Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:01 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 11:53

Κατώτατος μισθός: Aπό 1η Απριλίου η αύξηση – Βάση τα 770 ευρώ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2023,  σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης  προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.
  • Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023
  • Η διαβίβαση  του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.
  • Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου 2023.
  • Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.
  • Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αύξηση θα κινείται πέριξ του 8%, δηλαδή στα 770 ευρώ, όπως πρώτος είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής στις 18 Δεκεμβρίου 2022.

Η συντόμευση της διαδικασίας για τον καθορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ισχύσει ένα μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι άλλες χρονιές, δηλαδή από την 1η Απριλίου, αντί για τον Μάιο.

Το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» της Κυριακής μάλιστα στις 18/12 είχε αποκαλύψει ότι η διαδικασία θα συντομευθεί ώστε η αύξηση να ανακοινωθεί Απρίλιο αντί Μάιο.

Μπορεί και πιο πάνω

Το ενδεχόμενο να περάσει ο μισθός τα 770 ευρώ είναι πιθανό, αλλά θα εξαρτηθεί από το μίγμα των προτάσεων που θα συζητηθούν από τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, καθώς και από τα συνδικάτα. Ο βασικότερος λόγος πάντως που δικαιολογεί αύξηση του μισθού στα 770 ευρώ ή και πιο πάνω έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι χαμηλόμισθοι πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια, ενώ οι αυξήσεις που δίνουν αρκετές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες σε όσους παίρνουν χαμηλούς μισθούς.

Κώστας Κατίκος eleftherostypos.gr

Διαβάστηκε 344 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.