Παρασκευή, 29η Σεπτεμβρίου 2023  8:00 πμ
 
wm small

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

 

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 15:23

Εμβολιασμός αλεπούδων: εγκρίθηκε το πρόγραμμα - ξανά εκτός η Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εγκρίθηκε η εφαρμογή του προγράμματος του δια του στόματος εμβολιασμού της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες) κατά της λύσσας.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών εφαρμόζεται δύο (2) φορές το χρόνο, κάθε άνοιξη (εντός του διμήνου Απριλίου-Μαΐου) και φθινόπωρο (Οκτώβριος-Νοέμβριος). Πιο συγκεκριμένα, ο από αέρος εμβολιασμός προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου του 2023, για την εαρινή εκστρατεία του 2023 και εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου του 2023, για τη φθινοπωρινή εκστρατεία του 2023.

Σκοπός του προγράμματος είναι:

α) η προστασία της Δημόσιας Υγείας και της Υγείας των Ζώων από το νόσημα,

β) η διασφάλιση της ανοσοποίησης της άγριας πανίδας,

γ) η διασφάλιση της εκρίζωσης της λοίμωξης από τον ιό της λύσσας στα ζώα, σε όλη την επικράτεια,

δ) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας στους πληθυσμούς των ζώων της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες), που αποτελούν τον ειδικό στοχευόμενο πληθυσμό, ως ζώα που λειτουργούν ως δεξαμενή του ιού στη χώρα,

ε) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας σε πληθυσμούς άλλων θηλαστικών ζώων, που ανήκουν στο γενικότερο στοχευόμενο πληθυσμό,

στ) η διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγής από τη λύσσα στη χώρα.

Οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες θα διενεργηθεί ο από αέρος εμβολιασμός, είναι οι: Θεσσαλονίκης (τμήμα αυτής), Κιλκίς, Σερρών (τμήμα αυτής), Πέλλας, Ημαθίας (τμήμα αυτής), Κοζάνης, Γρεβενών (τμήμα αυτής), Καστοριάς, Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων (τμήμα αυτής), Πρέβεζας (τμήμα αυτής), Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας (τμήμα αυτής) και Δράμας.

Η συνολική έκταση όπου θα διενεργηθούν εναέριοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 30.000 km2, εξαιρουμένων των περιοχών που αφορούν σε υδάτινες επιφάνειες, ποταμούς, εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, αστικές περιοχές και οικισμούς.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με ρίψη από αέρος. Υπολογίζεται η διασπορά κατά μέσο όρο 20-25 δολωμάτων και, πάντως, όχι λιγότερο από 20, ανά km2 επιφάνειας.

Εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Σημειώνουμε ότι παρά την ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού αλεπούδων, από πέρυσι εξαιρέθηκε το τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας (περιοχή ορεινού Βάλτου), όπου όλα τα προηγούμενα χρόνια υλοποιούταν το πρόγραμμα.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική Απόφαση, εδώ.

Διαβάστηκε 165 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία