Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:14 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 20:54

Το πρώτο πλανητικό πείραμα του John’s Hopkins: Σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη στις 27 Σεπτεμβρίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο πολυβραβευμένος διαστημικός επιστήμονας , Σταμάτης Κριμιζής, αναφέρθηκε στο πείραμα που χρηματοδοτεί η NASA και το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη, 27 Σεπτέμβριου, 02:14 το πρωί ώρα Ελλάδος.

«Έχουμε κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο στο εργαστήριό μας στο John’s Hopkins, υπό την αιγίδα του γραφείου πλανητικής προστασίας της Γης, το οποίο χρηματοδοτεί η NASA. Αυτό το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου, με σκοπό να συγκρουστεί με έναν αστεροειδή που λέγεται ‘Δίδυμος’. Είναι ένας κεντρικός αστεροειδής που έχει έναν μικρό δορυφόρο, ονόματι ‘Δίμορφος’, γιατί όταν, στις 27 Σεπτεμβρίου, συγκρουστεί με το δορυφόρο, θα αλλάξει μορφή», δήλωσε στην εκπομπή «Από Κέντρο» της ΕΡΤ

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το εν λόγω πείραμα είναι ουσιαστικά μια προσομοίωση, όπου η ανθρωπότητα θα έχει την ευκαιρία να προετοιμάσει μία στρατηγική για το ενδεχόμενο που κάποιος αστεροειδής θα βρεθεί σε συγκρουσιακή πορεία με τη Γη.

Σκοπός, λοιπόν, του πειράματος είναι να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατόν να αποτρέψουμε τον αστεροειδή από την τροχιά στην οποία βρίσκεται, «λίγο πιο έξω, έτσι ώστε να μη συγκρουστεί με τη Γη».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, αυτό θα είναι και το πρώτο πείραμα της ανθρωπότητας που θα προσπαθήσει να «σπρώξει» αυτό το σύστημα αστεροειδών προς μια αλλαγή της τροχιάς του.

«Θα μετρήσουμε [το αποτέλεσμα] και επί τόπου αλλά και με τηλεσκόπια από τη Γη, γιατί αυτός ο αστεροειδής θα περάσει περίπου 11 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη στο πιο κοντινό σημείο, επομένως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, απλώς είναι ένα τεστ. Και θα δούμε πόσο μπορεί να αλλάξει με αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε ο ίδιος.

pronews.gr

Διαβάστηκε 553 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 20:57
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.