Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:43 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 11:54

Super League: Το (πολύ) διαφορετικό νέο πρωτάθλημα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

H Super League. κάνει σέντρα στη σεζόν 2022-23 και το Gazzetta σας «σερβίρει» τα πολλά και διαφορετικά δεδομένα του πρωταθλήματος σε σχέση με όσα ξέραμε.

Αφετηρία απόψε (19/8) για τον φετινό «μαραθώνιο» της Super League, καθώς από το Πανθεσσαλικό και με το ματς Βόλος-Αστέρας θα ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος 2022/23. Μάλιστα για όσους θυμούνται οι Αρκάδες άνοιξαν και πέρσι την αυλαία της χρονιάς, όταν φιλοξενήθηκαν τότε στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό σε ένα παιχνίδι που έληξε χωρίς σκορ.

Ετσι αρχίζει η… δράση, σε ένα πρωτάθλημα… πολύ διαφορετικό σε σχέση με πέρσι, τόσο σε επίπεδο δομής αλλά και κινήτρων, αφού υπάρχει νέο status quo σε ευρωπαϊκά «εισιτήρια», «ουρά» και καλαντάρι. Ας τα δούμε λοιπόν.

Οπως και τα παλαιότερα χρόνια έτσι και φέτος θα έχουμε play offs και play outs, μέσω των οποίων θα ξεκαθαρίσει ο πρωταθλητής, οι ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν τη σεζόν 2023/24 στην Ευρώπη αλλά και εκείνες που θα υποβιβαστούν (λεπτομέρειες παρακάτω).

Ετσι μετά τη ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας (26 «στροφές») όσα clubs τερματίσουν στις θέσεις από 1 ως και 6 θα συμμετάσχουν σε νέο μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών (όλοι με όλους, εντός και εκτός έδρας) και η σειρά που θα τερματίσουν θα είναι και η τελική της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή εκείνα που θα βρεθούν από το 7 ως το 14 θα συγκροτήσουν νέο γκρουπ όπου θα κοντραριστούν από μία φορά, ενώ οι τέσσερις πρώτοι σύλλογοι της regular season (7ος, 8ος, 9ος, 10ος) θα λάβουν ως μπόνους ότι θα δώσουν τέσσερα εντός έδρας ματς και τρία εκτός (το ανάποδο ισχύει για τον 11ο, 12ο, 13ο και 14ο της κανονικής περιόδου). Μετά και την ολοκλήρωση του δικού τους μίνι πρωταθλήματος θα προκύψει η τελική κατάταξη από το 7 ως το 14, ενώ εδώ πρέπει να έχουμε κάτι κατά νου.

Τόσο στα play offs όσο και στα play outs οι ομάδες μεταφέρουν τους βαθμούς που συγκέντρωσαν στην κανονική διάρκεια και για αυτό είναι πιθανό να προκύψει – μάλιστα παλαιότερα παρατηρήθηκε το σχετικό φαινόμενο – στο φινάλε ο πρώτος των play outs να έχει συγκεντρώσει περισσότερους πόντους από τον τελευταίο των play offs, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα διαφοροποιηθεί η σειρά κατάταξης. Δηλαδή ο ουραγός των play offs θα είναι 6ος ακόμη και αν κάνει 10 ήττες στο τουρνουά.

Εχουμε ένα παραπάνω ευρωπαϊκό «εισιτήριο»

Ενόψει των play offs υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφοροποίηση σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια», καθώς η χώρα μας θα έχει πέντε για τη σεζόν 2023/24. Ετσι πρωταθλητής της νέας χρονιάς θα συμμετάσχει στον τότε τρίτο προκριματικό του Champions League, ο 2ος στο δεύτερο προκριματικό της ίδια διοργάνωσης, ο Κυπελλούχος ή 3ος στον τρίτο προκριματικό του Europa League, ενώ 4ος και 5ος θα ξεκινήσουν την εκτός συνόρων παρουσία τους από τον δεύτερο προκριματικό του Conference League. Θυμίζουμε πως πέρσι ο πρωταθλητής πήγαινε στο Champions League και παράλληλα είχαμε τρεις ομάδες στο Conference League, δηλαδή έναν λιγότερο εκπρόσωπο.

Αυτό σημαίνει πως εάν το Κύπελλο καταλήξει σε μία από τις πέντε πρώτες ομάδες των play offs τότε και ο 5ος θα βγει στην Ευρώπη, σε αντίθεση με πέρσι που η ΑΕΚ τερμάτισε στη συγκεκριμένη θέση αλλά δεν συμμετείχε φέτος στις διοργανώσεις της UEFA.

Υποβιβάζονται απευθείας δύο
Ακόμη μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν είναι πως φέτος καταργήθηκαν τα μπαράζ του 13ου με τον 2ο της Super League 2 και θα υποβιβαστούν απευθείας δύο ομάδες (η 13η και η 14η).

Παρατεταμένη διακοπή ελέω Μουντιάλ
Μπορεί να περνά στα… ψηλά, αλλά οι γνωρίζοντες έχουν να λένε ότι η νέα χρονιά αποτελεί μεγάλο «μυστήριο» ελέω Μουντιάλ. Βλέπετε τα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη και όχι μόνο θα σταματήσουν επειδή από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί στο Κατάρ η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το καλαντάρι προβάλει ιδιαίτερα «πιεσμένο» αλλά και περίεργο, λόγω της διακοπής που θα υπάρξει.

Η Super League από την πλευρά της θα… κατεβάσει ρολά από τις 13/11 μέχρι και τις 21/12 οπότε και θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος της κανονικής διάρκειας. Το παραπάνω δεδομένο σημαίνει ότι από σήμερα (19/8) που έχουμε τη σέντρα μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να διεξαχθούν 13 αγωνιστικές, ενώ παράλληλα προγραμματιστεί και μία «στροφή» για το Κύπελλο όπου θα συμμετάσχουν οι 10 από τις 14 ομάδες (πλην Ευρωπαίων).

Η παραπάνω εξέλιξη να αναμένεται να αυξήσει… κατακόρυφα τη θερμοκρασία στην ουρά.

Εν μέσω όλων αυτών ο Ολυμπιακός θα κληθεί το συγκεκριμένο χρονικό να δώσει και επτά ευρωπαϊκά του ματς (play offs Europa plus 6 του όποιου ομίλου συμμετάσχει) και ευρύτερα πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση (η παρατεταμένη διακοπή μέσα στη σεζόν) όπου δεν υπάρχει «πεπατημένη» και είναι «ερωτηματικό» το πώς θα τη διαχειριστούν οι ομάδες.

Για την ιστορία κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ η διοργανώτρια αρχή μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ορίσει τη διεξαγωγή κάποιου αγώνα που δεν έγινε στην ώρα του για τον οποιοδήποτε λόγο (κρούσματα κορονοϊού, καιρικές συνθήκες κτλ).

«Εκπροσωπούνται» εννέα νομοί και έξι γεωγραφικά διαμερίσματα
Στο νέο πρωτάθλημα «εκπροσωπούνται» εννέα νομοί και έξι γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντος με πέντε clubs (ΑΕΚ, Ατρόμητος, Ιωνικός, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με δύο (Αρης, ΠΑΟΚ), ενώ από μία ομάδα έχουν Αρκαδία (Αστέρας Τρίπολης), Βοιωτία (Λεβαδειακός), Μαγνησία (Βόλος), Αιτωλοακαρνανία (Παναιτωλικός), Φθιώτιδα (Λαμία), τα Ιωάννινα (ΠΑΣ Γιάννινα) και το Ηράκλειο (ΟΦΗ).

Ετσι η Στερεά Ελλάδα φιλοξενεί οκτώ ομάδες της κατηγορίας (ΑΕΚ, Ατρόμητος, Ιωνικός, Λαμία, Λεβαδειακός, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός), η Μακεδονία δύο (Αρης, ΠΑΟΚ) και από μία η Θεσσαλία (Βόλος), η Κρήτη (ΟΦΗ), η Ηπειρος (ΠΑΣ Γιάννινα ) και η Πελοπόννησος (Αστέρας Τρίπολης).

Θυμίζουμε πως η φετινή λίγκα είναι κατά τα 13/14 ίδια με την περσινή σε επίπεδο συμμετεχόντων και η μόνη διαφοροποίηση αφορά τον Λεβαδειακό που πήρε τη θέση του Απόλλωνα Σμύρνης.

Η πληρότητα στα γήπεδα και οι δύο τηλεοπτικοί πάροχοι
Φινάλε με ορισμένα επιπλέον χρηστικά θέματα ενόψει της νέας σεζόν που ξεκινά σε λίγες ώρες (21:30). Τα γήπεδα θα έχουν 100% πληρότητα και δεν έχουν επιβληθεί σχετικά περιοριστικά μέτρα, φαινόμενο που παρατηρήθηκε εντόνως τα τελευταία χρόνια ελέω της πανδημίας του κορονοϊού που δυστυχώς πλήττει την ανθρωπότητα.

Την ίδια στιγμή όπως θα παρατηρήσατε η σέντρα της αγωνιστικής περιόδου ορίστηκε για σήμερα Παρασκευή, κάτι που δεν είναι και τόσο συνηθισμένο. Ομως στην προκήρυξη του πρωταθλήματος υπάρχει πρόβλεψη πως μπορούν να γίνονται παιχνίδια τη συγκεκριμένη ημέρα, οπότε στο μέλλον ενδέχεται να επαναληφθεί κάτι ανάλογο.

Την ίδια στιγμή οι αναμετρήσεις των 14 ομάδων θα μεταδοθούν από δύο τηλεοπτικούς παρόχους, την Cosmote TV και τα κανάλια NOVASPORTS. Η πρώτη πλατφόρμα διατηρεί τα δικαιώματα οκτώ clubs, πάντα σε ότι αφορά τις εντός έδρας αναμετρήσεις τους, και πιο συγκεκριμένα κατά αλφαβητική σειρά των ΑΕΚ, Βόλου, Ιωνικού, Λαμίας, Ολυμπιακού, ΟΦΗ, Παναθηναϊκού και Παναιτωλικού, ενώ η δεύτερη των Αρη, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητου, Λεβαδειακού, ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστηκε 298 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.