Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  9:43 πμ
 
wm small
Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024 18:29

Οι 100 σούπερ τροφές για καλύτερη υγεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εκατοντάδες τροφές που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την ιατρική κοινότητα βελτιώνουν την παραγωγικότητα, την ενέργεια, την υγεία και τον ύπνο.

Λαμπερό δέρμα, δροσερό χαμόγελο, τέλειο σώμα, άριστη ποιότητα ζωής! Τελικά δεν αποδείχτηκε εύκολη υπόθεση η κατάκτησή τους. Όλοι θέλουμε τόσο πολύ να τα αποκτήσουμε αλλά ο μονόδρομος της κατάλληλης διατροφής και άσκησης φαντάζει πολύ μακρύς. Πόσες θαυματουργές τροφές πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και ποσά λεπτά στο διάδρομο είναι αρκετά;

Σήμερα οι επιστήμονες στρέφονται πια στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας συνδέοντας την καλή υγεία με την ομορφιά, έχοντας απομακρυνθεί από τις μεθόδους που κρύβουν εξεζητημένα προϊόντα και δραστικές αλλαγές που χαλάνε την ισορροπία μας.

Και η τελευταία λέξη που βγαίνει από το στόμα τους ή τέλος πάντων από τις έρευνες τους είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένες τροφές εστιάζοντας στην απόκτηση ενέργειας, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και στην ξεκούραση μας.

Η λίστα της υγείας

Το πόσο καλό κάνει το καρότο και το ψάρι στην όραση ή τη θαυματουργή δράση ενός χυμού πορτοκάλι για το κρύωμα, είναι ιστορίες που άγγιζαν τα όρια του αστικού μύθου στην παιδική μας ηλικία.

Λίγο πολύ όλες οι τροφές οι οποίες βρίσκονται στην αρχική τους μορφή, χωρίς επεξεργασία δηλαδή, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως θαυματουργές.

Ωστόσο, σύμφωνα με πορίσματα της Μονάδας Έρευνας για τη Ανθρώπινη Διατροφή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν σε κάθε μας πρόβλημα. Βέβαια τα τρόφιμα αυτά δεν αποτελούν πανάκεια.

Ο μακρύς αυτός κατάλογος συμπεριλαμβάνει οκτώ κατηγορίες από ομάδες καλών και στην πλειοψηφία τους μη επεξεργασμένων τροφίμων όπως είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

Γεγονός πάντως είναι πως οι έρευνες που γίνονται για κάθε τροφή ξεχωριστά ελέγχουν πολύ μικρά μόρια και έτσι, για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε ουσιαστικά από αυτά θα πρέπει να καταναλώνουμε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες. Καλύτερο λοιπόν είναι να καταναλώνουμε συνδυασμούς από αυτούς τους διατροφικούς σωτήρες προσέχοντας ωστόσο να μην το παρακάνουμε με εκείνους που μπορεί να μας προσθέσουν κιλά.

Οι 100 θαυματουργές τροφές

Βελτιώνουν τον ύπνο και την πέψη: Μαυρομάτικα φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, αβοκάντο, μήλα, καστανό ρύζι, κρεμμύδια, γκρέιπφρουτ, κέικ, φασόλια χάντρες, σέλινο, αγγούρι, μέντα, σόγια, τζίντζερ, ανανάς, πεπόνι, σπαράγγια.

Προλαμβάνουν κρυώματα και άλλες κοινές ασθένειες: Χυμός πορτοκάλι, πιπεριές, πράσινο τσάι, κολοκυθόσποροι, κολοκυθάκια, βερίκοκα, κανέλα σε σκόνη, σκόρδο, πιπέρι καγιέν, γαρίφαλο, μανταρίνια, βατόμουρα.

Αυξάνουν την παραγωγικότητά μας: Σολομός, γαρίδες, νερό, γαλοπούλα, μουστάρδα, δαμάσκηνα, γλυκοπατάτες, παπάγια, αχλάδια, άνηθο, κουνουπίδι.

Χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν: Κόκκινη σάλτσα, ασπράδια αβγών, κρέας μοσχαριού, γιαούρτι, τυρί, γάλα, τόφου, αμύγδαλα, πατάτες, καρπούζι, φασολάκια, λυθρίνι, αναψυκτικά διαίτης, γάλα σόγιας, ζυμαρικά ολικής άλεσης, παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Βελτιώνουν την όραση: Φράουλες, καρότα, smoothies και λιναρόσπορος.

Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την κατάσταση της καρδιάς: Μπανάνες, μαύρη σοκολάτα, οστρακοειδή, μαρούλι, ελιές, ακτινίδια, σταφύλια, πράσινες σαλάτες.

Προστατεύουν από τον καρκίνο: Μύρτιλλα, λαχανίδα, λάχανο, τομάτες, πράσα, μπρόκολο, κριθαρόψωμο, σμέουρα, βασιλικός, μανιτάρια portobello, λαχανάκια Βρυξελλών, φύκια.

Δίνουν ενέργεια και ενισχύουν το νου: Μελιτζάνες, σταφίδες, φασολάκια, καλαμπόκι, σύκα, τόνος, σπανάκι, γογγύλια, κοτόπουλο, πράσινα φασόλια, μπακαλιάρος, χούμους, πίτα, φυστικοβούτυρο, κόκκινα φασόλια, μέλι, καρύδια, ηλιόσποροι, λεμόνια και φασκόμηλο.

pronews.gr

Διαβάστηκε 431 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.