Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:52 πμ
 
wm small
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 18:52

“Ες αύριον τα σπουδαία”- η ημερίδα για την ελιά και οι παραγωγοί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Γεώργιος Αλεξανδρινός 

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή η ημερίδα για την ελιά στη Σταμνά Αιτωλικού που διοργάνωσε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, ημερίδα με θέμα: «προοπτική και μέλλον της επιτραπέζιας ελιάς & θέματα που απασχολούν τον κλάδο».

Σε αυτό λοιπόν το άρθρο εγώ θα σας παρουσιάσω μια διαφορετική ματιά για το τι ακριβώς έγινε στην εν λόγω ημερίδα .Οι εκλεχτοί προσκεκλημένοι μίλησαν πραγματικά για πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία όμως λίγοι είχαν το ενδιαφέρον να ακουσουν , και ενώ πραγματικά κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να ενημερώσουν για θέματα αυτοματοποίησης και σωστής συντήρησης και θρέψης του καρπού δεν εισακουσθήκαν .Έτσι κάπως λοιπόν οι ομιλητές της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) τελείωσαν τις ομιλίες τους ….

Έπειτα ακολούθησαν χαιρετισμοί από πολιτικούς που παραβρέθηκαν καθώς και του προέδρου της ΠΕΜΕΤΕ . Οι παραγωγοί επέδειξαν υπομονή και όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες αγαπητοί μου αναγνώστες ας μου επιτραπεί η έκφραση ( ξεκίνησε το πανηγύρι ).

Τους παραγωγούς λοιπόν πολύ λίγο τους ενδιέφερε το κεντρικό νόημα της ημερίδας γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για αυτοματισμούς ούτε για λιπάσματα από την μεριά των παραγωγών. .Αυτό για το οποίο νοιαζόταν ήταν φυσικά οι τιμές που θα ισχύσουν τη νέα χρονιά στις ελιές Καλάμων αφού για τους παραγωγούς είναι θέμα βιοπορισμού .Σε αυτό το σημείο θα σας αναφέρω ενδεικτικά τις ερωτήσεις που έκαναν οι παραγωγοί δυστυχώς σε έντονο ύφος λόγω της αγανάχτησης που ένιωθαν στα μέλη της (ΔΟΕΠΕΛ).

Ρώτησαν λοιπόν γιατί υπάρχει καρτελ στις τιμές , γιατί ενώ οι εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών καλαμών είναι μια φεράρι που όλο τρέχει για την ελληνική οικονομία αυτό δεν έχει άμεσο αντίκρισμα στις τιμές που δίνονται στους παραγωγούς . Έκαναν ερωτήσεις (ΔΟΕΠΕΛ) για τις ενέργειες που σαν Διεπαγγελματική Οργάνωση (από την στιγμη που της έχουν δοθεί κονδύλια έχει κάνει για τους παραγωγούς ), μίλησαν για τις ελληνοποιησεις και τα απαγορευμένα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ξένων κρατών ,φυσικά αναφερθήκαν οι παραγωγοί για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής τονίζοντας ότι αν συνεχίσουν οι τόσο εξευτελιστικές τιμές αρχικά ο καρπός θα πάει για ελαιοποίηση και αφετέρου μακροπρόθεσμα θα υπάρξει αλλαγή καλλιέργειας εκ μέρος τους. Όπως καταλαβαίνετε σαν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” έμειναν με τις απορίες άλυτες οι δεκάδες ελαιοπαραγωγοί, εκπρόσωποι ομάδων και συνεταιρισμών που έδωσαν το παρόν.

Θα αναφέρω ενδεικτικά την προσπάθεια του προέδρου της ΠΕΜΕΤΕ να μιλήσει για συλογικοτητα μεταξύ εξαγωγών και παραγωγών . Όμως αυτό είναι τουλάχιστον ουτοπικό μια και οι πρώτοι πλουτίζουν σε βάρος των δευτέρων που φυτοζωούν. Ένας παραγωγός εξαπτομενος σε απλή καθομιλουμένη ( είναι η γλώσσα που μιλάνε μέσα στα χωράφια ) αποχωρώντας τους είπε σε έντονο ύφος

– (( ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ )) να είστε σίγουροι ότι τώρα που ακρίβυναν τα ξύλα θα κοπούν πολλά ελαιοστασια γιατί εκεί μας οδήγησαν τα χρέη αλλά και οι τιμές των προηγούμενων ετών .

Κάποιες αόριστες απαντήσεις που δόθηκαν κατά κύριο λόγω είχαν να κάνουν με τις ευθύνες των παραγωγών που δεν συνεταιρίζονται για να αποκτήσουν οφέλη ,και ότι σε αντίστοιχη ανταγωνιστική χώρα παραγωγής ελιών καλάμων έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής ενώ ο Έλληνας παραγωγός δεν έχει προβεί στις ανάλογες ενέργειες . Όμως το γεγονός παραμένει ένα ότι τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα .

Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος που διοργάνωσε την εν λόγω ημερίδα έπραξε ορθός και φυσικά είναι πολύ σωστό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις σε έναν τόπο που κατά κύριο λόγω βιοπορίζεται από τον αγροτική εκμετάλλευση της γης όμως όπως προανέφερα άλλα έκαιγαν τους παραγωγούς και δυστυχώς δεν τους απαντήθηκαν σκόπιμα ή μη δεν το γνωρίζω έτσι λοιπόν εν κατακλείδι

“Ες αύριον τα σπουδαία”

Φράση που λέγεται – συχνά ειρωνικά – όταν προτείνουμε την αναβολή ή τη χρονική μετάθεση αποφάσεων ή ενεργειών, επικαλούμενοι τη σπουδαιότητά τους.

Προέρχεται από τον Πλούταρχο (Βίος Πελοπίδα 10). Ανήκει στον Θηβαίο στρατηγό Αρχία, φίλο των Σπαρτιατών, ο οποίος, όταν σε ένα συμπόσιο κάποιος του επέδωσε ένα γράμμα, που περιείχε την πληροφορία ότι κινδύνευε από τους δημοκρατικούς και τον Πελοπίδα, εκείνος – πάνω στο γλέντι και μέσα στη χαρά του, πάνω στη μέθη της δύναμής του και της εξουσίας – αμέλησε να το ανοίξει. Αντί, λοιπόν, να διαβάσει την επιστολή, την έβαλε στην άκρη σχολιάζοντας «ἐς αὔριον τά σπουδαῖα».

Σε λίγο πλήρωσε το κόστος αυτής της αναβολής: δολοφονήθηκε και ο ίδιος και οι φίλοι του.

Γιατί οι παραγωγοί επέδωσαν το γράμμα με το μήνυμα ( ότι σε λίγο οι εξαγώγεις θα κινδυνεύουν να μην βρίσκουν ποσότητες να εξάγουν ) τώρα αν οι εξαγώγεις, πάνω στη μέθη της δύναμής τους λόγω της αυξημένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους πράξουν σαν τον Θηβαίο στρατηγό θα το δείξει η πορεία και οι καινούργιες τιμές ……… όμως θα πρέπει να αναλογιστούν ότι στο τέλος ο στρατηγός ήταν εκείνος που πλήρωσε το κόστος αυτής της αναβολής με την ίδια του την
ζωή !!!

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 426 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.