Κυριακή, 7η Ιουλίου 2024  5:44 πμ
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 18:40

Πλειστηριασμοί: «Βροχή» οι καταγγελίες Αιτωλοακαρνάνων στο ΙΝΚΑ – «Κρύβονται» τα funds

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πλειστηριασμοί: «Βροχή» οι καταγγελίες Αιτωλοακαρνάνων στο ΙΝΚΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως «κρύβονται» τα funds. Ρίχνουν τις γέφυρες επικοινωνίας με τους δανειολήπτες για να «ρίξουν» στην αγορά περισσότερα ακίνητα. Η νέα τακτική που εφαρμόζουν τα funds για να μην ανταποκρίνονται στη ρύθμιση του δανείου οι δανειολήπτες

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Περί τα 200.000 ακίνητα ετοιμάζονται να «ρίξουν» προς πώληση στην αγορά, μέσω πλειστηριασμών, την επόμενη διετία τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου ως προς τους πλειστηριασμούς και γι’ αυτό οι γνώστες του αντικειμένου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς πρέπει να αντιδράσουν απέναντι στις νέες τακτικές των funds οι δανειολήπτες που θα δουν να μπαίνουν σε άλλες «διαδικασίες» χωρίς υπαιτιότητά τους ή τη συγκατάθεσή τους.

Ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο πανελλαδικά, όσο και σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας και Αγρινίου, δεν είναι γνωστός, αλλά οι καταγγελίες από Αιτωλοακαρνάνες και Αγρινιώτες ήδη πέφτουν «βροχή» για τη νέα τακτική που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να μην μπορούν να καλύψουν το χρέος τους, το δάνειό τους, όχι επειδή δεν καταβάλουν τις δόσεις τους, αλλά επειδή η νέα τακτική είναι τέτοια που «πέφτουν σε τοίχο» ότι και αν κάνουν και δεν μπορούν να καταβάλουν τη δόση τους, καθώς τα δάνειά τους έχουν περιέλθει σε ξένα funds, τα οποία δεν ανταποκρίνονται, ούτε τυπικά, στις οχλήσεις των δανειοληπτών!

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Πλειστηριασμοί: «Βροχή» οι καταγγελίες Αιτωλοακαρνάνων στο ΙΝΚΑ - «Κρύβονται» τα funds
Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης

«με βάση τα νέα δεδομένα που έρχονται από ενημερώσεις και πληροφορίες σχετικά με τους πλειστηριασμούς που πρόκειται να συμβούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι έχει ανοίξει η όρεξη των funds να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν την πληρωμή των οφειλών και αν δεν το πετύχουν τότε να προβούν σε πλειστηριασμούς.

Υπολογίζεται βάσει των στοιχείων αυτών ότι θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο νούμερο πλειστηριασμών. Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένο νούμερο, γιατί πλέον οι πλειστηριασμοί, όπως είναι γνωστό, διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας των συμβολαιογραφείων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία ενημέρωση και καμία πληροφόρηση, γενικά, αλλά ούτε για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγρινίου.

Θεωρούμε ότι η όρεξη αυτή των funds να απαιτήσουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου επιβεβαιώνεται. Αν λ.χ. κάποιος είχε «κλείσει» ρύθμιση του χρέους του με μια τράπεζα και πλήρωνε σε ένα λογαριασμό της τράπεζας τη δόση του κάθε μήνα, δυστυχώς, τώρα τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να έχει κλείσει ο λογαριασμός της τράπεζας, καθώς το δάνειο έχει πουληθεί σε ξένα funds.

Όταν οι καταναλωτές απευθύνονται στην τράπεζα για να ενημερωθούν και να τους δώσει ένα λογαριασμό για να καταθέτουν τα χρήματα της δόσης, τότε η τράπεζα τους λέει πως το δάνειο δεν ανήκει πλέον σ’αυτή, αλλά έχει αγοραστεί από ξένα funds.

Στο ερώτημα προς την τράπεζα για το πως θα πληρώσει κάποιος την δόση για το χρέος του, η απάντηση της τράπεζας είναι οι δανειολήπτες να απευθυνθούν στα funds. Τα funds που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο και έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία ή άλλες χώρες, δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και τις επικλήσεις των δανειοληπτών για χορήγηση νέου λογαριασμού καταβολής της δόσης.

Έχουν ως σκοπό να καθυστερήσουν να πληρώνουν οι καταναλωτές τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα τα funds να οδηγούν σε πλειστηριασμό την ακίνητη περιουσία. Αυτή είναι η νέα τακτική που ακολουθούν τα ξένα funds και βεβαίως στην πρακτική αυτή διαμαρτύρεται έντονα ο κόσμος και την καταγγέλλει.

Ως ΙΝΚΑ Ελλάδος συμβουλεύουμε όταν ένας δανειολήπτης απευθυνθεί στην τράπεζα δεν θα απευθύνεται προφορικά, αλλά γραπτώς, ακόμη και για τα ερωτήματά του. Έτσι ώστε αν – αν μπει στην διαδικασία να πλειστηριαστεί η ακινητή περιουσία του να έχει γραπτή ενημέρωση ότι η οφειλή δεν πληρώθηκε όχι με υπαιτιότητα του δανειολήπτη, αλλά με υπαιτιότητα της τράπεζας ή των ξένων funds.

Καταγγελίες για τέτοιες πρακτικές έχουμε πάρα πολλές και από την περιοχή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας στο ΙΝΚΑ.

Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα το ΙΝΚΑ έχει συστήσει μια νέα συμβουλευτική υπηρεσία, την υπηρεσία «ΙΝΚΑ – Συμβουλευτική Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών / ΙΝΚΑ-συν», ένα δίκτυο ενημέρωσης για το ιδιωτικό χρέος, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της διαρκούς  προσπάθειας της Ομοσπονδίας να συνεισφέρει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που πλήττονται δραματικά την τρέχουσα περίοδο με κίνδυνο απώλειας της κύριας κατοικίας τους, η υπηρεσία «ΙΝΚΑ+» ευελπιστεί να προσφέρει ποιοτική εξατομικευμένη ενημέρωση και καθοδήγηση σε συνεργασία με επαγγελματίες με συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο που συμμετέχουν στη δράση».

Τι συμβουλεύει η Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και το ΙΝΚΑ  

Ο κ. Λεχουρίτης τονίζει ειδικά για την υπηρεσία αυτή πως: «στόχος της υπηρεσίας ΙΝΚΑ+ είναι η μέγιστη συμβολή, ώστε ο κάθε υπερχρεωμένος καταναλωτής να εξετάσει τις επιλογές που του παρέχει ο νόμος, αλλά και η κάθε χρονική συγκυρία, για να διασώσει την περιουσία του ή να περιορίσει το πρόβλημά του κερδίζοντας χρόνο, ιδιαίτερα και σε περιφέρειες εκτός Αττικής, όπου η πρόσβαση σε νομικές συμβουλές μπορεί να είναι δυσχερέστερη».

Ειδικότερα, από την 1/9/22, οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα από μεγάλες οφειλές σε τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, δημόσιο, εταιρείες ενέργειας κλπ μπορούν να απευθύνονται στο νέο τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης του «ΙΝΚΑ+» και να λαμβάνουν πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες που τους παρέχονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση οφειλών ή την συνολική διαχείριση του χρέους τους, προγραμματίζοντας ραντεβού με δικηγόρους που συνεργάζονται  με  τα γραφεία των τοπικών οργανώσεων ΙΝΚΑ που λειτουργούν σε Αθήνα, Πειραιά, Αγρίνιο, Χανιά και Ρόδο. Για τις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει  δυνατότητα για προγραμματισμό ραντεβού τηλεφωνικώς ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η υπηρεσία ΙΝΚΑ+ παρέχεται δωρεάν, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2130 999 140 (αστική χρέωση) και λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10.00 – 14.00.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 352 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News