Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:12 πμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 23:51

Προτάσεις για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι το Αγρίνιο ανοικτή κοινωνία; Δώστε του την μαγιά και αυτός θα ζυμώσει το ψωμί. Είναι από τους καλύτερους manager του κόσμου… 

Γράφει ο Νικόλαος Ντόκας, Κοινωνικός Λειτουργός 

Η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να γίνει ο κήπος της Ελλάδος (αγροτικά προϊόντα). Όμως αν και έχει πολύ νερό δεν μπορεί να ποτίσει τις καλλιέργειες, γιατί χρειάζεται ρεύμα και το ρεύμα είναι ακριβό.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Υπάρχει οικογένεια στο Χρυσοβέρι που έχει 400 ρίζες ελιές και βγάζει εισόδημα 30000 ευρώ την μια χρονιά και την επόμενη 20000 και ξανά το ίδιο. Και υπάρχει οικογένεια με 600 ρίζες ελιές στα Τζιφεικα της κοινότητας Καινούργιου που βγάζει 2 τενεκέδες λάδι. Η διαφορά είναι ότι οι μεν είναι ποτιστικές και άλλες ξερικές. Αυτό είναι κανόνας στην Αιτωλοακαρνανία.

Πώς μπορούμε να το παρακάμψουμε; Στα κρεμαστά υπάρχει μια τεχνιτή λίμνη με 600 μέτρα υψόμετρο. Αν θέλαμε, με σωληνώσεις να μεταφέρεται το νερό σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και με φυσική ροή να ποτιστούν οι καλλιέργειες με υψόμετρο έως 599 μέτρα χωρίς ρεύμα αυτό είναι εφικτό. Και μην νομίζετε ότι οι σωληνώσεις χρειάζονται αρκετά χρήματα. Με τόσα χρήματα του ΕΣΠΑ τα προηγούμενα χρόνια θα είχαμε σωληνώσεις σε όλη την Αφρική. Και δεν θα χρειάζεται να πληρώνεις 1500 ευρώ το χρόνο για ρεύμα για να ποτίσεις τις καλλιέργειες σου, αλλά μόνο 100 ευρώ τον χρόνο για συντήρηση των σωληνώσεων. Ετσι ο πρωτογενής τομέας θα μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός.

Η Αιτωλοακαρνανία έχει μια προίκα : 5 λίμνες και 3 ποτάμια. Το νερό της όμως είναι πρόβλημα. Από την Τριχωνίδα με κανάλια διοχετεύεται στην Λυσιμαχία και από εκεί στον Αχελώο ποταμό.

Φέτος δεν δούλεψε πλήρως το σύστημα και δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και ζημιές. Με αυτήν την προίκα μπορεί να αναπτύξει τον τουρισμό του γκολφ, μονοπωλιακά τουλάχιστον στη Μεσόγειο. Γιατί; Γιατί τα γήπεδα του γκολφ προκαλούν αντιδράσεις γιατί θέλουν πολύ νερό. Στην Ισπανία τα χάλασαν, στην Πορτογαλία το ίδιο, ακόμη και στην Σκωτία (βλέπε google). Η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Προσέξτε !!! Δεν θέλουμε η Νομαρχία και το κράτος να φτιάξει τέτοια γήπεδα. Θέλουμε να υπάρξει πρόβλεψη από τους θεσμούς (ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ) η αν μπορούν να κάνουν κάποια σχέδια η μελέτες (για να τα βρουν έτοιμα οι ιδιώτες και να επενδύσουν). Γιατί κανένας δεν βγάζει το φίδι από την τρύπα. Εκτός αν είσαι τρελός !!!( βλέπε ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ !!!στην Μεσσηνία )

Τέτοια σχέδια για την περιφέρεια είναι αμελητέο κόστος. Μπορούν να τα κάνουν οι ίδιες οι υπηρεσίες. Και μετά μια καταχώρηση στο παγκόσμιο περιοδικό (αγγλόφωνο) των “γκολφερ” και θα κάνουν ουρές. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που ζηλεύω. Που στα Γιάννενα!!! Ναι γιατί τα Γιάννενα είναι ανοιχτή κοινωνία ενώ το Αγρίνιο συντηρητική. Τα Γιάννενα βγάλανε ένα δήμαρχο και δεν κοιτάξαμε ποιος είναι, από που είναι κ.λ.π έβγαλαν αυτόν που πρέπει γιατί είπαμε είναι ανοιχτή κοινωνία.

Κάνανε τμήμα πληροφορικής Τώρα στα Γιάννενα έχουν επενδύσεις από γερμανικές(κυρίως) εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 500 θέσεις εργασίας (επιστημονικές και καλοπληρωμένες) συν βέβαια τις βοηθητικές.

Όμως για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη με πολλές συνέργειες και δυνατότητες χρειάζεται προσπάθεια που θα αποδώσει μετά από μερικά χρόνια.

Επί της ευκαιρίας θα ήθελα να αναφερθώ στην μικροεγληματικότητα και την διάβρωση που φέρνει και τη υφίσταται όλη η Ελλάδα.

Σε συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν πανεπιστημιακά φροντιστήρια και με διάφορους πανεπιστημιακούς συμφωνήσαμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο ποινικό κώδικα στο κομμάτι αυτό. Με αποτέλεσμα να τους πιάνει η αστυνομία και οι δικαστές να τους αφήνουν ελεύθερους.

Και ιδιαίτερα με κάποιες κοινωνικές ομάδες που έχουν ρημάξει τα πάντα. Πολλοί λένε ότι δεν θέλουν να φορτώσουν τις φυλακές. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Όλοι συμφωνήσαμε μαζί μου αλλά και με την πρόταση μου!!!

Αυστηριοποίηση ποινών και αύξηση και αναβάθμιση της κλεπταποδοχης και αύξηση της ποινής για πρόκληση πυρκαγιάς.

Συμφωνήσαμε με την ιδέα μου να φτιάξουμε στην Ελλάδα δύο φυλακές ανδρων-γυναικών και ατόμων εξαρτημένα από ουσίες και να τις ονομάσουμε (ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ)

Θα μπορούσαν π.χ η μία να γίνει στον κάμπο της Λάρισας και η άλλη στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, του Νεοχωρίου και της Kατοχής.

Με δραστηριότητες στην καλλιέργεια δικκοκου σιταριού ζέας, φαγόπυρου κλπ,παραγωγής χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος με κατάρτιση και εκπαίδευση στον τομέα της επεξεργασίας, της μεταποίησης, στην κοπή και επεξεργασία κρέατος με προγράμματα κατάρτισης στο επάγγελμα του κρεοπώλη, του αρτοποιού, του ζαχαροπλάστη κλπ.

Οι δικαστές θα αποφασίζουν ποιοι θα πηγαίνουν υποχρεωτικά σε αυτές. Το κράτος θα τους ανταμοίβει για την εργασία που θα προσφέρουν ισοψηφώντας την εργασία με μείωση της ποινής με το κόστος διαμονής, διατροφής και κατάρτισης για να βγούνε χρήσιμοι για τον εαυτό τους και την κοινωνία.

Επίσης απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση μέσω καμερών που μόνο με εισαγγελική εντολή θα γίνεται χρήση της, των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων με τα σημεία συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, χαλκού, φρεατίων, καταλυτών κλπ ώστε αν πάσα στιγμή με εισαγγελική εντολή να ελέγχονται οι πάντες για να λύσουμε το πρόβλημα μια για πάντα. Η λέξη κλειδί είναι η κλεπταποδοχή.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού την Πέμπτη στον νομό για την παράκαμψη της Αμφιλοχίας θα ήθελα να επισημάνω τα εξής.

Η παρέμβαση μου πριν από λίγες μέρες με τις προτάσεις μου για για το καινούργιο και τις παρεμβάσεις για την ανάπτυξη τις λίμνης Τριχωνίδας και την ανάδειξη της ακρόπολης των Θεστιέων οφείλεται στο γεγονός ότι θλίβομαι να βλέπω αυτή την μιζέρια και την απαξίωση του Αγρινίου και των περιοχών γύρω από την λίμνη Τριχωνίδα λόγω της ανικανότητας αυτών που διοίκησαν και διοικούν, πολιτεύτηκαν και πολιτεύονται στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και από την αδράνεια αυτών που ζουν εκεί χωρίς να κάνουν τίποτα χωρίς να διεκδικούν τίποτα. Δραστηριοποιήθηκα εγώ που έχω φύγει από το 1984 που όταν επισκέπτομαι το καινούργιο που γεννήθηκα δεν αισθάνομαι και τόσο ωραία γιατί θα πρέπει να κυκλοφορήσω στον κεντρικό δρόμο του χωριού που ένα κομμάτι ανήκει στο δήμο, ένα άλλο στην περιφέρεια (Τρέλλα) που έχω χάσει δύο αδέρφια σε αυτόν δρόμο έναν απέξω από το σπίτι μου και ένα λίγο πιο πέρα Κυριακή πρωί ο ένας Κυριακή πρωί και ο άλλος, που έρχομαι για λίγο κάποιο Πάσχα και κάθε καλοκαίρι για λίγο αλλά πάντα επισκέπτομαι την Πάλαιρο γιατί εκεί οι άνθρωποι έχουν ανοιχτά μυαλά.

Ανοίξτε τα μυαλα σας, δραστηριοποιηθείτε, διεκδικήσετε και μην περιμένετε από του άλλους τα πάντα. Εσείς που μένετε εκεί μπορείτε να αλλάξετε την μοίρα σας. Και έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε την μοίρα σας και του τόπου που γεννήθηκα. Δώστε του την μαγιά και αυτός θα σας φτιάξει το ψωμί. Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει.

Είναι από τους καλύτερους manager του κόσμου. Και ομιλώ για τον ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Ανοίχτε τα μυαλά σας, γίνεται ανοιχτή κοινωνία, αρπαξτε την ευκαιρία στα χρόνια που θα είναι πρωθυπουργός και αφήστε στην άκρη τα natura, προοδευτισμός, φασίστας και αντιφασίστας που είναι πιο πολύ φασίστας από τον φασίστα και κουραφεξαλα αυτά που μας πάνε πίσω και αλλάξτε την μοίρα σας και να προοδεύσει ο τόπος. Μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε κανένας άλλος. Αναγκάστε με τα επόμενα χρόνια να πηγαίνω λίγο στην Πάλαιρο και πιο πολύ εκεί που γεννήθηκα !!!

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 378 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 23:59
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.