Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:08 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 19:19

Δημοψήφισμα 1974, οι διακηρύξεις στο Αγρίνιο υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 1974, ύστερα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, κατά το οποίο το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%). Οι διακηρύξεις δικηγόρων και άλλων Αγρινιωτών επιστημόνων υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. 

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών ενώ σχεδόν μισός αιώνας αβασίλευτης δημοκρατίας συμπληρώνεται για το ελληνικό κράτος.

Ο θάνατος του ξύπνησε τις μνήμες από το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, κατά το οποίο η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία με ποσοστό 69,2%.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από τις βουλευτικές εκλογές του 1974, το εκλογικό σώμα καλείται και πάλι στις κάλπες, για να αποφανθεί, αυτή τη φορά, για τη μορφή του πολιτεύματος.

Με την αναγγελία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου
εξέδωσαν διακήρυξη υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας Ακολούθησε η Συντονιστική Επιτροπη Δημοκρατικού Αγώνος Τριχωνίδος Βάλτου και Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας

Σχεδόν αμέσως μετά την αναγγελία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, στο Αγρίνιο την 27-11-1974 μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου (οι Δ. Βότσης, Λ. Παπαγεωργίου, Χ. Φαφούτης, Σ. Καρβούνης, Χ. Ντόκας, Τ. Οικονομίδης, Κ. Φίλος, Σ. Πατρώνης, Ι. Βλασόπουλος, Ν. Ανδρικόπουλος, Χ. Θεοδωρόπουλος, Χ. Καλφούντζος, Κ. Χατιάδης, Κ. Δελημήτσος, Ι. Διαμαντής, Β. Γεωργίου, Κ. Καράτσαλος, Α. Κιτσάκης, Σ. Τσίγκος, Γρ. Μπακόλας, Ν. Νικάκης, Α. Πετρόπουλος) εξέδωσαν διακήρυξη με την οποία διαδήλωναν την πίστη τους στην αβασίλευτη Δημοκρατία και καλούσαν τον λαό της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα υπέρ της αβασιλεύτου δημοκρατίας.

Η διακήρυξη γράφτηκε στο γραφείο του τότε δικηγόρου Αγρινίου Χαρίλαου Φαφούτη, τυπώθηκε εν συνεχεία και διανεμήθηκε στο κοινό της πόλης.

Λίγες μέρες μετά, μεγάλη ομάδα Αγρινιωτών (επιστήμονες, έμποροι κλπ) συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή αγώνος υπέρ της αβασιλεύτου δημοκρατίας και υπέγραψαν Διακήρυξη, η οποία διανεμήθηκε όχι μόνο  μέσα στη πόλη του Αγρινίου αλλά και στα χωριά των επαρχιών Βάλτου, Ξηρομέρου και Τριχωνίδος.

Αφίσα υπέρ της Βασιλευομένης Δημοκρατίας


Δείτε στο βίντεο – ντοκουμέντο το διάγγελμα του Κωνσταντίνου στις 26 Νοεμβρίου 1974, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα.

Πηγές  agriniostories.gr   epoxi.gr

Διαβάστηκε 451 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 19:23
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.