Τρίτη, 2η Ιουλίου 2024  11:31 πμ
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 21:35

Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα – Σεπτέμβριος – «Γολγοθάς»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα – Σεπτέμβριος – «Γολγοθάς», όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως πέρα από τα «παραδοσιακά» έξοδα του Σεπτεμβρίου οι καταναλωτές θα κληθούν να βρουν «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις στα καύσιμα και τις επερχόμενες αυξήσεις της τάξης του 20% στο σούπερ-μάρκετ

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τελειώνουν σιγά – σιγά οι στιγμές χαλάρωσης  των διακοπών και όλοι επανέρχονται στην σκληρή καθημερινότητα διαπιστώνοντας πως τα έξοδα «τρέχουν» συνεχώς και η ακρίβεια έχει εκτροχιαστεί με το «μάρμαρο» να το πληρώνουν οι καταναλωτές σε πολλές κατηγορίες, λ.χ. στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στην ενέργεια κλπ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης έδωσε για «γεύση» από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας δείχνοντας πόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλει για να ανταποκριθεί στις πολλές υποχρεώσεις και ανάγκες.

Οι Αιτωλοακαρνάνες μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα «προσγειώνονται» απότομα στην πραγματικότητα καθώς λ.χ. αναμένεται περεταίρω αύξηση της τάξεως του 20% σε διάφορα προϊόντα από τον Σεπτέμβριο, πέραν των «παραδοσιακών» εξόδων που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο αυτή την εποχή, με την εκκίνηση των σχολείων, την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων κτλ.

Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

lexouritis-giorgos
Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης

«τελείωσε ο Αύγουστος και ξεκινάει ο Γολγοθάς της ακρίβειας με το άνοιγμα των σχολείων, την εύρεση φοιτητικής στέγης κλπ. Όμως η ακρίβεια μας ακολουθεί εδώ και 2 χρόνια, συνεχίζει να μας ακολουθεί ακόμη, όπως και θα συνεχίσει. Με βάση την έρευνα της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας ο φετινός χειμώνας θα είναι από τους πιο σκληρούς χειμώνες και ως προς το οικονομικό θέμα.

Οι Έλληνες εδώ και 60 χρόνια κατασκευάζουν πολυκατοικίες και μονοκατοικίες με καλοριφέρ, μετά ήρθε το φυσικό αέριο και οι αντλίες θερμότητος και τώρα επιστρέφουν στο τζάκι και στη σόμπα. Αυτό δείχνει την κρίση που βιώνει το νοικοκυριό που προσπαθεί να βρει εναλλακτικές μορφές θέρμανσης και δυστυχώς και διατροφής.

Ο κόσμος πλέον απευθύνεται σε φθηνά προϊόντα, δεν λειτουργούν όμως, όπως θα έπρεπε να λειτουργούν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους λ.χ. ο ΕΦΕΤ γιατί δεν έχει προσωπικό. Δεν είναι επίσης αναπτυγμένος σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και παράλληλα υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες των νομαρχιών που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους. Ο καταναλωτής αισθάνεται απροστάτευτος, δεν φτάνει η ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων, αλλά υπάρχουν και υποψίες για μη ασφαλή προϊόντα.

Θεωρούμε ως ΙΝΚΑ πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει απαθής και να μοιράζει επιδόματα. Στα καύσιμα επί της ουσίας λέει πως αδυνατεί να ελέγξει τη νοθεία, με αποτέλεσμα ο κόσμος να «τρέχει» στα συνεργεία και να δίνει χιλιάδες ευρώ για να αποκαταστήσει τη βλάβη του αυτοκινήτου του από τη νοθεία, που η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει.

Είναι πρωτάκουστο μια κυβέρνηση να σηκώνει τα χέρια ψηλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Ά. Γεωργιάδης να λέει ότι έβαλε στο αυτοκίνητό του νοθευμένο καύσιμο και επειδή η νοθεία ήταν κάτω από 50% δεν μπορούσε να ανιχνευτεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Πρωτάκουστα πράγματα να βγαίνει εκπρόσωπος των πρατηριούχων και να λέει πως πάνω από 20% των καυσίμων στην Ελλάδα είναι νοθευμένα. Απορώ πως δεν παρέμβει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η ενέργεια παράλληλα δημιούργησε τεράστιο κλονισμό στις οικογένειες, στους παραγωγούς και στην βιωσιμότητα όλων των επαγγελματικών τάξεων της χώρας. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν ανεστάλη και το ΙΝΚΑ επιβεβαιώθηκε. Η κυβέρνηση δεν το απέφυγε και είδαμε αύξηση από τα 11 λεπτά στα 80 λεπτά μέσα σε 2 μήνες. Δεν αποκρύπτεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως ήθελε η κυβέρνηση, πληρώνεται και θα πληρώνεται πολύ ακριβά.

Αυτό το φαινόμενο να επιδοτείς αυτόν που σε κλέβει δεν έχει προηγούμενο. Τα διυλιστήρια και οι πάροχοι ενέργειας κλέβουν τους πολίτες και αυτό πάει πολύ. Οι Έλληνες να πληρώνουν μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό 3,2 δις για τις εταιρίες ενέργειας είναι αδιανόητο.

Η κυβέρνηση επέλεξε την παροχή επιδομάτων, όταν το 2017 κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο. Ποιος θα πληρώσει φέτος 1,80 το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθεί;

Η ακρίβεια σε προϊόντα διατροφής έχει «χτυπήσει» κόκκινο σε προϊόντα διατροφής, περιποίησης, καθαριότητας και αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε 14 μήνες να έχουμε καταγεγραμμένη αύξηση της τάξεως του 50% με 70% και αναμένουμε και άλλες αυξήσεις κατά 20%. Ο Έλληνας θα χάνει την σύνταξή του υπαιτιότητα της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απλά θαυμάζει τα τεκταινόμενα στην αγορά χωρίς να μπορεί να παρέμβει.

Δεν είναι μόνο ευθύνη όμως της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι δεν μπορούν να φρενάρουν την φρενίτιδα του ρεύματος. Είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα αυτά. Το ενεργειακό χρηματιστήριο πρέπει να καταργηθεί  και να βρουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο μια πηγή εισροής φυσικού αερίου, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει και άλλες από άλλε χώρες που διαθέτουν. Οι ευρωπαίοι για ακόμη μια φορά πιάστηκαν στον ύπνο, όπως πιάστηκε στον ύπνο και η ελληνική κυβέρνηση».

Νέο πληθωριστικό σοκ: 11,1% στην Ελλάδα, 9,1% στην ευρωζώνη

Οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στη χώρα μας δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 11,1% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Ιούλιο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 12,1% του Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat είχε φτάσει στο 11,5% τον ίδιο μήνα, επιβραδύνοντας ελαφρώς από το 11,6% του Ιουνίου.

Στην ευρωζώνη, οι τιμές καταναλωτή επιτάχυναν σκαρφαλώνοντας σε νέο ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν κατά 9,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και ενώ τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί κατά 8,9%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 9% ετησίως.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (38,3%, έναντι 39,6% τον Ιούλιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (10,6%, έναντι 9,8% τον Ιούλιο ), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και υπηρεσίες (3,8%, έναντι 3,7% τον Ιούλιο).

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 370 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News