Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:30 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 18:40

Ανάγκη για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεγάλη πρόκληση η παραγωγή περισσότερων τροφίμων.

Στην ετοιμότητα που απαιτείται για τον γεωργικό μετασχηματισμό αναφέρθηκαν οι συμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, κατά τη δεύτερη ημέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου.

«Η απάντηση είναι μία: Τεχνολογία. Πρέπει να μπει στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια. Η λεγόμενη ευφυής γεωργία να μπει στην καθημερινότητα του αγρότη» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, ωστόσο δεν έχει γίνει κατανοητό σε όλους η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δράσουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είχε πολλές δεκαετίες να ακουστεί η επισιτιστική κρίση. Αυτό δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, όσο της κλιματικής. Μεγάλη πρόκληση για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Το στοίχημα έχει γίνει κατανοητό, όμως μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι υδάτινοι πόροι να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.

«Εάν υπάρξει κάλυψη των αναγκών μέσα από την αυτοπαραγωγή θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτά είναι τα δύο ζητούμενα: Ενεργειακή αυτονομία και υδάτινοι πόροι. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα, κι αυτό θέλει πολύ δουλειά. Τα συνεργατικά σχήματα είναι ο τρόπος. Πρέπει να ενισχύεται ο αγρότης, βάσει του τι παράγει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, στην ίδια συζήτηση, ο Επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Maciej Golubiewski σημείωσε ότι η πράσινη συμφωνία έχει ως σκοπό να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες προκλήσεις.

Ενώ πρόσθεσε: «Ο γενικός προσανατολισμός του Green Deal είναι ότι χρειάζεται να συνεχισουμε να υλοποιούμε αυτή την ατζέντα. Ως ΕΕ κατανοούμε ότι σε ότι έχει να κάνει με κάποιες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, ζητούμε περισσότερες μελέτες για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στην Ελλάδα έχετε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικούς περιορισμούς. Να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ευέλικτοι.

Το Green Deal αρχικά δεν ήρθε για να απαντήσει σε κάποια κρίση. Πρέπει να υλοποιηθεί προσεκτικά. Να δώσουμε την ευκαιρία στα κράτη - μέλη να δαπανήσουν χρήματα βάσει των κατευθυνόμενων οδηγιών, αλλά εκπονώντας και τα δικά τους στρατηγικά σχέδια. Εκφράζω την υποστήριξή μου στους Έλληνες αγρότες. Το στρατηγικό σχέδιο δίνει έμφαση στις νέες γενιές.

Όλοι οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κινητροδοτούνται ώστε να κινούνται με βάση τις απαιτήσεις τους. Καταβάλλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες να κατανείμουμε στο έπακρον όλα τα διαθέσιμα κριτήρια. Θέλω να επαινέσω την Ελλάδα για την προσπάθεια της ως προς την προστιθέμενη αξία και τη χρήση της τεχνολογίας».

Διαβάστηκε 223 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία