Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:41 μμ
 
wm small
Τρίτη, 23 Μαϊος 2023 18:13

Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.: Να προστατευτούν τώρα οι υπάλληλοι των αποκεντρωμένων διοικήσεων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συναδέλφισσες,οι

Με αφορμή την μαφιόζικη/δολοφονική επίθεση στον συνάδελφο Μ. Ψαρρό που αποκάλυψε στις Κυκλάδες με δραματικό τρόπο την κατάσταση, που αντιμετωπίζουν και ευρύτερα οι δημόσιοι λειτουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η κυβερνητική πλειοψηφία   ψήφισε τον ν. 5043/23 ( ΦΕΚ Α 91), με τον οποίο ( άρθρο 115) προβλέπονται ειδικές διατάξεις με τις οποίες προστατεύονται, ορθώς, οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπουργείων που συμμετέχουν στα μικτά κλιμάκια ελέγχου         (άρθρο 271 του ν. 5037/23 , ΦΕΚ Α 78) πολεοδομικών και άλλων παραβάσεων. Με      την     ίδια   ρύθμιση  θεσπίζεται,       ορθώς, το    ακαταδίωκτο         των      συγκεκριμένων υπαλλήλων   όσο        αφορά       «πράξεις   ή   παραλείψεις           κατά την  άσκηση   των    καθηκόντων

τους,..................... , εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Με την ίδια ρύθμιση, θεσπίζεται αντίστοιχο ακαταδίωκτο, για τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Με την ίδια ρύθμιση όμως εκτίθενται, κατά τρόπο απαράδεκτο, εντελώς ακάλυπτοι οι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που εκτελούν τις κατεδαφίσεις.

Η παράλειψη αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί, ως ένοχη επιλογή αυτών που νομοθέτησαν, ώστε οι κατεδαφίσεις να ανατεθούν σε υπηρεσίες ( Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), που δεν διαθέτουν ούτε μέσα (μηχανήματα) ούτε κατάλληλο προσωπικό, ενώ επιπρόσθετα αντιμετωπίζουν συχνά, προβλήματα χρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ότι οι μάχιμοι δημόσιοι λειτουργοί που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ιδίως όταν αυτό αφορά στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, αφήνονται εντελώς ακάλυπτοι απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται την άναρχη τουριστική / οικιστική «ανάπτυξη», κατά το γράμμα και το πνεύμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που αντιμετωπίζει την χρήση της γης ως εμπόρευμα.

Η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων μας που εκκινούν από το επίπεδο των έντονων διαμαρτυριών και προπηλακισμών από πλευράς ελεγχόμενων, αναρμόδιων παρεμβάσεων αιρετών, εκδικητικών υπηρεσιακών μετακινήσεων και εκδικητικών δικαστικών διώξεων, ενώ όπως έδειξε η πραγματικότητα, δυστυχώς κλιμακώνονται πλέον, μέχρι και το επίπεδο των εγκληματικών ενεργειών.

Απαιτούμε :

 

Α. Να συμπεριληφθούν στις ίδιες ακριβώς διατάξεις προστασίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε ελέγχους παραβάσεων κάθε είδους ( πολεοδομικές, ηλεκτροπαραγωγής ή άλλες), κατεδαφίσεις, επιβολή διοικητικών ποινών κ.λ.π.

Β. Να θεσπιστεί πλήρης νομική προστασία των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ( πλήρης κάλυψη εξόδων και ελεύθερη επιλογή δικηγόρου) μέχρι της τελεσιδικία σχετικών διώξεων. Να προβλεφθεί καταλογισμός μόνο σε περίπτωση καταδίκης.

Γ. Την σύσταση και στελέχωση νομικών υπηρεσιών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Δ. Τη απαγόρευση άσκησης εκδικητικών / εκφοβιστικών διώξεων για παράβαση καθήκοντος εναντίον υπαλλήλων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, όταν οι διώξεις αυτές σχετίζονται με εκτέλεση ελεγκτικών ή κατασταλτικών καθηκόντων , σε περίπτωση που οι επισπεύδοντες δεν έχουν δικαιωθεί διοικητικά, έστω σε πρώτο βαθμό.

ΟΣΕΑΔΕ-ΥΠΟΓΡΑΦΗ.jpg

Διαβάστηκε 234 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία