Τρίτη, 28η Μαίου 2024  4:46 μμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 21:17

Ακραία ξηρασία στην Ευρώπη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σχεδόν η μισή έκταση της ΕΕ σε κίνδυνο.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε έκθεσή του με τίτλο « Η ξηρασία στην Ευρώπη — Ιούλιος 2022», η οποία αξιολογεί την κατάσταση της ξηρασίας στην Ευρώπη βάσει του έργου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εξέλιξης και των επιπτώσεων της παρατεταμένης ξηρασίας στην ΕΕ, ένα ανησυχητικά μεγάλο τμήμα της επικράτειας είναι επί του παρόντος εκτεθειμένο σε επίπεδο προειδοποίησης (το 46 % της ΕΕ) και συναγερμού (το 11 % της ΕΕ) για ξηρασία που συνδέονται με έλλειμμα υγρασίας του εδάφους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των φυτών.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών θέτει την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση αυτή βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση ώστε να προστατεύσουμε τα δάση, τις σοδειές και τους υδάτινους πόρους μας».

Η υδατική και θερμική καταπόνηση συνεπάγονται χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις, οι οποίες ήδη ήταν αρνητικές για τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες. Η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών. Σε κάποιο βαθμό επηρεάζονται και η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία. Στην Ιταλία, η λεκάνη του Πάδου είναι αντιμέτωπη με το υψηλότερο επίπεδο ξηρασίας. Πέντε ιταλικές περιφέρειες έχουν κηρύξει έντονη ξηρασία, ενώ η λειψυδρία αναγκάσει τους δήμους να επιβάλουν πολλαπλούς περιορισμούς στη χρήση των υδάτων.

Παρόμοια περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί στη Γαλλία. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών παράγει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ξηρασία μέσω του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας (EDO και GDO), τα οποία αποτελούν μέρος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Copernicus (CEMS). Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο ή εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Γνώσεων για τη Διαχείριση Κινδύνων Καταστροφών.

Διαβάστηκε 649 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.