Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  5:35 μμ
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:43

Project του Δήμου Αγρινίου για δωρεάν ρεύμα σε πάνω από 2.000 σπίτια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Πρωτοπορεί ο Δήμος Αγρινίου με ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Η αναβάθμιση του οδοφωτισμού, το φωτοβολταϊκό πάρκο και οι ηλεκτρικοί φορτιστές θα προσφέρουν τεράστιες εξοικονομήσεις και δυνατότητες κοινωνικής πολιτικής

Η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Αγρινίου εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πρόκειται για ένα έργο που θα «κουμπώσει» πάνω στην Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου, η οποία βρίσκεται στα σκαριά και περιλαμβάνει εκτός από τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 18 MW και τους σταθμούς φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το συνολικό project έχει σκοπό εκτός από το να καταστήσει το Δήμο Αγρινίου ενεργειακά αυτόνομο, να πετύχει μεγάλες εξοικονομήσεις ενέργειας, που θα μεταφραστούν σε εξοικονόμηση πόρων, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρωπο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα υπάρχει και κοινωνικό πρόσημο, καθώς το σχέδιο προβλέπει την παροχή δωρεάν ρεύματος σε περισσότερες από 2.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

2,6 εκατ. ευρώ η ετήσια εξοικονόμηση με την αναβάθμιση του οδοφωτισμού

Σήμερα το 40% της ενέργειας που καταναλώνει ο Δήμος Αγρινίου αφορά τον οδοφωτισμό, έτσι κρίθηκε σκόπιμο ο Δήμος Αγρινίου να προχωρήσει όπως συμβαίνει με ορισμένα δημοτικά κτίρια, σχολεία κτλ να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου του οδοφωτισμού. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ο Δήμος Αγρινίου έχει συμβασιοποιήσει παρέμβαση με προϋπολογισμό δύο εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά μέρος του δημοτικού φωτισμού στον αστικό ιστό της πόλης.
Όμως το σύνολο του οδοφωτισμού αφορά 23.241 φωτιστικά σημεία και η μελέτης της ενεργειακής αναβάθμισής του προβλέπει εξοικονόμηση της τάξης του 68,98%. Σήμερα η κατανάλωση ρεύματος για τον οδοφωτισμό φτάνει τα 10,490 εκατ. kWh και με ετήσια δαπάνη 1,89 εκατ. ευρώ (με τιμή 0,18 ευρώ / kWh). Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης, σύμφωνα με τη μελέτη, θα φτάνει τα 13,7 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό όφελος – εξοικονόμηση για το Δήμο Αγρινίου από την αναβάθμιση, αν συνυπολογίσει κανείς και το ετήσιο κόστος συντήρησης του υφιστάμενου συμβατικού συστήματος, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2,6 εκατ. ευρώ.

Ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό «αποτύπωμα»

Η εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει σε συνδυασμό με τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Αγρίνιου, τη συμμετοχή στη Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (για ισχύ 2,5 MW), αλλά και το γεγονός ότι ο Δήμος θα συνεχίσει και στο μέλλον να κάνει έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων (ήδη γίνονται τέτοια έργα στο ΔΑΚ Αγρινίου, σε κάποια σχολεία, το δημαρχείο), θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο όχι μόνο να γίνει ενεργειακά αυτόνομος, αλλά να έχει και περίσσευμα ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να δώσει ρεύμα στους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κυρίως να δώσει ρεύμα (3.600 kWh) σε χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες.

Αυτό ουσιαστικά καθιστά το όλο project εξαιρετικά πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καθώς επιτυγχάνονται στόχοι που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων από την εξοικονόμηση ενέργειας και επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα ασκηθεί κοινωνική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την υλοποίηση του project ο Δήμος Αγρινίου θα πιάσει τους στόχους για τη μείωση ρύπων που αφορούν το 2050. Ενώ όσον αφορά το ρεύμα που θα δίνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά η αρχική εκτίμηση μιλά για 2.052 νοικοκυριά, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μελλοντικά, λόγω των ενεργειακών αναβαθμίσεων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, αλλά και λόγω των «κερδών» που θα έχει ο Δήμος Αγρινίου, από τους φορτιστές των ηλεκτρικών οχημάτων. Εξάλλου η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου επειδή είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης, τα όποια έσοδα έχει από την υπόθεση των σταθμών φόρτισης θα τα «επιστρέφει» μέσω κοινωνικής πολιτικής, με το να παρέχει δωρεάν ρεύμα σε περισσότερες οικογένειες.

Γ. Παπαναστασίου : Το πλέον σημαντικό και φιλολαϊκό έργο του Δήμου για τα επόμενα χρόνια

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου μιλώντας για το σύνολο των παρεμβάσεων που θα γίνουν μέσα από την Ενεργειακή Κοινότητα, χαρακτήρισε το έργο ως το πλέον σημαντικό και φιλολαϊκό έργο του Δήμου Αγρινίου για τα επόμενα χρόνια και υπογράμμισε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έγκριση των όρων σύνδεσης του φωτοβολταϊκού πάρκου, γιατί όπως εξήγησε η απώλεια χρημάτων που υπάρχει όσο καθυστερούν οι ενεργειακές κοινότητες των δήμων είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει με τις σημερινές τιμές της ενέργειας το κόστος της επένδυσης θα μπορούσε να αποσβεστεί σε δύο χρόνια περίπου.

«Αγκάθι» οι όροι σύνδεσης

Η χρηματοδότηση του όλου project δεν έχει ακόμη εξευρεθεί, όπως είναι λογικό από τη στιγμή που το έργο δεν έχει πάρει την οριστική αδειοδότηση, παρά την ωριμότητά του. Ωστόσο τέτοια έργα είναι επιλέξιμα, από πλειάδα προγραμμάτων όπως «Πράσινο Ταμείο», το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται και ο δανεισμός από τη στιγμή που μπορεί να γίνει μια ταχύτατη απόσβεση. Μεγαλύτερο πρόβλημα από τη χρηματοδότηση, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα των ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ, καθώς αυτή τη στιγμή ο φάκελος του έργου, όπως και αυτός της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το φωτοβολταϊκό των 100 MW στο Μεσολόγγι βρίσκονται στο περίμενε…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 223 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:43
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.