Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  10:33 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 19:18

“Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”: Συναντήσεις εργασίας για τo Eθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέλη του ανεξάρτητου συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών” πραγματοποίησαν συνάντηση, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, με τον προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας (πρώην Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων) κ. Γιάννη Σελιμά και με τον αναπληρωτή προϊστάμενο κ. Γιάννη Κασβίκη.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και της χωρικής αρμοδιότητας των Φορέων Διαχείρισης καθώς και για τις ποικίλες δράσεις της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης. Έγινε αναφορά στην υποστελέχωση της Μονάδας τόσο σε διοικητικό όσο και σε προσωπικό φύλαξης παρά την μεγάλη χωρική της αρμοδιότητα (1,5 εκατομμύριο στρέμματα). Παράλληλα, τονίστηκε η διαχειριστική της επάρκεια για προγράμματα ΕΣΠΑ και για λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα βιοποικιλότητας και προστασίας της φύσης (αντιμετώπιση του πληθυσμού μυοκαστόρων, διαχείριση του πληθυσμού ιππόκαμπου, πρόγραμμα για τον πληθυσμό γυπαετών, προγράμματα για την προστασία αργυροπελεκάνων, χελώνας καρέτα-καρέτα κλπ.).

Ακόμα, υπήρξε ενημέρωση για τα έργα στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, ύψους 19,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν στόχο τη βελτιστοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και την αραίωση του ρυπαντικού φορτίου. Οι μελέτες των έργων χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια του Φορέα Διαχείρισης.

Συζητήθηκαν θέματα καλών πρακτικών για την επίβλεψη των έργων που επίκεινται να γίνουν στην περιοχή. Η επίβλεψη δεν αποτελεί αρμοδιότητα των υπευθύνων της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας, εντούτοις η γνώμη τους πρέπει να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της ισορροπίας στο οικοσύστημα. Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου με τη σειρά του, κατά την άποψή μας, οφείλει κατά την εκτέλεση των έργων να μεριμνήσει ώστε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρακολούθηση και στον έλεγχο της αρτιότητά τους.

Με σκοπό την πλήρη ενημέρωση του Συνδυασμού για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, είχε προηγηθεί μια ημέρα πριν, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, συνάντηση στο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τον κ. Ιερόθεο Ζαχαρία, καθηγητή του τομέα της Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Ο κ. Ζαχαρίας, ερευνητής και γνώστης του αντικειμένου, ανέλυσε το τι πρέπει να γίνει ώστε να μειωθεί η ρύπανση και να αποκατασταθούν τα εσωτερικά και παράκτια ύδατα στο χώρο του Εθνικού Πάρκου, δεδομένα που έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο να πραγματοποιηθούν τα έργα με ορθό τρόπο και να υπάρχει η αναγκαία επίβλεψη. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης βλαβών στη χλωρίδα και πανίδα του εν λόγω τόπου.

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποτελεί ζωτικό χώρο του Δήμου μας και η παρακολούθηση των έργων είναι μία από τις προτεραιότητές μας.

Εκ μέρους του συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”
Επικεφαλής Συνδυασμού Όλγα Δασκαλή

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 229 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.