Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:02 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 22:27

Έφτασε και η επιδότηση για… θερμοσίφωνες – Τι λένε επαγγελματίες του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έφτασε και η επιδότηση για… θερμοσίφωνες. Επαγγελματίες στο Αγρίνιο: «Να δούμε πότε πληρώνει το κράτος και βλέπουμε αν θα συμμετέχουμε»  αναφέρουν στην εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αναρτήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Εκ πρώτης όψεως ένα πρόγραμμα χρήσιμο και ενεργειακά/οικολογικά αλλά και οικονομικά, μιας και η Ελλάδα έχει μεγάλο διάστημα ηλιοφάνειας και μπορεί να εμποδίσει τεράστια ποσοστά έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου.

Τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό χωρίς κόστος με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά  και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση».

Οι αυξημένες τιμές πριν την επιδότηση

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες ύψους έως και 60% θεωρητικά, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν κάτι τέτοιο ισχύει τελικά. Όπως λέει στην «Σ» ο επαγγελματίας στον χώρο, Αποστόλης Σουβλής, αυτό το 60% δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού κάθε πρόγραμμα ανεβάζει την τιμή στις ανάλογες συσκευές και αυτό το γνωρίζει όλη η αγορά. «Για παράδειγμα, με το πρόγραμμα για ψυγεία και κλιματιστικά όλοι ξέρουν ότι ένα ψυγείο που κόστιζε 1000 ευρώ πριν το πρόγραμμα, μετά από αυτό έφτασε τουλάχιστον στα 1250…», επισημαίνει.

Έφτασε και η επιδότηση για… θερμοσίφωνες
Ο Αποστόλης Σουβλής

Το ζητούμενο και με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το γνωστό που καθόρισε την επιτυχία- ή όχι- και των προηγούμενων προγραμμάτων: ο χρόνος που θα πληρώσει το κράτος την συμμετοχή του, ειδικά από την στιγμή που οι εταιρίες δίνουν 30 ημερολογιακές μέρες για αποπληρωμή στους κατά τόπους μικρούς επιχειρηματίες.

Αυτός είναι και ο λόγος που από τους 1300 περίπου πιστοποιημένους στα ηλεκτρικά επαγγελματίες στο πρόγραμμα για κλιματισμό και ψυγεία συμμετείχαν όχι πάνω από 500. Διότι το πρόγραμμα ήταν κομμένο και ραμμένο για τα μεγάλα πολυκαταστήματα που μπορούν να περιμένουν πολύ την αποπληρωμή και να κάνουν πολλές δόσεις.

Στους περιφερειακούς επαγγελματίες ένα μεγάλο ζήτημα είναι πού θα αποθηκεύσουν τις προς ανακύκλωση συσκευές, επίσης. Είναι άλλο πράγμα να πληρωθείς γρήγορα και να νοικιάσεις έναν χώρο για έναν-δύο μήνες κι άλλο πράγμα να περιμένεις 6 μήνες και πρέπει να βρεις έξτρα χώρο, όπως επισημαίνουν γνώστες της τοπικής αγοράς

«Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα και ο κόσμος ρωτάει γι’ αυτό. Πρέπει όμως να γίνει με τρόπο που θα ευνοεί και τους «μικρούς» για να πάει καλά για όλους, όχι όπως έγινε με το προηγούμενο. Οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν τις τιμές και να μην ενθαρρύνουν εκείνους που θα κάνουν αύξηση πριν την επιδότηση», εξηγούν στην «Σ» γνωστοί επαγγελματίες στην αγορά του Αγρινίου.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

Είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται και θα πρέπει να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους (αυτό θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο), πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης και να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση. Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ και δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Κριτήρια κατάταξης

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

-Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.

-Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

-Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

-Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Ύψος ενίσχυσης

Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης. Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού), την τιμή αγοράς του.

Από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, θα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 320 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.