Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  10:33 μμ
 
wm small
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 23:26

Αξιοποίηση με πράσινο στις πρώην καπναποθήκες Ηλιού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Χώρος πρασίνου στις πρώην καπναποθήκες Ηλιού -Στη φάση των αναθέσεων οι μελέτες για τις καπναποθήκες Παπαστράτου

Μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου των καπναποθηκών Ηλιού που έφερε ποικίλα συναισθήματα και σχόλια ανέκυψε το ερώτημα: και τώρα τι; Η συντριπτική πλειοψηφία των Αγρινιωτών και κυρίως των κατοίκων πέριξ των πρώην καπναποθηκών γνωρίζουν πως το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι πολύ περίπλοκο, ενώ ακόμη εκκρεμούν δικαστήρια. Ωστόσο, η κατεδάφιση εύλογα «έφερε» το ερώτημα για το πώς θα αξιοποιηθεί ο εν λόγω χώρος.

Οι διαδικασίες για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει και η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, όποτε και αν γίνει αυτή, θα είναι για τη δημιουργία χώρου πρασίνου. Μέχρι όμως να φτάσουμε στο σημείο αυτό θα μεσολαβήσει αρκετός καιρός και μέχρι να λάβει την τελική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ο χώρος θα παραμείνει ως έχει, με τη φροντίδα φυσικά του Δήμου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης μιλώντας στη «Σ» εξηγεί όλα τα «βήματα» και όλα τα ενδεχόμενα που είναι πιθανά μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση και μέχρι η αξιοποίηση να γίνει πραγματικότητα και η περιοχή να αλλάξει όψη, αλλά και να αναβαθμιστεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζιώλης αναφέρει: «μετά την κατεδάφιση έχει στρωθεί χώμα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ρύθμισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η οποία θα αργήσει, διότι εκκρεμούν δικαστήρια. Ο χώρος προς το παρόν θα παραμείνει ως έχει με τη φροντίδα του Δήμου, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες τροποποίησης του σχεδίου πόλης. Αυτό ήταν οικοδομικό τετράγωνο και μέσα από τις διαδικασίες που έχουμε ξεκινήσει θα μετατραπεί σε Κ.Χ. (κοινόχρηστος χώρος) ή κοινωφελές. Ό,τι αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Το επιθυμητό και η εισήγηση είναι να γίνει χώρος πρασίνου. Η διαδικασία της τροποποίησης ξεκινάει με πρόταση από την αρμόδια υπηρεσία, την Πολεοδομία δηλαδή, συνεχίζει «περνώντας» από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την Επιτροπή Σχεδίου Πόλης και τελικά θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο πως θα αξιοποιηθεί ο χώρος. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας από την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να κάνει την ανάλογη εισήγηση. Στην πρόταση υπάρχει επίσης και το σενάριο του κοινωφελούς χώρου, που σημαίνει πως το δημοτικό συμβούλιο έχει την δυνατότητα να αποφασίσει για τη μετατροπή του σε κοινωφελή χώρο αυτό θα σημαίνει πως μπορεί να γίνει στο σημείο λ.χ. ένα σχολείο, αλλά επαναλαμβάνω η εισήγηση είναι για χώρο πρασίνου».

Καπναποθήκες Παπαστράτου: «Το συντομότερο δυνατόν οι μελέτες»

Η εξέλιξη αυτή, της κατεδάφισης των καπναποθηκών Ηλιού, έφερε σε πολλούς στο μυαλό τους την αξιοποίηση των καπναποθηκών Παπαστράτου που είναι στην «καρδιά» της πόλης, στην πλατεία Παναγοπούλου (Σιντριβάνι). Οι συζητήσεις για την αξιοποίησή τους και τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Ωστόσο, το μέλλον των καπναποθηκών Παπαστράτου φαίνεται πως θα είναι καλύτερο από αυτό των καπναποθηκών Ηλιού, ενώ θα είναι στο μέλλον «σημείο αναφοράς» για το Αγρίνιο.

Ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου έχει εγγραφεί κωδικός για την ανάθεση μελετών. Με την πρώτη ευκαιρία, με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ ή μέσω άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος, οι καπναποθήκες θα ξεκινήσουν να μετατρέπονται σιγά – σιγά, με σκοπό να στεγαστούν εκεί υπηρεσίες του Δήμου.

Για τις καπναποθήκες Παπαστράτου ο κ. Τζιώλης αναφερόμενος στα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά και σε όποια στοιχεία ενδιαφέρουν τους δημότες επεσήμανε: «το παλιό κτήριο των καπναποθηκών έχει έρθει στην κυριότητα του Δήμου Αγρινίου, ενώ το τσιμεντένιο είναι από παλιότερα στην ιδιοκτησία του Δήμου. Μετά τη διάλυση του ιδρύματος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το κτήριο έχει έρθει στην κυριότητα του Δήμου. Ήδη ο Δήμος έχει ως στρατηγική την αξιοποίηση των κτηρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχει εγγραφεί κωδικός για την ανάθεση μελετών. Αυτό σημαίνει πως έχει κινηθεί η διαδικασία προς την αξιοποίησή τους. Με την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ θα ενταχθεί ή θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εξαρτάται ποιο θα συμφέρει περισσότερο για την αξιοποίηση. Είναι νωρίς για να ξέρουμε σε ποιο πρόγραμμα θα ενταχθεί, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλές σκέψεις επί του θέματος, ενώ για τις μελέτες που είναι στην διαδικασία των αναθέσεων υπάρχει σκοπός να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν».

Κων/νος Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 284 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News