Δ.Ε. Παναιτωλικού, στις Κοινότητες Παραβόλας, Κυρα Βγένας και Λαμπιρίου της Δ.Ε. Παραβόλας και στις Κοινότητες Αγίου Βλασίου, Πεντακόρφου, Σιδήρων, Χούνης και Ψηλοβράχου Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου, με προϋπολογισμό 10.820,67 €.

φωτακης 27 5 2023


Το χρονικό της διαδικασίας περιλαμβάνει αρχικά την Τριχωνίδα ΑΕ, που σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και ύστερα από διαβούλευση με φορείς της περιοχής είχε προχωρήσει στην καταγραφή και χαρτογράφηση του Δικτύου Μονοπατιών του Δήμου Αγρινίου. Τα Ορειβατικά Μονοπάτια και οι περιπατητικές διαδρομές στους ορεινούς όγκους Παναιτωλικού και Αρακύνθου καθώς επίσης και σε περιοχές της Λίμνης Τριχωνίδας ήταν στον σχεδιασμό και μετά το στάδιο αυτό, ο δήμος Αγρινίου είχε προχωρήσει στην ανάθεση της μελέτης για την ανάδειξη, σήμανση και συντήρηση του δικτύου μονοπατιών.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε δημοσιεύσει πρόσκληση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και
Ανθεκτικότητας προς τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Άγιον Όρος και εκκλησιαστικούς φορείς -με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής
Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)- για τις παρακάτω δράσεις:

Αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και Ποδηλασίας, δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας και δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών.

Με την έγκριση και παραλαβή της μελέτης το δίκτυο μονοπατιών μπορεί να ενταχθεί σε Εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, με ορατό στόχο πλέον την ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής καθώς επίσης και στην προστασία και ανάδειξη της υπαίθρου. Αποφασίστηκε, δε, η συγκρότηση Πενταμελούς τοπικής ομάδας υπεύθυνης για την παρακολούθηση της Στρατηγικής ΟΧΕ «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας», την ωρίμανση των πράξεων και την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση της στρατηγικής που αφορά και στους δήμους Ναυπακτίας, Θέρμου και Μεσολογγίου ακόμη.

Για το Δήμο Αγρινίου ορίστηκε μέλος της επιτροπής ο Δημήτριος Τζιώλης Γενικός Γραμματέας του Δήμου με αναπληρωματικό την Γεωργία Ροντήρη Π.Ε. Μηχανικών, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου. Ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Φωτάκης επεσήμανε στην «Σ» ότι «στόχος του δήμου Αγρινίου είναι η ανάδειξη όλου του ορεινού όγκου του δήμου και η ένταξή του σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα προσκαλέσει οικολογικό και ποιοτικό τουρισμό στην περιοχή, φέρνοντας παράλληλα και τους δημότες σε επαφή με την μοναδική φύση του ευρύτερου Αγρινίου».

Οι στόχοι

Στην περιοχή του Παναιτωλικού όρους υπάρχουν υποδομές όπως παρατηρητήρια, φυλάκια, υδροληψίες, κρήνες, εκκλησίες κλπ και σκοπός είναι να αναδειχθούν και να προβληθούν. Βασικός σκοπός και στόχος, άλλωστε, είναι να προσελκύσει το όλο πρότζεκτ νέους ανθρώπους που θα αγαπήσουν και θα αναδείξουν με τα δικά τους μέσα την περιοχή προσκαλώντας στην ουσία έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τουρισμό.

Ενδεικτικά μέσα από την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού σκοπός είναι να προβληθεί το καταφύγιο στο Περιστέρι, ο Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου και ο Ι.Ν. της Κοιμήσεως της
Θεοτόκου,  ο καταρράκτης – βρύση Κακόσταλος στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, η πηγή Φτέρης στα Σιτόμενα, ο Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία, ο καταρράκτης Σεπετού, ο Ι.Ν. της
Αγίας Δευτέρας με την κρεμαστή γέφυρα και όχι μόνο. Τα μονοπάτια της περιοχής θα περιέχουν όλους τους βαθμούς δυσκολίας (εύκολο, μέτριο, δύσκολο). Με τα συγκεκριμένα
στοιχεία σκοπός είναι ο καθαρισμός των μονοπατιών, η διαπλάτυνση τους, η διάνοιξή τους και η κατασκευή ή η νέα χάραξη μονοπατιών.

Η σήμανση των διαδρομών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του δικτύου των διαδρομών, ώστε ο πεζοπόρος και ο ορειβάτης να γνωρίζουν επακριβώς που πρέπει να
κινηθούν, να επιλέξουν τη διαδρομή που τους ενδιαφέρει και να μπορούν να προσανατολιστούν εύκολα. Η σηματοδότηση των διαδρομών σκοπός είναι να γίνει με πινακίδες κατεύθυνσης και χρωματισμό, όπως επίσης σκοπός είναι και η δημιουργία ειδικών κατασκευών, όπως πέτρινα σκαλοπάτια, σκαλοπάτια από κορμούς δένδρων, ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και ξύλινα κιόσκια.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 454 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.