Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:26 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 11:47

«H Aρχαία Iατρική στη Λαϊκή μας Παράδοση» το νέο βιβλίο του γιατρού - λογοτέχνη Γεράσιμου Α. Ρηγάτου!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«H Aρχαία Iατρική στη Λαϊκή μας Παράδοση» είναι ο τίτλος του βιβλίου του γιατρού - λογοτέχνη Γεράσιμου Α. Ρηγάτου που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε Β΄ Έκδοση από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.

Οι λαϊκές αντιλήψεις για τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας, αλλά και για την αιτιολογία και την αντιμετώπιση των νοσημάτων, αποτελούν κράμα φυσικών και μεταφυσικών μεθόδων, λογικών και παράλογων αντιλήψεων και πρακτικών. Η συγκριτική εξέταση των κειμένων που μας άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί προς τα γραφόμενα σε δημοσιευμένα ή ανέκδοτα «ιατροσόφια», αλλά και προς τις καθημερινές πρακτικές των λαϊκών ανθρώπων, δείχνουν μιαν αδιάσπαστη συνέχεια.

Οι ομοιότητες αυτές που παρουσιάζονται και σχολιάζονται στο παρόν βιβλίο, εντυπωσιάζουν όχι μόνο για την αντοχή τους στον χρόνο, αλλά και για τις βαθιές ρίζες τους στην ανθρώπινη ψυχή, καθώς μπόρεσαν να επιβιώσουν παρά τις θρησκευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές μεταβολές που μεσολάβησαν.

Για το βιβλίο έγραψε ο ομότιμος καθηγητής Μ.Γ. Μερακλής που το χαρακτηρίζει ως «ένα επιστημονικά και εθνικά σημαντικό έργο» σε ένα τεκμηριωμένο πολυσέλιδο κείμενό του, που αναδημοσιεύεται σε Επίμετρο στο βιβλίο.

Ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος εργάσθηκε ως γιατρός ειδικότητας παθολόγου - ογκολόγου επί 40 χρόνια, πολλά από τα οποία ως διευθυντής στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Εκτός από το επιστημονικό, έχει πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο στους τομείς της Ιστορίας, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού της Ιατρικής, καθώς και στην πεζογραφία.

Για το συγγραφικό έργο του έχει τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του ΕΚΠΑ, με το χρυσό μετάλλιο «Γρηγόριος Ξενόπουλος» (δύο φορές), με έπαινο «Μάρκος Αυγέρης» και με το βραβείο «Άγις Θέρος» από την «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών»,  με υποτροφία από το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, με βραβείο Α΄ τάξεως από την Ακαδημία Αθηνών και με άλλες διακρίσεις. Πρόσφατα εορτάστηκαν τα 42 χρόνια συγγραφικού του έργου.

Πληροφορίες-κεντρική διάθεση του βιβλίου: ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, Αδριανείου 3 & Κατεχάκη, 115 25 Αθήνα (Ν. Ψυχικό), Τηλ.: 210 - 67 14 371, 67 14 340.

Διαβάστηκε 591 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.