Σάββατο, 3η Δεκεμβρίου 2022  11:24 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 20:15

ΔΥΠΑ: Έρχονται νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε συνέχεια των προγραμμάτων που έχει ήδη προκηρύξει η ΔΥΠΑ, με στόχο το άνοιγμα 86.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2022

Νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους αναμένεται να προκηρύξει μέσα στον Οκτώβριο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τα νέα προγράμματα είχαν παρουσιαστεί απ’ τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της ΔΥΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Έρχονται σε συνέχεια των προγραμμάτων που έχει ήδη προκηρύξει η Υπηρεσία από την αρχή του έτους, στο πλαίσιο υλοποίησης του στόχου για άνοιγμα 86.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με την Ημερησία, τα προγράμματα είναι τα εξής:

1. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών

 • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 10.000 ανέργους ηλικίας 18-30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ.
 • Στόχος του είναι η προετοιμασία των νέων ανέργων σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας στη συνέχεια.
 • Έχει προϋπολογισμό 68 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης. Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου και επιχειρήσεις ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
 • Η διάρκειά του είναι 7 μήνες και αφορά σε τοποθέτηση σε θέσεις προεργασίας. Στους συμμετέχοντες καταβάλλεται από την ΔΥΠΑ ο νόμιμος κατώτατος μισθός, η αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας που αντιστοιχεί, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές.

2. Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους

 • Το πρόγραμμα αφορά σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων η επί μακρόν απομάκρυνση από την αγορά εργασίας δυσκολεύει την επανένταξή τους. Εχει προϋπολογισμό 119,7 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων.
 • Αντικείμενο της δράσης, που απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
 • Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που μπορεί να επιχορηγηθούν, έμφαση θα δοθεί σε αυτές που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
 • Οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα λάβουν 951 ευρώ για 18 μήνες και ο μισθός τους θα επιδοτηθεί από τη ΔΥΠΑ έως και 80%.

3. Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας

 • Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 112,3 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους.
 • Ο πρώτος κύκλος θα ωφελήσει 7.000 άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
  -άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους
  -μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών
  -άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών
  -άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά
  Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση για 12 μήνες με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ.
 • Ο δεύτερος κύκλος θα ωφελήσει 3.000 άνεργα άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
  -Άτομα με αναπηρία
  -θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας
  -αποφυλακισμένοι
  -απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες
  -νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο
  -διεμφυλικά πρόσωπα
  -ενήλικες που διαμένουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας
  Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του για 24 μήνες, με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 111 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία