Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:09 πμ
 
wm small
Κυριακή, 16 Απριλίου 2023 19:44

Από την Τριχωνίδα στον Προυσό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην ορεινή ραχοκοκαλιά της Ρούμελης ● Από τα υπήνεμα παραλίμνια τοπία της Τριχωνίδας λίμνης στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ανηφορίζοντας τις στράτες των βουνών, περνάμε στον νομό Ευρυτανίας και καταλήγουμε στο μοναστήρι του Προυσού, μέσα από μια διαδρομή λίγων μεν χιλιομέτρων, η οποία ωστόσο αναδεικνύει όλες τις έντονες αντιθέσεις της ελληνικής γης ● Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες οδικές διαδρομές που μπορούν να πραγματο­ποιηθούν τώρα την άνοιξη στη Στερεά Ελλάδα σε ασφάλτινους δρόμους.
Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας και ένας υπέροχος τόπος που αποτελεί ιδιαίτερο προορισμό. Σήμερα θα περιηγηθούμε στα παραλίμνια τοπία της και θα γνωρίσουμε τα περισσότερα χωριά περιμετρικά της λίμνης.

Ακολουθώντας πορεία άκρως ορεινή, αλλά πάνω σε άσφαλτο, θα βρεθούμε ύστερα από 40 δύσκολα αλλά συναρπαστικά χιλιόμετρα στην αγκαλιά της ευρυτανικής φύσης και στο μοναστήρι του Προυσού.

Τριχωνίδα λίμνη
Η Τριχωνίδα μαζί με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Στα νερά της και στους καλαμιώνες της βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν 200 είδη της φτερωτής πανίδας. Συναντάς επίσης πολλά σπάνια φυτά -99 διαφορετικά είδη φυκιών, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά- και ψάρια όπως ο νανογωβιός -το μικρότερο ψάρι του γλυκού νερού της Ευρώπης- αλλά και την ακριβοθώρητη βίδρα.

Ενα από τα ομορφότερα χωριά κοντά στην Τριχωνίδα είναι το το Θέρμο,χτισμένο σε ύψος 350 μέτρων. Ο αρχαιολογικός χώρος του Θέρμου που απέχει μόλις 2 χλμ. από την κωμόπολη είναι ένας από τους σημαντικότερους της Δυτικής Ελλάδας.

Ο γύρος της λίμνης

Περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη 15 χωριουδάκια που αξίζει να τα αναζητήσετε. Ο δρόμος γύρω από τη λίμνη είναι στο σύνολό του ασφάλτινος και η απόσταση είναι περίπου 70 χιλιόμετρα.

Ενδεικτικά θα προτείνουμε μερικά σημεία που αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά. Σε ύψωμα πάνω από το χωριό Παραβόλα εντοπίζεται το αρχαίο Βουκάτιο με εμφανή τμήματα του τείχους της οχυρωμένης πόλης (4ος αιώνας π.Χ.).

Υψηλής φυσικής και αισθητικής αξίας είναι η παραλίμνια διαδρομή από το χωριό Δουγρί μέχρι το παραλίμνιο χωριουδάκι Μυρτιά, καθώς διατρέχει το παραλίμνιο πλατανόδασος. Αν βρεθείτε εδώ το απόγευμα καθίστε κάτω από τα πυκνά σύδεντρα να απολαύσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Επίσης εξαίσια είναι η θέα από το Πετροβούνι όπου θα έχετε τη δυνατότητα να ατενίσετε τη λίμνη από ψηλά, σχεδόν το σύνολό της. Στη διαδρομή από Μυρτιά προς Θέρμο θα δείτε μερικές από τις πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες της Στερεάς Ελλάδας, όπως ο Αγ. Νικόλαος, ο ναός των Ταξιαρχών και η Αγ. Σοφία.

Πορεία ορεινή προς την Ευρυτανία

Ξεκινάμε από το Θέρμο και συνεχίζουμε εύκολα προς Μεγάλο Δέντρο, το χωριό όπου γεννήθηκε ο Κοσμάς Αιτωλός.

Μετά το Μεγάλο Δέντρο θα βρεθείτε σε χαρακτηριστική διασταύρωση. Ακολουθήστε το αριστερό παρακλάδι του ασφάλτινου δρόμου που αρχίζει να ανηφορίζει με έντονες κλίσεις τις πλαγιές του Παναιτωλικού όρους περνώντας από τα χωριά Ταξιάρχης, Λευκό, Καλλιθέα, Λαμπίρι. Στη συνέχεια, μέσα από μια διαδρομή πλημμυρισμένη από έλατα θα βρεθείτε στον νομό Ευρυτανίας, θα περάσετε το διάσελο Αραποκέφαλα που είναι το ψηλότερο σημείο στα όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας (υψόμ. 1.450) και εύκολα πια θα καταλήξετε στον Προυσό.

Το σύνολο της διαδρομής μας, από τις ήπιες όχθες της Τριχωνίδας ώς το πολύπτυχο τοπίο του Προυσού, θα διανύσουμε σε 40 χιλιόμετρα, πλάι σε χιονισμένες ακόμη ακρώρειες και πυκνόφυτα δάση. Ειδικά το τελευταίο τμήμα της διαδρομής από Λαμπίρι προς Προυσό, αν και χρειάζεται αρκετή προσοχή καθώς έχουν γίνει κατά καιρούς καθιζήσεις στο οδόστρωμα, είναι μαγευτικό! Επί του δρόμου λειτουργούν ταβέρνες και ψησταριές που ανοίγουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Ο δύσκολος δρόμος για «σκληροτράχηλα οχήματα»
Από το Μεγάλο Δέντρο μπορείτε να ανηφορίσετε σε ασφάλτινο δρόμο για 11 χλμ. ώς το ορεινό χωριό Δρυμώνας που θεωρείται το μπαλκόνι της Αιτωλοακαρνανίας. Από εδώ και από υψόμετρο 900 θα ατενίσετε με καθαρό καιρό το Ιόνιο πέλαγος, τον Πατραϊκό κόλπο και το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης της Τριχωνίδας.

Από τον Δρυμώνα, αν έχετε όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς ή κατάλληλη μοτοσικλέτα και θέλετε να ζήσετε μια μικρή περιπέτεια, μπορείτε να ακολουθήσετε τον χωμάτινο δρόμο και να «χαθείτε» στο πλούσιο ανάγλυφο των νότιων απολήξεων του Παναιτωλικού όρους. Παντού κυλούν τρεχούμενα νερά που τροφοδοτούν τα ορεινά ποταμάκια Φιδάκια, Πόρος και Γιδομανδρίτης που είναι παραπόταμοι του Εύηνου. Θα περάσετε από τα χωριά Ανω Δρυμώνας, Νεροσύρτης, Δάφνη, Λαδικού και θα καταλήξετε στο χωριό Χαλίκι από όπου μπορείτε να βγείτε στον επαρχιακό, ασφάλτινο δρόμο Θέρμου-Προυσού (5,5 χλμ.). Προσοχή όμως γιατί όσο ήπιος και αν ήταν ο φετινός χειμώνας, μπορεί ο δρόμος να κρύβει παγίδες, γι’ αυτό ρωτήστε στο χωριό Χαλίκι αν βγαίνει ιδίως το τελευταίο τμήμα της διαδρομής καθώς παρατηρούνται έντονες κατολισθήσεις.

www.viewsofgreece.com

Διαβάστηκε 949 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Απριλίου 2023 19:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία