Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:11 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 17:59

Δυτική Ελλάδα: Αναχωρούν την Πέμπτη οι τρεις φίλοι για Τουρκία: «Θα βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα. Η σκέψη μόνο για τους κατοίκους της Τουρκίας που μετρούν τις πληγές τους μετά τους φονικούς σεισμούς… δεν φτάνει.

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει μία παρέα τριών ατόμων από το Αγρίνιο και την Πάτρα που μαζεύουν βοήθεια και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τη γειτονική μας χώρα ώστε να σταθούν στο πλευρό των γειτόνων μας.

Ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης ο Μίλτος Ζαμπάρας μιλάει στο Newsbeast εξηγώντας: «Εγώ και οι φίλοι μου Μάκης Μακρής και Κώστας Κακκαβάς με τα χέρια μας, με τα πόδια μας θέλουμε να βοηθήσουμε υποστηρικτικά όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι, σε ένα μέρος που ο πόνος ξεπερνά όλα τα όρια αντοχής της ανθρώπινης ύπαρξης».

Πώς όμως πήραν την απόφαση να φύγουν για την Τουρκία; Όπως σημειώνει ο Μίλτος Ζαμπάρας βλέποντας τα τραγικά γεγονότα από την τηλεόραση, ταράχτηκαν τόσο πολύ που αμέσως επικοινώνησαν μεταξύ τους τηλεφωνικά. «Είπαμε ότι πρέπει να μεταβούμε στην περιοχή να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν μεγάλη ανάγκη. Να πάμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, να τους εμψυχώσουμε, να γίνουμε όσο μπορούμε χρήσιμοι στους συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή υποφέρουν, με τις καιρικές συνθήκες να είναι δραματικές καθώς χιονίζει» αναφέρει.

«Αν καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της αλληλεγγύης στην πράξη, αν χρειαστείς βοήθεια… κάποιος θα βρεθεί»
«Κάποτε η γιαγιά μου μαγείρευε το μεσημέρι της Κυριακής για όλη τη γειτονιά. Αν τη ρωτούσες τι σημαίνει αλληλεγγύη δεν ήξερε. Και όμως, καταλάβαινε ότι έπρεπε όλοι να ζήσουν και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Αλληλεγγύη από ένστικτο. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σήμερα δυστυχώς έχει επικρατήσει ο ατομισμός. Δεν υπάρχει άλλο όπλο πέρα από την αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη όμως στην πράξη. Όχι μόνο στην σκέψη. Προετοιμάσου, οργανώσου, δράσε. Κάνε κάτι που θα βοηθήσει έστω και έναν άνθρωπο. Μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια, κάνε κάτι. Αύριο μπορεί να είναι η σειρά σου και να χρειάζεσαι βοήθεια.

Αν καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της αλληλεγγύης στην πράξη, τότε αν εσύ χρειαστείς βοήθεια, κάποιος θα βρεθεί. Διαφορετικά αν επικρατήσει απολύτως ο ατομισμός, στο τέλος δεν θα έρθει κανένας για βοήθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στον σεισμό, γενικά πρέπει να προσπαθούμε να απλώνουμε το χέρι μας σε όποιον μας χρειάζεται, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας. Σε τελική ανάλυση είναι και στοιχείο κοινωνικής συνοχής» υπογραμμίζει.


«”Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει”, έλεγε η γιαγιά μου. Για τον λόγο αυτό, την περίοδο αυτή συντονιζόμαστε, μια παρέα λίγων ανθρώπων, και συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης, από στόμα σε στόμα, με τηλέφωνα, μηνύματα σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη και κόσμος που δεν γνωρίζουμε θέλει να βοηθήσει και να προσφέρει για αυτήν την υπόθεση» δηλώνει στo Newsbeast.

«Οργανώνουμε το ταξίδι για την Πέμπτη 16/2. Μέχρι τότε μαζεύουμε τρόφιμα κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, απορρυπαντικά ρούχων, ορούς, γάζες, hansaplast, είδη ατομικής υγιεινής, κασκόλ, σκούφους και πάμε να βοηθήσουμε ένα γειτονικό λαό όπως θα βοηθούσαμε και τον γείτονα του διπλανού σπιτιού μας» τονίζει.

Σεισμοί στην Τουρκία

«Επειδή δεν είμαστε ΜΚΟ και δεν διαθέτουμε δικό μας χώρο και έτσι η διαδικασία συλλογής των ειδών πρώτων ανάγκης που θα πάμε στην Τουρκία γίνεται κυρίως από στόμα σε στόμα, τηλεφωνικά και με μηνύματα από φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Όταν τα συγκεντρώνουν εμείς αναλαμβάνουμε να πάμε και τα παραλάβουμε. Εάν όμως κάποιος επιθυμεί να τα φέρει ο ίδιος μπορεί πρωινές ώρες στην Πλατεία Γεωργίου 25α στον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας» αναφέρει κλείνοντας ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας.

Η ομάδα αποτελείται από τους: Δρ. Μίλτο Ζαμπάρα – Ερευνητή στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Κώστα Κακκαβά – διοικητικό υπεύθυνο του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τον Μάκη Μακρή – επιχειρηματία και μέλους του ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Πατρών και της Ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Σταυρούλα Πεταλιού – Newsbeast.gr

Διαβάστηκε 531 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.