Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:33 μμ
 
wm small
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 19:13

Γιατί Tedx; Γιατί στο Αγρίνιο; Γιατί τώρα;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Γιατί Tedx; Γιατί στο Αγρίνιο; Γιατί τώρα;». Οι απαντήσεις των διοργανωτών στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Είναι  ήδη γνωστό  πως την 1η Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στη πόλη του Αγρινίου το  1ο Tedx Agrinio. Παράλληλα με το τεράστιο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, έχουν εγερθεί και ποικίλα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ο συμπεριληπτικός πυρήνας αυτών των ερωτημάτων θα μπορούσε να τεθεί επί ενός τριπλού άξονα με τίτλο: «Γιατί Tedx; Γιατί στο Αγρίνιο; Γιατί τώρα;».

Αποτελεί προφανή και θεμελιώδη υποχρέωση ημών των διοργανωτών του 1ου TEDx Agrinio, να επιμερίσουμε τα τρία ανωτέρω ερωτήματα και να τα θέσουμε στη βάσανο της εμβριθούς ανάλυσής τους.

α). Γιατί ΤEDx;

To TED είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών. Ξεκίνησε από την Καλιφόρνια το 1984 σε ένα συνέδριο, που κράτησε 4 μέρες κατά το οποίο συναντήθηκαν η τεχνολογία (Technology),η ψυχαγωγία (Entertainment) και το σχέδιο (Design).

Βασισμένο στο πρότυπο του TED, τα TEDx είναι αυτόνομες εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν τη δράση τους το 2009. Σε αυτές, ομάδες σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν τοπικές εκδηλώσεις με ομιλίες έως 18 λεπτά, στη φιλοσοφία του TED, ομιλίες, που είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο διαδίκτυο.

Αποτελεί πρόδηλη διαπίστωση, το γεγονός, πως στον πυρήνα του TED εδράζονται ανεξίτηλα, ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η καινοτομία, η διάνοιξη νέων πνευματικών οδών, η ευρυμάθεια και η κατάρριψη παθογόνων στερεοτύπων, η ώσμωση ιδεών και εν τέλει η ανάπτυξη νέων κοινωνικών αντιλήψεων.

Παράλληλα, χρήζει ιδιαίτερης υπόμνησης η διηνεκής δυναμική, που αναπτύσσει εκ της φύσεώς του ένα TEDx. Πιο συγκεκριμένα, ο αδιάλειπτος, θετικός απόηχός του μέσα από τη συνεχή προβολή των ομιλιών του, διά του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, δημιουργεί μία τεράστια πνευματική υπεραξία επ’ ωφελεία όλων των εμπλεκόμενων μερών σε αυτό.

β). Γιατί στο Αγρίνιο;

To Αγρίνιο αποτελεί ένα μεγάλο αστικό κέντρο της ελληνικής περιφέρειας. Παρόλα αυτά, είναι καταγεγραμμένη η εγγενής του αδυναμία, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, να κεφαλοποιήσει την πλεονεκτική γεωγραφική του θέση και τους δυναμικούς, ανθρώπινους πόρους του, για λόγους κατά το μάλλον ή ήττον γνωστούς. Μία πάντως εκ των πολλών αιτιών, που εξηγεί αυτό το δεδομένο είναι η πολυεπίπεδη εσωστρέφειά του.

Καθίσταται συνεπώς εύκολα αντιληπτό, αν ληφθούν υπόψη τα προαναφερθέντα, γενικά χαρακτηριστικά των TED, γιατί η διοργάνωση του 1ου TEDx Agrinio,  μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην άμβλυνση αυτής της δυσχέρειας.

Σταχυολογώντας, θα δοθεί μίας πρώτης τάξης ευκαιρία να διαχυθεί η πληροφορία στο παγκόσμιο χωριό, πως στην ευρύτερη περιοχή μας λαμβάνουν χώρα δυναμικές και πρωτοποριακές εκδηλώσεις. Με δεδομένη δε, τη διαρκή αναπαραγωγή των άκρως ενδιαφερουσών ομιλιών του 1ου TEDx Agrinio μέσω του διαδικτύου, θα καταγράφεται μία συνεχής αναγνώριση της περιοχής μας με θετικό πρόσημο, γεγονός, που μπορεί να σταθεί προπομπός  και άλλων πρωτοποριακών και καινοτόμων δράσεων στο εγγύς μέλλον.

Το 1o Tedx Agrinio λοιπόν, έρχεται να καλύψει στο μέτρο, που του αναλογεί την ένδεια εξωστρεφών, πνευματικών εκδηλώσεων της περιοχής μας, κατά το προηγούμενο, ευρύ χρονικό διάστημα. Έρχεται να υπερβεί τα δεσμευτικά και στενά «Όρια» (όπως ακριβώς είναι και το κεντρικό του θέμα) της εσωστρέφειας της.

γ). Γιατί τώρα;

Αυτό το ερώτημα κυοφορεί την πλέον ευχάριστη και θετική απάντηση. Κι αυτό γιατί, παρά τα προβλήματα της περιοχής μας και ενάντια στην αντίληψη μίας διάχυτης μεμψιμοιρίας, όλοι εμείς οι εθελοντές του 1ου TEDx Agrinio, πιστεύουμε βαθιά, πως τα τελευταία χρόνια το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται με θετικό τρόπο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνει κανείς, πως στην περιοχή μας λαμβάνουν χώρα φεστιβάλ διαφόρων ειδών, σημαντικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες προώθησης τοπικών προϊόντων, στροφή προς την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, έργα αστικής ανάπλασης και άλλων υποδομών, αναζήτηση νέων και εναλλακτικών τρόπων ψυχαγωγίας, διεξαγωγή ποιοτικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Συντίθεται κοινώς, ένα πλαίσιο τοπικό και χρονικό, στο οποίο το 1o TEDx Agrinio, μπορεί να λειτουργήσει ως πολύπλευρος καταλύτης, για την επιτάχυνση του ποιοτικού μετασχηματισμού της περιοχής.  Επιδίωξη όλων των εθελοντών και διοργανωτών του 1ου TEDx Agrinio είναι η καθιέρωση του θεσμού και η αδιάλειπτη διοργάνωσή του τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, αξίζει αναφοράς η αποστροφή μιας ομιλίας σε ένα ΤEDx, στην οποία διατυπώνεται η εξής θέση: «Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων, που κάνει τα πράγματα να συμβούν. Υπάρχει μία δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, που παρακολουθεί τα πράγματα να συμβαίνουν και υπάρχει μία τρίτη κατηγορία ανθρώπων, που αναρωτιέται τι συνέβη…» Εμείς διαλέξαμε κατηγορία, εσείς;

Περισσότερες πληροφορίες για το 1ο TEDx Agrinio, τους ομιλητές και την αγορά εισιτηρίων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης (εδώ), καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (εδώ κι εδώ).

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 378 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 19:42
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.