Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:24 πμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 21:13

Πάει για καλοκαίρι η διασύνδεση ταμειακών και POS – Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πάει για καλοκαίρι η διασύνδεση ταμειακών και POS όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Η ΑΑΔΕ εξέδωσε με καθυστέρηση τις οδηγίες και η κομβικής σημασίας αλλαγή πήρε παράταση. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μέσα στο καλοκαίρι, αν όχι από τις αρχές του 2024, αναμένεται να προχωρήσει τελικά το σχέδιο για τις «νέου τύπου» ταμειακές μηχανές και τα «νέου τύπου» POS που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την έκδοση αποδείξεων, που «κόβουν» παντός τύπου καταστήματα και επιχειρήσεις.

Με τις ταμειακές μηχανές που υπάρχουν στην αγορά σήμερα μπορεί η Εφορία να γνωρίζει το πότε πραγματοποιήθηκε συναλλαγή στην εκάστοτε επιχείρηση που θα κόψει απόδειξη, ωστόσο, δεν γνωρίζει τα «στοιχεία» της πληρωμής, αν δηλαδή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά.

Εφόσον διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS η Εφορία θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη, αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά). Πρακτικά δηλαδή, ταμειακές μηχανές και POS θα είναι «ένα και το αυτό» αφού θα εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS. Βασική επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι την προσεχή άνοιξη τα voucher να δοθούν στους δικαιούχους και το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο η επικείμενη προεκλογική περίοδος στο τέλος της άνοιξης δεν αποκλείεται να μεταθέσει εκ νέου το χρονοδιάγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας μιλώντας στη «Σ» εξηγεί πως προέκυψε η αναβολή, διότι λίγο καιρό πριν όλες οι επιχειρήσεις του Αγρινίου, της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας που διαθέτουν ταμειακή μηχανή ανέμεναν την αλλαγή αυτή, την μετάβαση στις νέου τύπου ταμειακές και στα νέου τύπου pos.

Πάει για καλοκαίρι η διασύνδεση ταμειακών και POS - Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας
Ο Τάσος Προβίδας

Συγκεκριμένα ο κ. Προβίδας αναφέρει: «με βάσει απόφασης που είχε ληφθεί ήταν γνωστό πως από 01/01/23 θα διασυνδεθούν όλες οι ταμειακές μηχανές με τα POS, όπως ήδη δηλαδή λειτουργούν τα συστήματα των super market που είναι ήδη συνδεδεμένα.

Μετά από την απόφαση αυτή του καλοκαιριού, βγήκαν τώρα ουσιαστικά οι οδηγίες στις εταιρείες που παράγουν τις ταμειακές και τα POS για το πώς θα γίνει η διασύνδεση. Αυτά θα έπρεπε να είναι γνωστό από καιρό πριν, συνεπώς δεν γίνεται να εφαρμοστεί η απόφαση από 01/01/23 και γι’ αυτό θα μετατεθεί για το καλοκαίρι και δεν αποκλείεται τελικά και για τον νέο έτος, το 2024. Κανείς δεν γνώριζε επίσημες οδηγίες για το πως θα γίνει η διασύνδεση οπότε φαινόταν πως δεν θα ισχύσει. Οι τεχνικές οδηγίες δόθηκαν προ ημερών.

Συνάμα υπάρχει και κάποιο πρόγραμμα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει βγει από πέρυσι το καλοκαίρι και άνοιξε τώρα και διαθέτει 5 υποκατηγορίες. Μια από τις υποκατηγορίες αυτές αφορά την κατάσταση της ταμειακής μηχανής και αυτό αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

Η επιδότηση είναι της τάξεως του 90% και είναι ως voucher για να αντικαταστήσει ο επιχειρηματίας – επαγγελματίας την ταμειακή του μηχανή, ώστε να είναι και συμβατή με τη σύνδεση με το POS. Ο λόγος που άνοιξε τώρα το πρόγραμμα αυτό και θα κλείσει στις 31/03 είναι διότι δεν υπήρχαν ταμειακές ανάλογης τεχνολογίας, που να έχουν τη δυνατότητα για διασύνδεση με το POS. Δεν αποκλείεται να μετακυληθεί η υποχρέωση της διασύνδεσης για το 2024, καθώς οι εταιρίες τώρα έχουν τις οδηγίες, δηλαδή τώρα παράγουν τις ταμειακές και τα POS που πρέπει. Πότε δηλαδή θα γίνει η «απορρόφηση» από την αγορά, δεδομένου πως είναι πάνω από 600 με 700 χιλιάδες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές; Πότε θα ενημερωθεί ο εκάστοτε επιχειρηματίας κλπ;»

Οι νέες προδιαγραφές

Με τις νέες προδιαγραφές διασφαλίζεται η ακρίβεια των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, βελτιώνεται η κρυπτογράφηση στην επικοινωνία μεταξύ των δύο συσκευών και ο τρόπος χειρισμού των πιθανών βλαβών είτε στον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ) είτε στην υποδομή σύνδεσης των δύο συσκευών.

Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη και σε πραγματικό χρόνο εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης καθώς και για τον τρόπο πληρωμής και έτσι να εντοπίζουν περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου και μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Με το νέο σύστημα τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής αλλά το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Στόχος να κλείσει ένα μεγάλο «παράθυρο» φοροδιαφυγής

Κομβικής σημασίας για την φορολογική διοίκηση είναι το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και αυτό γιατί με την ολοκλήρωση του έργου δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση σε κάποιον πελάτη μέσω POS, αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.

Στόχος είναι μέσα από αυτή τη διασύνδεση να κλείσει ένα μεγάλο «παράθυρο» φοροδιαφυγής που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και να συρρικνωθεί το «κενό» ΦΠΑ.

Το «κενό» ΦΠΑ μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει συρρικνωθεί, αλλά παραμένει ακόμη σε υψηλό επίπεδο με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το «κενό» ΦΠΑ ανήλθε στα 3,2 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν για το 2020, μιας χρονιά όμως που λόγω της πανδημίας, του lockdown και της συνεπακόλουθης εκτόξευσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ήταν λογικό ο «χαμένος» ΦΠΑ να είναι μικρότερος. Ωστόσο και πάλι το ποσό (3,2 δισ. ευρώ) είναι πολύ μεγάλο και ξεπερνά κατά πολύ τα χρήματα που εισπράττει το Κράτος π.χ. από τον ΕΝΦΙΑ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 250 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία