Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  1:46 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 23:12

Την Κυριακή το 34ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου – Ποιοι είναι οι στόχοι του (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για την προώθηση του 34ου Συνεδρίου του που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 29/01 στο ΕΚΑ και θα έχει ελεύθερη συμμετοχή για όλους

Την Κυριακή το 34ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου – Ποιοι είναι οι στόχοι του (video)
(από αριστερά) ο Μιχάλης Κατσιγιάννης, ο Γιώργος Ντουντούμης, ο Γιώργος Δημητρουλής και η Σοφία Λαζαρίδη

Στο πλαίσιο του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (ΕΚΑ) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 29/01 στις 09.30, το απόγευμα της Πέμπτης το ΔΣ του ΕΚΑ παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να γνωστοποιήσει τα προβλήματα του εργαζόμενου λαού της περιοχής, αλλά και πανελλαδικά, τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε τα προηγούμενα 3 χρόνια ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας σε διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς στην περιοχή, αλλά και κυρίως για να αναδείξει τους στόχους που έχει βάλει για το επόμενο χρονικό διάστημα και γενικότερα για το μέλλον,

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑ Γιώργος Ντουντούμης πραγματοποίησε τον απολογισμό για τα προηγούμενα 3 χρόνια, ποιες συγκεκριμένα πρωτοβουλίες έλαβε το ΕΚΑ. Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στη φτώχεια, στην ανεργία που υπάρχει τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση που έγινε στους χώρους δουλειάς, στα ζητήματα της υγείας στο Νοσοκομείο Αγρίνιου, αλλά και γενικότερα πάνω στον τομέα της υγείας και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε το ΕΚΑ στον τομέα αυτό για να κατευθύνει την πάλη των εργαζομένων.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και σ αυτές που σχετίζονται με την ακρίβεια, τα ζητήματα της ενέργειας, τα καύσιμα, τους χαμηλούς μισθούς, την ανυπαρξία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και την διεκδίκηση τους σε όλους τους χώρους εργασίας και την υπογραφή τους, αλλά και την ουσιαστική αύξηση των μισθών, βάση των σύγχρονων αναγκών της καθημερινότητας, την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού που έχουν περικοπεί.

Σχετικά με τους στόχους του 34ου Συνεδρίου που θα διεκδικήσουν την υλοποίησή τους ο κ. Ντουντούμης αρχικά τους περιέγραψε και εν συνεχεία τους ανέλυσε! Πρώτος και βασικός στόχος είναι η ενδυνάμωση των σωματείων του ΕΚΑ και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Διεκδικούν 7ωρο πενθήμερο και 35ωρο στο πλαίσιο της εθνικής συλλογική σύμβασης εργασίας που θα προταθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιθυμούν επιπλέον την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, εκτός από τις συμβάσεις και στους μισθούς, που υλοποιήθηκαν από την πλευρά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και με την ψήφιση νόμων.

Ζητούν να οριστεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός που πρέπει σύμφωνα με το ΕΚΑ να οριστεί μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, διεκδικούν την επαναφορά της συνδικαλιστικής επαναδιαπραγμάτευσης για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και αυτό να είναι η αφετηρία της αύξησης του κατώτατου μισθού, κάτι που διεκδικούν όλα τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ, διότι σύμφωνα με τον κ. Ντουντούμη και η ΓΣΕΕ θέλει διαπραγμάτευση την εθνική συλλογική σύμβαση αλλά είναι ψίχουλα τα όσα ζητά, επικυρώνοντας ουσιαστικά με την διεκδίκησή της την πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Διεκδικούνε μέσα από το 34ο Συνέδριο τις κατακτήσεις που καταργήθηκαν μέσα στα χρόνια όπως λ.χ. οι τριετίες, η Κυριακή αργία, την πληρωμή των υπερωριών, την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, την χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, το επίδομα της ανεργίας να είναι στο 80% του κατώτατου μισθού χωρίο όρους και προϋποθέσεις, όπως επίσης την κατάργηση του διαχωρισμού της καταγγελίας σύμβασης με την απόλυση, που απολύουν τους εργαζόμενους χωρίς να τους έχουν προειδοποιήσει, την ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

Επιπλέον, στην αρχή έγινε αναφορά στην απαράδεκτη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει γιατί εξυπηρετεί συμφέροντα. Ακόμη, μίλησε ο Πρώην Πρόεδρος του ΕΚΑ Μιχάλης Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Δημητρουλής και η Γραμματέας του Σωματείου Σοφία Λαζαρίδη.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 299 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα