Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:16 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022 13:17

Αρωματισμένος οίνος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πληροφορίες για την ταξινόμηση, την πολιτική, τις νομικές βάσεις και τις επιτροπές σχετικά με τα προϊόντα αρωματισμένου οίνου.

Τα προϊόντα αρωματισμένου οίνου είναι αλκοολούχα ποτά που παράγονται με την προσθήκη αρωματικών υλών σε ορισμένα προϊόντα οίνου, καθώς και άλλων συστατικών, όπως γλεύκος σταφυλιών και/ή οινόπνευμα, χρωστικές ουσίες και ζάχαρη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ταξινομούνται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  • αρωματισμένοι οίνοι (π.χ. βερμούτ),
  • αρωματισμένα ποτά με βάση τον οίνο (π.χ. σαγκρία και Glühwein),
  • αρωματισμένα κοκτέιλ αμπελοοινικών προϊόντων.

Τα προϊόντα αρωματισμένου οίνου αποτελούν μεγάλη παράδοση ορισμένων χωρών της ΕΕ, για παράδειγμα της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Κροατίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Ορισμένες από αυτές τις χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει την καταχώριση και την προστασία των ακόλουθων γεωγραφικών ενδείξεων: Vermouth di Torino, Nürnberger Glühwein, Thüringer Glühwein, Samoborski bermet και Vino Naranja del Condado de Huelva.

Πολιτική

Η ΕΕ δεν στηρίζει την παραγωγή προϊόντων αρωματισμένου οίνου, τα οποία, ωστόσο, επωφελούνται έμμεσα από τα εθνικά προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

Η ΕΕ παρέχει κοινό νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την παραγωγή και την επισήμανσή τους, καθώς και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Επιπλέον, τα προϊόντα αρωματισμένου οίνου προβλέπεται να συμπεριληφθούν στις δραστηριότητες του παρατηρητηρίου της αγοράς οίνου της ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω της έγκαιρης συλλογής και διάδοσης δεδομένων σχετικά με την αγορά και της βραχυπρόθεσμης ανάλυσής τους.

Νομικές βάσεις

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 251/2014 - θεσπίζει τους κανόνες για την παραγωγή και την επισήμανση των αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων και καθορίζει ποια είναι τα προϊόντα αυτά, προσδιορίζει τις ειδικές κατηγορίες που επιτρέπονται στην ΕΕ και ορίζει λεπτομερείς κανόνες για την παραγωγή, την περιγραφή, την παρουσίαση και την επισήμανσή τους. Θεσπίζει επίσης τις διατάξεις για την καταχώριση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων.

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/670 - ορίζει τις εγκεκριμένες διεργασίες παραγωγής για την παρασκευή αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων.

Επιτροπές

Για να διασφαλίζεται ότι η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ασκείται υπό τον έλεγχο των χωρών της ΕΕ, το έργο της επικουρείται από διάφορες επιτροπές και ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι οποίες απαρτίζονται από εκπροσώπους των κυβερνήσεων, υπό την προεδρία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιτροπή για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει θέματα όπως η εξέλιξη των τιμών της αγοράς, η παραγωγή και το εμπόριο στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Τα θέματα που αφορούν τα προϊόντα αρωματισμένου οίνου συζητούνται στο πλαίσιο της επιτροπής για θέματα οίνου και της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον οίνο.

Ο ρόλος της ομάδας διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών για τον οίνο είναι να βοηθάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρεί τακτικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους για όλα τα θέματα που αφορούν τα προϊόντα οίνου και αρωματισμένου οίνου.

Διαβάστηκε 256 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία