Δευτέρα, 24η Ιουνίου 2024  11:56 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 21:20

Power Pass: Απορίες και… σύγχυση – Άλλα περίμεναν, άλλα είδαν…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Power Pass: Απορίες και… σύγχυση – Άλλα περίμεναν, άλλα είδαν… όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδησ用, η οποία συμπληρώνει πως βγήκαν τα πρώτα ποσά, δεν έχουν ενημέρωση οι πάροχοι ακόμη.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Όπως  σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή του Αγρινίου άρχισαν να μαθαίνουν οι πολίτες τα ποσά που προβλέπονται να τους βοηθήσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στην ενέργεια μέσω του Power Pass.

Την εφαρμογή ανακούφισης κατά 60% της περίφημης «ρήτρας αναπροσαρμογής»,που έφερε πανάκριβους λογαριασμούς σε πολλές περιπτώσεις.

Αναρτήθηκαν τα ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες εντυπώσεις των πολιτών ποικίλουν καθώς άλλοι θεώρησαν το χρηματικό ποσό ως το «μη χείρον βέλτιστον», ενώ άλλοι απογοητεύτηκαν καθώς θεωρούσαν ότι θα έπαιρναν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ανώτατο ποσό, τα 600 ευρώ δηλαδή.

Αρκετοί πολίτες επικοινώνησαν με την «Συνείδηση» αναφέροντας ότι στην ανάλυση ανά μήνα για την ρήτρα αναπροσαρμογής διαπίστωσαν αναντιστοιχίες.

Συγκεκριμένα ότι το ποσό για τη συγκεκριμένη ρήτρα που φαίνεται στο Power Pass υπολείπεται κατά το 1/3 από αυτό που υπολογίζεται στον λογαριασμό τους. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι επικοινωνώντας με τον πάροχό τους έλαβαν την σύσταση να απευθυνθούν στην πλατφόρμα της κυβέρνησης, ενώ εκεί επέμεναν ότι πρέπει να μιλήσουν με τον πάροχό τους!

Σε επικοινωνία με μεγάλο πάροχο στο Αγρίνιο ενημερωθήκαμε ότι… δεν υπάρχει ενημέρωση για παρόμοια θέματα! Δεν έχει υπάρξει ακόμη διευκρινιστικό σημείωμα, εσωτερικό έγγραφο ή εγκύκλιος για το πώς πρέπει να απαντώνται ανάλογες απορίες των πολιτών, τουλάχιστον μέχρι την παραμονή των πληρωμών την Παρασκευή 15/7!

Υπάρχουν, ακόμη, αναφορές από πολίτες και στην «Σ» για απορίες τους για μήνες όπου το επίδομα που τους δίδεται είναι αρνητικό, όμως αυτή η περίπτωση δεν αφορά το Power Pass, αλλά την επιδότηση στον λογαριασμό που εμφανίζει κάποιες φορές συμψηφισμούς.

Ένας  μήνας «δώρο» αλλά και πρόστιμο για ψευδή στοιχεία

Αφού μπει κάποιος στη σελίδα vouchers.gov.gr, επιλέγει το εικονίδιο Power Pass και συνδέεται στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας κωδικούς Taxisnet. Στα προσωπικά στοιχεία που θα δει κάνει επιβεβαίωση και πάει στο περιβάλλον «αίτηση υπό εκκαθάριση», όπου βρίσκει την Σύνοψη Εκκαθάρισης του Power Pass και το ποσό.

Με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

Θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχή Σεπτεμβρίου.

Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης.

Για παράδειγμα αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ.

Pass δεν πας, χαμένος είσαι…

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν και παίρνουν για την πολιτική των επιδομάτων pass, πρώτα με την πανδημία και τώρα με τη βενζίνη, το ρεύμα, την επιταγή ακρίβειας που φημολογείται ότι το δεύτερο 200άρι της πάει για φθινόπωρο κ.ο.κ.

Ο κόσμος γράφει ότι έδωσε 2.200 για ρήτρα αναπροσαρμογής και είδε να εγκρίνονται 19 ευρώ, χωρίς να ξέρει αν πρόκειται για την πρώτη δόση (και άρα περιμένει… τα άλλα 580 κάποια στιγμή στο μέλλον), ή αν αυτά είναι όλα κι όλα όσα έχει λαμβάνειν.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι για όσους δεν είχαν καταλάβει ότι από τη ρήτρα θα αφαιρείται η έκπτωση που πήραν και επί του υπολειπόμενου ποσού θα παίρνουν μόνον το 60%…

Η βασική ένσταση στα σχόλια είναι ότι με την παράνομη ρήτρα, τα λεφτά κακώς εισπράχθηκαν εξαρχής και ότι θα έπρεπε στη συνέχεια να επιστραφούν εξολοκλήρου.

Άγνωστο εν τω μεταξύ τι θα γίνει από το φθινόπωρο, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής βγαίνει στην… παρανομία, πλην όμως μόνον κατ’ επίφαση, γιατί οι τεράστιες αυξήσεις θα ενσωματώνονται πλέον ανά κιλοβατώρα στο τιμολόγιο.

Επίσης άγνωστο, το πού θα φτάσουν οι τιμές ανά μονάδα, άπαξ και κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη.

Αχτσιόγλου: Το Power Pass εξελίχθηκε σε «φουλ απάτη pass» του κ. Μητσοτάκη

«Επιβεβαιώθηκε η απάτη του κ. Μητσοτάκη με το “power pass” και τα δήθεν 600 ευρώ επιδότησης για το ρεύμα» αναφέρει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«1. Εντελώς εκτός οποιασδήποτε επιδότησης μένουν 1,7 εκατ. νοικοκυριά ή το 40% όσων ισχυριζόταν η κυβέρνηση ότι θα στηρίξει.

2. Στα 2,5 εκατ. δικαιούχους που τελικά λαμβάνουν επιδότηση (εκ των 4,2 εκατ. που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα υποστήριζε), μοιράζονται 260 εκατ. για 6 μήνες. Πρόκειται για μεσοσταθμική επιδότηση των 17 ευρώ/μήνα.

Και όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες έχουν πληρώσει ήδη λογαριασμούς ρεύματος 4 και 5 φορές πάνω» τονίζει η κ. Αχτσιόγλου.

«Με λίγα λόγια, αφού έχει συντελεστεί μία αφαίμαξη χιλιάδων ευρώ σε κάθε νοικοκυριό εδώ και πολλούς μήνες, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται τώρα ως τιμητής επιστρέφοντας λίγα ευρώ σε ένα μέρος των πολιτών. Βέβαια, από την αισχροκέρδεια ούτε που του περνάει από το μυαλό να κόψει κανένα ευρώ» επισημαίνει.

«Είναι προφανές ότι μετά το “fuel pass”, το “power pass” εξελίσσεται σε “φουλ απάτη pass” του κ. Μητσοτάκη. Ας γνωρίζει όμως ότι αυτό το “pass” εξαπάτησης δεν περνά πουθενά» αναφέρει.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 382 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News