Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:42 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 19:12

Αυτοί είναι πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε το άγχος της εορταστικής περιόδου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες οι οικονομικές στενότητες, η κοινωνική πίεση και οι αμέτρητες υποχρεώσεις κάνουν την περίοδο των εορτών την πιο αγχωτική περίοδο του χρόνου.

Οι διακοπές για κάποιους από εμάς αποτελούν οδυνηρές υπενθυμίσεις των αγαπημένων μας που έχουμε χάσει. Και παρόλο που πολλοί ανυπομονούν να επιστρέψουν στο σπίτι για τις διακοπές, να επισκεφτούν παλιούς φίλους και την οικογένειά τους, μπορεί τελικά να νιώσουν πως ξαναμπαίνουν σε έναν προηγούμενο ρόλο από τον οποίο έχουν προχωρήσει.

Τέλος, το εορταστικό φαγητό, το ποτό και η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξουν τη ρουτίνα μας και να δυσκολέψουν τον χειρισμό του ενθουσιασμού.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές ψυχικής υγείας για τις διακοπές:

Αφήστε πίσω την τελειομανία

Είτε ελπίζετε τα ταξίδια σας να πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει, είτε ανησυχείτε για το τι δώρο να πάρετε στη γιαγιά, είτε προσπαθείτε να φτιάξετε μία οικογενειακή συνταγή, είναι εύκολο να παρασυρθείτε στο να προσπαθήσετε να εκτελέσετε την τέλεια γιορτή. Αλλά η εξιδανίκευση μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση.

Ανεξάρτητα από την εμπειρία φιλοξενίας των διακοπών σας, οι ατυχίες είναι αναπόφευκτες. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, αντί να κρίνετε αμέσως τα μειονεκτήματά σας και να αναγνωρίσετε ότι ό,τι κι αν κάνετε είναι αρκετό.

Η αυτοσυμπόνια ενισχύει την ανθεκτικότητα στο στρες και την αισιοδοξία σχετικά με τις αυτά που αντιλαμβάνεστε ως αναποδιές.

Μείνετε πιστοί σε κάποιες από τις ρουτίνες σας

Οι άνθρωποι επωφελούνται από τις ρουτίνες. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι συνεπείς, υγιεινές συνήθειες –όπως η καλή διατροφή, η άσκηση και ο αρκετός ύπνος– μειώνουν το άγχος, βελτιώνουν την ψυχική υγεία και κάνουν τη ζωή μας να έχει περισσότερο νόημα.

Όταν τρώτε και πίνετε περισσότερο κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι εύκολο να βγείτε εκτός προγράμματος, κάτι που μπορεί να διαταράξει το βιολογικό σας ρολόι (κύκλος ύπνου-αφύπνισης) και άλλες βασικές σωματικές λειτουργίες.

Είναι εντάξει να ενδώσετε, αλλά είναι καλό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τουλάχιστον κάποιες ρουτίνες και υγιεινές συμπεριφορές.

Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες, περιορίστε το αλκοόλ και εξισορροπήστε τα γλυκά με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Εστιάστε στα θετικά

Δεδομένου ότι οι μικρές (και μερικές φορές μεγάλες) ανησυχίες τείνουν να συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι σημαντικό να είστε προσηλωμένοι στο να αναγνωρίζετε τα θετικά. Να σκέφτεστε τρία πράγματα – μεγάλα ή μικρά, νέα ή παλιά – για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε πρωί. Θα το εκτιμήσετε: Η ευγνωμοσύνη αυξάνει την ευτυχία και την ανθεκτικότητα στο άγχος, σύμφωνα με έρευνα.

Σκεφτείτε τι σας κάνει ευτυχισμένους—το άνετο κρεβάτι σας, ένα χαδιάρικο κατοικίδιο, μια ωραία συνάντηση με κάποιον ή όμορφες αναμνήσεις με αγαπημένα πρόσωπα.

Βρείτε τρόπους να είστε χρήσιμοι

Το να βοηθάς άλλους όταν χρειάζεσαι βοήθεια μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, ωστόσο ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καλοσύνη μπορεί να τονώσει τη διάθεσή μας. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να το πετύχετε αυτό:

Για παράδειγμα, μπορείτε να γίνετε εθελοντής σε μια κοινωνική κουζίνα την ημέρα των Χριστουγέννων. Εάν αυτό ακούγεται σαν μεγάλο αίτημα, μπορείτε να το προσφέρετε με μικρότερους, πιο διαχειρίσιμους τρόπους.

Κρατήστε την πόρτα για να περάσει ένας άγνωστος, αφήστε κάποιον να περάσει μπροστά σας στην κίνηση ή αγοράστε έναν καφέ στον γείτονα.

Κάντε διαλείμματα από όλη τη δράση

Ελέγξτε κάθε τόσο τον εαυτό σας κατά την περίοδο των γιορτών και αξιολογήστε τα επίπεδα άγχους σας. Κάντε ένα βήμα πίσω για λίγο εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή αν νιώθετε πως παραβιάζονται τα όριά σας.

Προγραμματίστε χρόνο για μια δραστηριότητα που θα σας επιτρέψει να αποσυμπιεστείτε και να αναδιατάξετε τις σκέψεις σας. Δικαιολογήστε τον εαυτό σας για να κάνετε κάτι αναζωογονητικό ή ανανεωτικό, όπως να κάνετε τζόκινγκ ή να περπατήσετε, να πάρετε έναν υπνάκο (ή να προσποιηθείτε ότι κοιμάστε), να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε ένα αγαπημένο podcast.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, αφιερώστε μερικά επιπλέον λεπτά στο ντους ή κάντε μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ενώ ετοιμάζεστε.

pronews.gr

Διαβάστηκε 503 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.