Δευτέρα, 24η Ιουνίου 2024  12:14 μμ
 
wm small
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 18:25

Πρόταση του Δήμου Αγρινίου στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρόταση για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι έτοιμος να καταθέσει ο Δήμος Αγρινίου στη σχετική πρόσκληση των Υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας» είχε βρει θέση στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με ποσό μάλιστα ύψους 450 εκατ. ευρώ. Αφορά στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υποδομών μέσω του προγράμματος αυτούς σχεδιάζει παρεμβάσεις σε περισσότερα από 7.000 επικίνδυνα σημεία έκτασης 2.500 χλμ. του οδικού δικτύου.

Η πρόταση «Παρεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας σε οδούς του Δήμου Αγρινίου», που εγκρίθηκε προ ημερών από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου, αφορά σε στοχευμένες επεμβάσεις – βελτιώσεις – τροποποιήσεις επί του υφιστάμενου δημοτικού οδικού δικτύου

Συγκεκριμένα μελέτη του έργου περιλαμβάνει :
α. Εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
1. Τοποθέτηση ρυθμιστικών πινακίδων και πρόσθετων πινακίδων πληροφόρησης.
2. Κατασκευή διαγραμμίσεων οδοστρώματος για ορισμό λωρίδων κυκλοφορίας, για σήμανση απαγορεύσεων στάθμευσης σε γωνίες και διαβάσεων πεζών. Τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος («μάτια γάτας») για μείωση της ταχύτητας των οχημάτων. 3. Διαγράμμιση ειδικών σημάνσεων επί της οδού (STOP, βέλη, θέσεις ΑΜΕΑ) με κατάλληλο χρώμα και διαστάσεις.

β. Εργασίες τοποθέτησης εξοπλισμού οδών
1. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση εύκαμπτων στύλων οριοθέτησης απαγόρευσης παράνομης στάθμευσης, την τοποθέτηση οριοδεικτών οδών και μεταλλικών στύλων οριοθέτησης πεζοδρομίων, τοποθέτηση καθρεπτών ορατότητας διασταυρώσεων και σιδηροσωλήνες σχήματος Π στις εισόδους των σχολείων.
2. Η μελέτη περιλαμβάνει και την προμήθεια και τοποθέτηση ειδικών παλλόμενων κίτρινων προειδοποιητικών σηματοδοτών ενός πεδίου με φωτοβολταϊκή τροφοδοσία, οι οποίοι κρίνονται απαραίτητοι για την ασφαλή κυκλοφορία των μαθητών πλησίον των σχολικών συγκροτημάτων. Η χρησιμοποίηση παλλόμενων σηματοδοτών έχει στόχο να πληροφορήσει τους χρήστες του οδικού δικτύου (οδηγοί οχημάτων και μοτοσικλετιστές) για σχολικές διαβάσεις πεζών στις εισόδους και εξόδους σχολείων όπου απαιτείται πάντα αυξημένη προσοχή και μείωση της ταχύτητας. Οι σηματοδότες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα από την Υπηρεσία σημεία, στο οδικό δίκτυο όλων του Δήμου Αγρινίου, με σκοπό να αυξήσουν την αίσθηση της ασφάλειας και να επισημάνουν τη θέση των διαβάσεων πεζών στα σχολεία.
3. Δημιουργία και επισήμανση θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ. Με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις επιδιώκεται η βέλτιστη επισήμανση των χώρων στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ, καθώς παρατηρείται συχνά η κατάληψη αυτών από άλλα οχήματα, με συνέπεια εξαιρετικές δυσχέρειες στους χρήστες ΑΜΕΑ και επιπρόσθετους κινδύνους. Προβλέπεται στις ειδικές θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ να τυπωθεί το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας αποτυπωμένο στο έδαφος και ταυτόχρονα βάφονται με επικάλυψη χρώματος μπλε σε όλη την επιφάνειά τους. Επίσης τοποθετείται κάθετη πινακίδα σήμανσης Ρ-72 με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας. Ακόμα στις υπάρχουσες ράμπες ΑΜΕΑ των πεζοδρομίων τοποθετούνται εκατέρωθεν αυτών πλαστικοί εύκαμπτοι οριοδείκτες και γίνεται βαφή με μπλε χρώμα.

Εγκρίθηκε η μελέτη για την ανάπλαση στην βορειοανατολική είσοδο

Ένα άλλο έργο που θα προωθήσει ο Δήμος Αγρινίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω πρόσκλησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η ανάπλαση της βορειανατολικής εισόδου της πόλης.

Η σχετική μελέτη εγκρίθηκε αυτή από την Οικονομική Επιτροπή και αφορά την αναδιαμόρφωση του ισόπεδου σηματοδοτούμενου τετρασκελούς κόμβου σε κυκλικό επί των οδικών αξόνων Εθ. Αντιστάσεως – Θεστιέων, Γουρίτσας, λαμβάνοντας υπόψη και τον τρισκελή υφιστάμενο κόμβο Καρπενησίου – Γεωργίου Παπανδρέου, την διαμόρφωση της οδού Αλεξά από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως έως την οδό Κουτσικάκη, τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από την οδό Αλέξά έως τον νέο κυκλικό κόμβο καθώς και των πεζοδρομίων της οδού Καρπενησίου από τον νέο κυκλικό κόμβο έως τις εργατικές Κατοικίες Αγίας Βαρβάρας.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 373 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News