Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:39 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 15:17

Οι 5 προκλήσεις των… -ήντα, και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι ειδικοί εξηγούν από ποια προβλήματα υγείας κινδυνεύουμε περισσότερο μετά τα 50 και δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούμε να τα προλάβουμε.

Ασκείσαι, τρως υγιεινά, προσέχεις γενικώς, για να διατηρείς την καλή σου υγεία όσο περνά ο χρόνος. Όμως μετά τα 50, τα 60, ή τα 70, η φυσική φθορά του οργανισμού μπορεί να γίνει αιτία διαφόρων προβλημάτων υγείας, ηπιότερων ή και πιο σοβαρών.

Δεν θα τα πάθουν όλοι οι ηλικιωμένοι, όμως όλοι μπορούν να προσέξουν ώστε να προλάβουν είτε την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων, είτε τις επιπτώσεις τους.

Οι πέντε προκλήσεις, με τις οποίες μπορούν όλοι να βρεθούν αντιμέτωποι στην τρίτη ηλικία.

Γρίπη

Ο πληθυσμός άνω των 65 θεωρείται η υπ’αριθμόν ένα ομάδα υψηλού κινδύνου για τη γρίπη. Αυτό γιατί στην τρίτη ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο στους νεότερους αμύνεται δυσκολότερα απέναντι σε «απειλές» όπως ο ιός της γρίπης. Έτσι, κάθε χρόνο, οι ασθενείς με τις περισσότερες και σοβαρότερες επιπλοκές της γρίπης – πνευμονία, σηψαιμία, καρδιοπάθεια – είναι άνω των 65.

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα – όταν, δε, συνυπάρχουν χρόνια προβλήματα υγείας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει και επαναληπτική δόση στη διάρκεια του χειμώνα.

Αύξηση βάρους

Τα χρόνια φεύγουν, αλλά τα κιλά μένουν! Όσο μεγαλώνουν, οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι, ενώ καίνε λιγότερες θερμίδες σε όλες τις δραστηριότητες, σε σύγκριση με αυτές που έχαναν νεότεροι.

Επιπλέον, στις μεγαλύτερες ηλικίες, το παραπανίσιο βάρος σώματος μπορεί να περιορίσει την κινητικότητα, ενώ αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, διαβήτη και εγκεφαλικού.

Και σε αυτή την περίπτωση, η πρόληψη είναι σωτήρια, με ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ατόμου.

Εύθραυστα οστά

Η οστεοπενία και οστεοπόρωση είναι συχνά προβλήματα στην Τρίτη ηλικία. Ταυτόχρονα, οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ασταθείς και άρα πιο επιρρεπείς σε πτώσεις, ατυχήματα και οστικά κατάγματα.

Έτσι, η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητη ανά τακτά διαστήματα μετά τα 60. Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να χρειαστεί προληπτική ή θεραπευτική αγωγή.

Επιπλέον, οι γιατροί συνιστούν πολλά φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και ήπια άσκηση, προσαρμοσμένη στις δυνατότητες και τη φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου.

Καρκίνος

Η ηλικία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Οι μισές περιπτώσεις καρκίνου αφορούν τις ηλικίες άνω των 65. Ο λόγος δεν έχει πλήρως ερευνηθεί, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως παίζει ρόλο η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες για περισσότερο καιρό και η αδυναμία του οργανισμού να «επιδιορθώσει» τις κυτταρικές μεταλλάξεις.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι όλοι οι ηλικιωμένοι θα πάθουν καρκίνο. Αυτό που μπορούν όλοι να κάνουν είναι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες πρόληψης. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, προτείνονται συγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις ώστε οτιδήποτε προκύψει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να προστατέψει από 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου, ανάμεσά τους και μερικές από τις πιο συχνές (μαστού, παχέος εντέρου και παγκρέατος).

Κατάθλιψη

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς, δεν είναι τόσο τα ποσοστά κατάθλιψης στους ανθρώπους άνω των 60. Κυριότερο πρόβλημα θεωρείται το γεγονός ότι η κατάθλιψη μπορεί να μη διαγνωστεί ποτέ σε αυτές τις ηλικίες.

Αυτό γιατί, συχνά οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, οι οικείοι τους αλλά και οι γιατροί μπορεί να αγνοήσουν συμπτώματα κατάθλιψης, αποδίδοντάς τα στην απόσυρση από την ενεργό δράση ή στην απομόνωση.

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους που πάσχουν από χρόνια καρδιακά νοσήματα ή υποφέρουν από μυοσκελετικές παθήσεις που περιορίζουν τη δραστηριότητά τους.

Η αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, με αύξηση των κοινωνικών επαφών ή και ψυχοθεραπεία όπου χρειάζεται, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

http://medicalnews.gr

 

Διαβάστηκε 4334 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.