Τρίτη, 5η Δεκεμβρίου 2023  2:35 πμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 18:38

Από τον Αράκυνθο ξεκίνησε τις περιπολίες ο «Brando» για ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο «Brando» είναι Βελγικός – ποιμενικός σκύλος, εκπαιδευμένος στην Ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και θα επιχειρεί μαζί με τον χειριστή του στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Στόχος των περιπολιών της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων είναι ο έλεγχος της υπαίθρου και ο έγκαιρος καθαρισμός της  από δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα ώστε να μετριαστούν οι απώλειες στη βιοποικιλότητα μέσω της μείωση των πιθανοτήτων  δηλητηρίασης της άγριας πανίδας

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, υλοποίησε τα προηγούμενα έτη μια σειρά δράσεων διατήρησης (τέως Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων), αύξησης και προστασίας του πληθυσμού των όρνιων του Αράκυνθου στα πλαίσια ενεργειών για τη διάσωση των γυπών της Αιτωλοακαρνανίας από βέβαιο αποδεκατισμό.

Η δυνατότητα ταχύτατου εντοπισμού μεμονωμένων περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τη συνδυαστική χρήση εκπαιδευμένου σκύλου ανίχνευσης κρίθηκε ως επιπλέον αναγκαίο μέτρο για την μείωση της συχνότητας περιστατικών ανεύρεσης δηλητηριασμένων όρνιων αλλά και άλλων ειδών άγριας ζωής, σε περιοχές ευθύνης της.

Η πρώτη προληπτική περιπολία της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, της Μονάδας Διαχείρισης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 03/08/22 στην περιοχή των Κάτω Ελληνικών ή Κάτω Αμπέλια.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιπολίας, ακολούθησε δια ζώσης επικοινωνία του χειριστή, κ. Παλαιού Νίκου, με κατοίκους του χωριού με σκοπό την παύση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για τον θάνατο άγριων και μη, θηλαστικών. Η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, μέσω της συνεχής ενημέρωσης του, είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας οποιασδήποτε προσπάθειας προστασίας της άγριας ζωής.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είναι ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στη χώρα που εντάσσει στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό πέντε Ομάδες Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, οι οποίες τόσο από τη διεθνή όσο και από την Ελληνική εμπειρία, αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης δηλητηρίασης οικόσιτων και άγριων ειδών ζώων.

messolonghinews.gr

Διαβάστηκε 232 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα