Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:34 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 13:40

Agrino: Αύξηση του κύκλου εργασιών, ενίσχυση μεριδίων αγοράς και προοπτικές των εξαγωγών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Agrino καλούμενη να λειτουργήσει εντός ενός εξαιρετικά ευμετάβλητου περιβάλλοντος, κατάφερε να εξομαλύνει τις διακυμάνσεις στην προμήθεια πρώτης ύλης, υλικών συσκευασίας καθώς και στα κυκλώματα διάθεσης, διανομής και πωλήσεων. Τα αποτελέσματα κρίνονται ως πολύ θετικά καθώς η τροφοδοσία των προϊόντων της εταιρίας ήταν ομαλή και δεν παρουσιάστηκαν ελλείψεις σε προϊόντα της στην αγορά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα στο β’ εξάμηνο η εταιρία αντιμετώπισε σημαντικές αυξήσεις στους περισσότερους συντελεστές κόστους (πρώτη ύλη, υλικά συσκευασίας, μεταφορές, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια κ.α.) επιλέγοντας, μέσω της προσπάθειας για βέλτιστη διαχείριση, να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους προβαίνοντας σε χαμηλές αυξήσεις τιμών, υποπολλαπλάσιες της συνολικής αύξησης του κόστους ανά μονάδα προϊόντος.

Αναφορικά με τα εταιρικά αποτελέσματα της χρήσης 2021, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, τα στοιχεία αποτυπώνουν θετική εικόνα, βελτιωμένη από την αντίστοιχη περσινή που ήταν ήδη επιτυχημένη. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Agrino ανήλθε στα 34,5 εκ. € από 33,5 εκ. €, ήτοι αύξηση 3%. Ο δείκτης EBITDA σημείωσε περαιτέρω άνοδο σε € 4,6 εκ. από € 4,5 ενώ η καθαρή κερδοφορία διατηρήθηκε σταθερή στα € 2,7 εκ.

Oι βασικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται η Agrino, αυτή του ρυζιού και των οσπρίων, παρουσίασαν μεγάλη αύξηση το 2020. Στην εν λόγω αύξηση, συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό η μετατόπιση όγκου πωλήσεων από την εστίαση στο οργανωμένο λιανεμπόριο λόγω της καραντίνας. Όπως αναμενόταν, η σταδιακή ύφεση της πανδημίας και το μερικό άνοιγμα της εστίασης περιόρισε τον τζίρο στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Η εταιρία επέδειξε αντοχή στις πιέσεις, παρουσιάζοντας χαμηλότερες απώλειες πωλήσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς. Οι απώλειες περιορίστηκαν στο 3,5% στο ρύζι και στο 1,6% στα όσπρια στην εγχώρια αγορά, αλλά οι πωλήσεις διατηρήθηκαν σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προ πανδημίας.

Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά στα πανελλαδικά μερίδια αγοράς, η Αgrino ενίσχυσε την ηγετική της θέση στο ρύζι κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, αύξησε δε το μερίδιό της και στα όσπρια κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Για το 2022 η Agrino προετοιμάζει την ενίσχυσή της στα έτοιμα γεύματα με μια σειρά που θα λανσαριστεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στην κατηγορία των ρυζογκοφρετών συνεχίστηκε η αυξητική τάση των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς εμφανίζοντας βελτίωση σε όλες τις υποκατηγορίες. Σε αυτό συνετέλεσε η ολοκλήρωση του λανσαρίσματος της σειράς mini με την προσθήκη και νέων κωδικών και το επιτυχημένο λανσάρισμα 3 νέων καινοτόμων κωδικών ρυζογκοφρετών με επικάλυψη, στα τέλη του έτους, που ακολουθούν την ανοδική πορεία των κωδικών με σοκολάτα. Οι στόχοι της εταιρίας για τις ρυζογκοφρέτες επετεύχθησαν, καθώς το μερίδιο αγοράς υπερέβη το 50%, ενώ το 2022 διατηρεί την αυξητική του τάση.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 2% πάρα το γεγονός ότι οι συνθήκες που δημιούργησε η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση αναδιαμόρφωσαν την υλοποίηση των πλάνων της εταιρίας. Θετική προοπτική δημιουργεί η εκκίνηση νέων συνεργασιών σε χώρες στόχους της ΕΕ και της Βόρειας Αμερικής με έμφαση στα τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα. Συνεπώς, η Agrino ευελπιστεί από το 2022 και για τα προσεχή σε σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών της.

Επενδύσεις

Το επενδυτικό πλάνο της υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς, παρά την δραματική επιβάρυνση στο κόστος κατασκευής, λόγω της αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών, του χάλυβα κλπ. Η εταιρία αναμένεται να θέσει σε λειτουργία στα τέλη του έτους μια σημαντική επένδυση, αυτή της υπερσύγχρονης μονάδας παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στο Κλειδί Ημαθίας, προϋπολογισμού € 6εκ. Επιπροσθέτως, θα ολοκληρωθούν όλα τα εκκρεμή αναπτυξιακά προγράμματα της εταιρίας έως τα τέλη του 2023. Με την λειτουργία των μονάδων που περιλαμβάνονται στις νέες επενδύσεις, η Agrino αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση στην ελληνική αλλά κυρίως στην παγκόσμια αγορά.

imerisia.gr

Διαβάστηκε 388 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.