Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  10:46 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 14:37

Αθλητικοί όροι στο λεξιλόγιο μας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η αθλητική δραστηριότητα παίζει, αναντίρρητα, τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητα μας. Συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική ηρεμία, στην πνευματική ανάταση, στη σωματική ευεξία αλλά και στην ψυχαγωγία. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι άνθρωποι ασχολούνται με μια δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο τους. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τη σημασία της ένταξης μιας δραστηριότητας που ευχαριστεί τον άνθρωπο σε νοητικό και γνωστικό επίπεδο. Όπως επίσης, οι δραστηριότητες είναι ένας από τους τρόπους για να είναι πιο λειτουργικός ο εγκέφαλος μας. Πόσο, όμως, μας επηρεάζουν οι αγαπημένες μας δραστηριότητες στο λεξιλόγιο μας; Πόσους αθλητικούς όρους και λέξεις χρησιμοποιούμε, εσκεμμένα ή μη, στην καθημερινότητα μας;

Κατά γενική ομολογία, ο αθλητισμός από την αρχαία κιόλας Ελλάδα επηρέασε συλλήβδην όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές αρχαίες εκφράσεις χρησιμοποιούνται όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στη σημερινή μας πραγματικότητα. Αναλυτικότερα, στα περισσότερα αθλήματα, η ομάδα ψάχνει την «αχίλλειο πτέρνα» του αντιπάλου, προκειμένου να είναι αυτή που θα κερδίσει. Μια φράση, που τη χρησιμοποιούμε πολύ συχνά ακόμα και σήμερα, για να καταδείξουμε το αδύναμο σημείο ενός ανθρώπου. Ως «από μηχανής θεό» χαρακτηρίζουμε τον άνθρωπο που μας προσφέρει μια απροσδόκητη βοήθεια και λύνει το πρόβλημα. Μια φράση που χρησιμοποιείται, κατά κόρον, στον αθλητικό χώρο, όταν ένας παίκτης εμφανίζεται την ύστατη στιγμή και αποτρέπει τα χειρότερα για την ομάδα του. Και βέβαια, ας μη λησμονούμε τη φράση- σύμβολο των αθλημάτων «Ευ αγωνίζεσθαι», μια φράση που πολλές φορές απέκτησε κοινωνικές προεκτάσεις, τονίζοντας το σεβασμό και την αλληλεγγύη προς τον άλλον άνθρωπο.

αθλητικοί όροι στο λεξιλογιό μας

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να γίνει μνεία στον βασιλιά τον σπορ, το ποδόσφαιρο. Πέρα, όμως, από την τεράστια δημοφιλία του, είναι το άθλημα που έχει επηρεάσει περισσότερο το λεξιλόγιο μας. Πόσες φορές έχουμε ακούσει να γίνεται αναφορά στο «πρεστίζ» ενός αγώνα ή μιας ομάδας; Και πόσες φορές έχουμε αναφερθεί στο κύρος ενός ιδρύματος, μιας οργάνωσης ή συνολικά μιας κατάστασης; Αναμφισβήτητα, πολλές. Επιπρόσθετα, σχεδόν μετά από κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα μεσούσης της σεζόν, ο προπονητής ενδέχεται να δηλώσει: «Βλέπουμε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά. Στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε ταμείο». Είναι ατάκες που πάρα πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν, θέλοντας να δηλώσουν ψυχραιμία και πως θα κάνουν τον τελικό απολογισμο στο τέλος μιας περιόδου. Δεν χωράει αμφισβήτηση, πως πολλές ποδοσφαιρικές λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθομιλούμενη, όπως «ντρίμπλα», «παλτό», «αποτέλεσμα», «ντέρμπι», ακόμα και η λέξη-πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, η λέξη «γκολ».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και το πόκερ που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την καθημερινότητα μας όσο και τις εκφράσεις μας.  Θα έλεγε κάποιος πως είναι σχεδόν αναπόφευκτο να μην αλλάξει έστω και λίγο το καθημερινό μας λεξιλόγιο, όταν αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο σε μια δραστηριότητα. Είναι όλες αυτές οι λέξεις που συμβάλλουν σε τεράστιο βαθμό στη ψυχαγωγία, αλλά και συνολικότερα στη συγκέντρωση και την ψυχολογία του παίκτη κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, το πιο σύνηθες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πόκερ, είναι ο παίκτης να πει «bet» (ή να πατήσει το κουμπί bet σε περίπτωση online poker), να θελήσει δηλαδή να ποντάρει το ποσό που ο ίδιος επιθυμεί, διαλέγοντας τις αντίστοιχες μάρκες και τοποθετώντας τες λίγο πιο μπροστά. Μια αγγλική λέξη που σίγουρα έχει παρεισφρήσει στο ελληνικό λεξιλόγιο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να προτιμούν τον ελληνικό όρο «ποντάρω», όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει γενικά την επιλογή ρίσκου.  Επίσης, όταν ένας παίκτης έχει επιλέξει να ποντάρει πριν από εμάς, αλλά εμείς δεν θέλουμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι τοποθετώντας το ίδιο ποσό, τότε λέμε «fold» ή στα ελληνικά λέμε «πάσο». Πρόκειται για μια λέξη που απέκτησε μια ευρεία χρήση, δηλώνοντας την άρνηση μας να συνεχίσουμε μια κουβέντα, μια διένεξη ή ακόμα και μια συνολικότερη κατάσταση. Το ίδιο ευρεία είναι και η χρήση της  λέξης «ντούκου». Ενώ για τους λάτρεις του πόκερ χρησιμοποιείται όταν δεν επιθυμούν να ποντάρουν, παραχωρώντας τη σειρά τους στον επόμενη παίκτη(=check), στη νέα ελληνική γλώσσα η φράση «περνάει στο ντούκου» υποδηλώνει αδιαφορία και παντελή έλλειψη προσοχής.

Εύκολα, λοιπόν, προκύπτει το συμπέρασμα, πως οποιαδήποτε δραστηριότητα μας συνδέεται άρρηκτα τόσο με τη ψυχοσύνθεση μας, όσο και με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε. Και όποιος προσπαθεί να το αποφύγει, θα αντιληφθεί πως είναι αναπόφευκτο να μη χρησιμοποιούνται αθλητικοί όροι στην καθημερινότητα μας.

Διαβάστηκε 1347 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 14:44
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.