Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:59 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 20:53

Αυτά είναι 5 βότανα που δρουν εναντία στο άγχος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το άγχος, όπως η γιόγκα και ο καλός ύπνος, αλλά αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε μπορεί να σας φανούν χρήσιμα και  τα βότανα, τα οποία βοηθούν στην μείωση του άγχους.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την αγχολυτική δράση πολυάριθμων βοτάνων και διαπίστωσαν ποια από αυτά έχουν πράγματι αποτέλεσμα αλλά και ποια όχι.

Άλλα βότανα που αποδείχτηκε, μέσα από μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους, ότι βοηθούν στη διαχείριση του στρες και του άγχους είναι:

– το χαμομήλι

– το λουλούδι του πάθους (passiflora incarnata)

– η βαλεριάνα

– η βιθανία (ινδικό τζίνσενγκ) και

– η σεντέλα (υδροκοτύλη)

Από την άλλη, βότανα με υποτιθέμενη αγχολυτική δράση όπως το γκίγκο, ο λυκίσκος, το μελισσόχορτο και η σκουτελάρια δεν φαίνεται να αποδίδουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στόχος των ερευνητών από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης ήταν να εξετάσουν την επίδραση διαφόρων συμπληρωμάτων στα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA).

Το GABA είναι ένας από τους βασικότερους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου με πρωταρχικό ρόλο να ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υπέδειξαν ότι το χαμομήλι, το λουλούδι του πάθους, η βιθάνια και η σεντέλα είναι τα βότανα με τη μεγαλύτερη επίδραση στον νευροδιαβιβαστή GABA, γι’ αυτό και προτείνονται ως εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση της φαρμακευτικής αγωγής για την αποτελεσματική διαχείριση του στρες και του άγχους.

pronews.gr

Διαβάστηκε 686 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.