Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:38 μμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 19:52

Λίμνη Τριχωνίδα: Ένα “φυσικό διαμάντι” κοντά στην πόλη του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, στα ανατολικά της πόλης του Αγρινίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη στον ελλαδικό χώρο.

Η σπάνια φυσική ομορφιά της, ο πληθυσμός των υδρόβιων πουλιών καθώς και η μοναδική βιοποικιλία της, την καθιστούν σαν μια από τις σπουδαιότερες λίμνες της Ευρώπης.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλά παραδοσιακά χωριά και έτσι η ζωή των κατοίκων της συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με αυτή. Η λίμνη είναι δημόσια και η επίβλεψή της ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η προστατευόμενη περιοχή της λίμνης είναι σε θέση να λειτουργήσει ως χώρος απόκτησης γνώσης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. Είναι πλούσια σε φυσική ομορφιά και ατόφιο τοπίο καθώς λίγες παρεμβάσεις έχουν γίνει μέσα στα χρόνια. Προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο και πολλοί είναι αυτοί που μαθαίνουν περισσότερα για την ύπαρξή της.

Αν κάποιος επισκεφθεί τη δυτική Στερεά Ελλάδα έχει κάθε λόγο να βρεθεί στην Τριχωνίδα που καθηλώνει με την ομορφιά και την ηρεμία που προσφέρει.

Η λίμνη δε φημίζεται μόνο για τα καθαρά νερά της αλλά και για τις δραστηριότητες που γίνονται σε αυτή τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύοντας έτσι πολλούς επισκέπτες. Ενδείκνυται για θαλάσσιο ποδήλατο και απολαυστικές βόλτες με σκάφος. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλές εύκολες διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες τις εποχές του χρόνου.

Σε όσους αρέσουν οι καλοκαιρινές διοργανώσεις αξίζει να πάρουν μέρος στο “Lake Party Trichonida ” για να χαρούν την ανεμελιά της εποχής και να απολαύσουν βράδια γεμάτα κέφι με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής να δίνουν το «παρών».

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την εντυπωσιακή διαδρομή που επιφυλάσσει ο γύρος της Τριχωνίδας. Μπορεί να γίνει από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο περιμετρικά της λίμνης με ποδήλατο ή με αυτοκίνητο με συνολικό μήκος διαδρομής περίπου 70 χλμ. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να απολαύσει όλη την ομορφιά της λίμνης και της περιοχής γύρω από αυτήν, έτσι ώστε να γνωρίσει και μερικούς από τους παραλίμνιους οικισμούς.

Ωστόσο, δε λείπουν οι σημαντικές απειλές για τη λίμνη που σχετίζονται με τις γεωργικές δραστηριότητες, την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, τους καλαμιώνες που την «ανταγωνίζονται» αλλά και το γεγονός ότι δεν της έχει αποδοθεί η σημασία που της αξίζει.

Σε κάθε περίπτωση, η φυσική ομορφιά αυτού του τόπου και η ηρεμία που αποπνέει δημιουργεί στον επισκέπτη ψυχική γαλήνη και ευεξία.

Μια βόλτα αρκεί για να πειστεί κανείς ότι αποτελεί το «φυσικό διαμάντι» της περιοχής που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Βάσια Ζυματούρα

Πηγή φωτογραφιών: Γιάννης Γιαννακόπουλος (Facebook)

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 591 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 19:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.