Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  6:49 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 22:29

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Στον «αέρα» οι προσλήψεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Στον «αέρα» οι  προσλήψεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως η απόφαση του ΣτΕ για την εμπειρία, άλλαξε τα δεδομένα. Στάση αναμονής από το ΥΠΕΣ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Θέμα προκύπτει για το «Βοήθεια στο Σπίτι» με την ακύρωση από το ΣτΕ της μοριοδότησης των ήδη εργαζομένων στο πρόγραμμα! Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων στο πρόγραμμα πρόκειται για μια «τραγική και απαράδεκτη η απόφαση και δεν θα ανεχτούμε να χαθεί καμία θέση των εργαζομένων».

Με την υπ’ αριθμ. 1548/2022 Απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, ακυρώνεται η 4Κ/2020/13.5.2020 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, κατά το μέρος που προβλέπει ότι «η ειδική εμπειρία λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης». Με άλλα λόγια, η προϋπηρεσία που ήταν το κύριο κριτήριο υποχωρεί σε ποσόστωση στις προσλήψεις καθώς θα περιοριστεί μόνο για συγκεκριμένες θέσεις. Οι υπόλοιπες θα δίδονται με κοινωνικά κριτήρια και μόνο, ενώ μέχρι σήμερα και σε αυτές υπήρχε έξτρα μοριοδότηση από την «ειδική εμπειρία».

Αυτό που φοβούνται όλοι είναι ότι αυτό μπορεί να ισχύσει για τους οριστικούς πίνακες για τους ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ που εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Τότε είχαν μείνει εκτός διορισμού 163 ήδη εργαζόμενοι, αλλά μετά την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ήδη εργαζομένων στο πρόγραμμα έως και 20 συναπτά έτη, που θα μείνουν εκτός να ανέλθει περίπου στους 1100.

Θ. Κομματάς : Να μην χάσουν την δουλειά τους άνθρωποι που επί 20 χρόνια προσφέρουν

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Στον «αέρα» οι  προσλήψεις
Ο Θύμιος Κομματάς

«Η απόφαση δεν υπολογίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και παίζει ρουλέτα τις ζωές των εργαζομένων. Ενημερώνουμε κυβέρνηση, αρμόδιους φορείς, ΚΕΔΕ, βουλευτές, κόμματα και ΑΣΕΠ ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν αποδεκτή αυτή την απόφαση τη στιγμή μάλιστα που έχουν ήδη βγει τα οριστικά αποτελέσματα. Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση και τον ΑΣΕΠ ότι δεν θα ανεχτούμε να χαθεί καμία θέση των εργαζομένων» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Για το θέμα ο Θύμιος Κομματάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α δήλωσε στην «Σ» ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι. «Αυτό που έχει σημασία είναι να μην χάσουν την δουλειά τους άνθρωποι που επί 20 χρόνια και πλέον προσφέρουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εκείνοι που περιλαμβάνονται στους σημερινούς οριστικούς πίνακες συμμετείχαν με εμπιστοσύνη στο σχετικό νόμο που προέβλεπε αυξημένη μοριoδότηση στην ειδική εμπειρία», επισήμανε.

Τα πάντα πλέον είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα αποφασίσει αν θα εκδοθούν νέοι πίνακες με το ΑΣΕΠ να έχει προτείνει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε στους  νέους οριστικούς πίνακες να συμπεριλαμβάνονται και οι προηγούμενοι!

Επιφυλακτικό το Υπουργείο

Το Υπουργείο Εσωτερικών πάντως σε πρώτη φάση επιφυλάσσεται για το πώς θα χειριστεί το όλο θέμα που έχει ανακύψει. Την ίδια ώρα Σωματεία των εργαζομένων στο πρόγραμμα ανά την Ελλάδα κάνουν λόγο για αδιαφορία και εμπαιγμό από την πλευρά του Υπουργείου σημειώνοντας ότι ενώ έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες της 4Κ/2020 για τους ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ από τον περασμένο Ιούλιο, ακόμα δεν έχει γίνει καμία διαδικασία για την ολοκλήρωση της προκήρυξης.

Πάντως αν και όλοι παραδέχονται τη χρησιμότητα του προγράμματος και την αναγκαιότητα να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, η… ασφαλής λύση αποδεικνύεται πως δεν ήταν οι ειδικές μοριοδοτήσεις. Από την Κυβέρνηση μάλιστα αναφέρεται ότι αυτό (σ.σ. το γεγονός ότι «έπεσε» στο ΣτΕ η ειδική μοριοδότηση) είναι μια αστοχία στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που έκλεινε το μάτι στους χιλιάδες συμβασιούχους, παίζοντας με την αγωνία τους.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 248 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.