Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  5:35 μμ
Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 15:25

Εύηνος: Σε σύγχυση οι κάτοικοι Γαλατά και Περιθωρίου για το προσωρινό πέρασμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ζητούν ενημέρωση σε Γαλατά και Περιθώρι για την πρόχειρη γέφυρα- Αισιοδοξία για την επικείμενη έναρξη κατασκευή της νέας γέφυρας χαρακτηρίζει τους κατοίκους των Τ.Κ. Γαλατά και Περιθωρίου βλέποντας ότι πλέον υπάρχει «κινητικότητα» γύρω από το θέμα της μετακίνησής τους προς το Μεσολόγγι και την οριστική λύση στο πρόβλημα της γέφυρας του Ευήνου.

Προ ημερών ξεκίνησε κατεδάφιση της γέφυρας στο Ευηνοχώρι, η οποία σε περίπου 20 ημέρες θα έχει πλήρως κατεδαφιστεί, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν πως ήδη έχει «στηθεί» το εργοτάξιο για την κατασκευή της νέας γέφυρας, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υποδομών θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2023.

Ωστόσο φαίνεται πως επικρατεί σύγχυση στην περιοχή με το προσωρινό πέρασμα, στο οποίο μάλιστα προ ημερών στρώθηκε και η άσφαλτος. Άτυπα ήδη από το σημείο περνούν αυτοκίνητα, ωστόσο μέχρι στιγμής οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς γίνεται με το προσωρινό πέρασμα, με αποτέλεσμα να ρωτούν αν μπορούν να κάνουν κανονική χρήση – διέλευση από το σημείο και κάθε φορά να λαμβάνουν διαφορετική απάντηση!

Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής (Γαλατά – Περιθωρίου) είναι να λάβουν επίσημη απάντηση, ώστε να γνωρίζουν πότε θα μπορούν να διέρχονται κανονικά από το σημείο, αλλά και ποιος θα είναι ο αρμόδιος για να κλείνει αυτή τη διέλευση για λόγους ασφαλείας, όταν θα ανεβαίνει η στάθμη των νερών του Ευήνου. Με τις βροχοπτώσεις πριν από περίπου 15 ημέρες αποδείχθηκε ότι η εν λόγω «ιρλανδική» γέφυρα είναι πολύ πιθανό κάποιες ημέρες στη διάρκεια του χειμώνα να κλείνει ανάλογα με τις «κατεβασιές» του ποταμού.

Ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Χάκλειας Σπύρος Ταχύλης μιλώντας στη «Σ» μετέφερε την εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης, τόσο για την υπό κατεδάφιση γέφυρα και την κυκλοφορία από το προσωρινό πέρασμα, όσο και για τις πρώτες ενέργειες για την κατασκευή της νέας γέφυρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Τραχύλης τόνισε: «σε 20 ημέρες η υφιστάμενη γέφυρα του Ευηνοχωρίου που είχε υποστεί ζημιά θα είναι κατεδαφισμένη, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η κανονική διέλευση από το προσωρινό πέραμα στο οποίο έχουν ρίξει και άσφαλτο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείο Υποδομών η νέα γέφυρα στο Ευηνοχώρι θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2023 και θα κατασκευαστεί περίπου 50 μέτρα πιο πάνω από το σημείο που είναι η υπό κατεδάφιση γέφυρα του Ευήνου. Ήδη το εργοτάξιο για την κατασκευή της νέας γέφυρας έχει στηθεί και έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες εργασίες, υπάρχουν πολλά μηχανήματα στο σημείο.

Η κατασκευή του προσωρινού περάσματος έχει δώσει πραγματική λύση και διευκολύνει τον κόσμο. Ο κόσμος έχει ηρεμήσει, διότι διαφορετικά είναι να χρησιμοποιείς το προσωρινό πέρασμα και να εξυπηρετείσαι άμεσα και διαφορετικά είναι καθημερινά να είσαι αναγκασμένος να κάνεις τόσα χιλιόμετρα για μια απόσταση λίγων λεπτών. Μέχρι πρότινος πραγματικά βασανιστήκαμε.

Αν τώρα το προσωρινό πέρασμα κλείσει όταν ο Εύηνος ποταμός «κατεβάζει» πολύ νερό δεν μας λέει κάτι, διότι αυτό θα γίνει μια – δύο μέρες το μήνα, το ζήτημα είναι ότι μπορούμε να περνάμε κανονικά από την μια πλευρά στην άλλη τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, ενώ βλέπουμε πως έχει στηθεί και το εργοτάξιο για την κατασκευή της νέας γέφυρας».

Παίζουμε την κολοκυθιά, λέει ο Πρόεδρος του Γαλατά

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Γαλατά Λευτέρης Μπαλωμένος μιλώντας στη «Σ», τόσο για την υπό κατασκευή νέα γέφυρα και την κατεδάφιση της υφιστάμενης, όσο και για το προσωρινό πέρασμα τόνισε:

«έριξαν πίσσα, περνούν αυτοκίνητα από το προσωρινό πέρασμα, αλλά επίσημα δεν δόθηκε στην κυκλοφορία. Τα σενάρια επίσης που ακούγονται είναι πολλά λ.χ. ότι λόγω των γιορτών θα το κλείσουν και δεν θα επιτρέπουν την κυκλοφορία, αλλά αυτά είναι μόνο σενάρια, ενώ από την άλλη όμως δεν μας έχουν πει απολύτως τίποτε επίσημα. Το καλό είναι πως υπάρχει κινητικότητα γύρω από το θέμα με την ευρύτερη έννοια και γι’ αυτό υπάρχει αισιοδοξία και στον κόσμο. Οι κάτοικοι της περιοχής που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της μετακίνησης ενδιαφερόμαστε να γλυτώσουμε την ταλαιπωρία. Η δραστηριότητα των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου είναι προς το Μεσολόγγι ή στο Μεσολόγγι. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε 70 χλμ για να πάμε και να έρθουμε στο Μεσολόγγι μόνο μια φορά την ημέρα, τη στιγμή που κατά το παρελθόν, πριν δηλαδή υποστεί ζημιά η γέφυρα στο Ευηνοχώρι, η απόσταση από τον Γαλατά στο Μεσολόγγι ήταν 13 χλμ. Το ζήτημα όμως με τους κατοίκους των δύο αυτών κοινοτήτων είναι ότι υπάρχει ανάγκη να πηγαίνουν δύο και τρείς φορές την ημέρα στο Μεσολόγγι, το πρωί για τη δουλειά τους και το σχολείο των παιδιών τους και έπειτα για τα φροντιστήρια και τις υπόλοιπες δραστηριότητες των παιδιών τους. Αυτό σημαίνει οικονομική και ψυχολογική εξάντληση. Για την κατασκευή της νέας γέφυρας το χρονοδιάγραμμα που μας έδωσε ο υφυπουργός ο κ. Καραγιάννης όταν τον συναντήσαμε ήταν πως στο τέλος του 2023 θα είναι έτοιμη. Το χρονοδιάγραμμα που γνωρίζαμε για το προσωρινό πέρασμα έχει βγει εκτός. Γνωρίζαμε δηλαδή πως θα είναι έτοιμο τέλος του Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, αλλά το ζήτημα ως προς αυτό είναι ότι δεν μας έχουν ενημερώσει επίσημα τι γίνεται με τη διέλευση. Δεν γίνεται να παίζουμε την κολοκυθιά αν περνάει ή όχι αυτοκίνητο από το προσωρινό πέρασμα. Ρωτάμε το προσωπικό για να δούμε αν θα περάσουμε ή όχι κάθε φορά και ο καθένας μας δίνει διαφορετική απάντηση. Πρέπει να έχουμε μια επίσημη ενημέρωση για το προσωρινό πέραμα, ώστε να ξέρουμε. Το ότι περνούν αυτοκίνητα ναι ισχύει, αλλά παίζουμε την κολοκυθιά. Είναι καλός ο δρόμος του προσωρινού περάσματος όπως έχουμε δει, αλλά δεν ξέρουν οι κάτοικοι τι να κάνουν και γι αυτό θέλουμε επίσημη ενημέρωση».

Γενικότερα όμως ως προς το έργο της κατασκευής της νέας γέφυρας πρέπει να διευκρινιστεί πως έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το υπουργείο Υποδομών το έργο, συνεπώς ούτε ο Δήμος Ναυπακτίας, αλλά ούτε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαθέτουν απόλυτη και αναλυτική εικόνα για τα στάδια της κατασκευής της νέας γέφυρας στο Ευηνοχώρι.

Διαβάστηκε 497 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.