Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:35 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 00:50

Αγρίνιο: Η ομάδα “Save your Hood” δείχνει τι σημαίνει “δημόσιος χώρος”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγρίνιο: Η ομάδα “Save your Hood” δείχνει τι σημαίνει «δημόσιος χώρος», όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως η χρήση του δημόσιου χώρου προϋποθέτει το σεβασμό του.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το Αγρίνιο έχει την τύχη να βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις, που κάποιοι αποφάσισαν εδώ και λίγο καιρό να μπουν σε ένα εθελοντικό δίκτυο που έχει πανελλήνιες αναφορές. Η ομάδα Save Your Hood ξεκίνησε στην πρώτη καραντίνα (Απρίλιος 2020) και η πρώτη κινητοποίηση έγινε στις 15 Νοεμβρίου με 32 σακουλές με σκουπίδια στα Τουρκοβούνια Αττικής.

Πλέον συμπληρώνει δύο χρόνια δράσης το προσεχές φθινόπωρο κι έχει απλωθεί σε πολλές πόλεις, έχει γίνει αποδεκτή από τους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς και συγκεντρώνει πλέον σχεδόν 50 χιλιάδες μέλη, πάνω από 31 χιλιάδες εθελοντές, πάνω 250 δήμους και σχεδόν 4.500 χιλιάδες δράσεις σε όλη την χώρα. Η οποία ομάδα, μάλιστα, στην «φετινή» επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της απαλλαγής εκατοντάδων περιοχών της Ελλάδας από 510.430 λίτρα σκουπιδιών όλων μας!

Η «Σ» είχε κάνει ρεπορτάζ για τα σκουπίδια προ μηνών στην Αγία Μαρίνα  που ξεχείλιζαν από τους κάδους ενώ άλλα βρίσκονταν διάσπαρτα στον περίβολο και λίγες ημέρες μετά οι εθελοντές είχαν επιδείξει ταχύτατα αντανακλαστικά! Πρόκειται για μια περιοχή όπου τελούνται πολλές βαφτίσεις και γάμοι ειδικά αυτή την εποχή και τότε στο δημοσίευμα καυτηριαζόταν η έλλειψη ατομικής ευθύνης που τα αναμένει όλα από τον δήμο ή από κάποιους σαν τους «Save Your Hood».

Για τέταρτη φορά τότε, με τη συμμετοχή μαθητών του 6ου Λυκείου Αγρινίου, είχαν καθαρίσει την Αγία Μαρίνα αναφέροντας: «Καταφέραμε, εδώ και κάποιους μήνες, να τοποθετηθούν καλαθάκια στον προαύλιο χώρο, ωστόσο δεν υπολογίζαμε ότι οι άνθρωποι θα πετάνε τα σκουπίδια τους ακόμα και αν ο κάδος έχει γεμίσει. Τα σκουπίδια πολλά (χαρταετοί, καρέκλες, καφάσια, καφέδες) αλλά και η ενέργειά μας ακόμα περισσότερη. 20 άτομα, 1500 λίτρα, 12 σακούλες», ευχαριστώντας τους «11 νίντζα από το 6ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου».

Στη Δημάδη

Η πιο πρόσφατη φορά που εμφανίστηκε δράση τους στο Αγρίνιο είχε έναν… ηρωικό χαρακτήρα αφού προ δεκαημέρου με αφόρητη ζέστη έδωσαν ανάσα στην πολύπαθη πλατεία Δημάδη. Εκεί το ζήτημα δεν ήταν μόνο τα φανερά σκουπίδια αλλά και τα… κρυφά αφού ολόκληρα λίτρα από αυτά έχουν πέσει σε σημεία που δεν φτάνει η σκούπα του δήμου, ανάμεσα σε ρωγμές και σπασμένα, ακόμη και μέσα στην παροχή ρεύματος.

Όπως έγραψαν οι ίδιοι με χιούμορ: «Κυριακάτικη ανακάλυψη στην πλατεία Δημάδη, Αγρίνιο… 5 άτομα 6 σακούλες 40 βαθμοί… Αυτά καλό είναι να μη γίνονται στο κατάκεντρο της πόλης! Και άμα δω άτομο να πετάει σκουπίδια, ενώ υπάρχουν 4 κάδοι σε απόσταση 10 μέτρων…θα το αφήσω να αιωρείται». Κλείνοντας, σημείωναν ότι είδε ένας κύριος και έδωσε νεράκια για την προσπάθειά τους!  Υπάρχει ομάδα στο facebook για το Αγρίνιο και ίσως είναι χαρακτηριστικό ότι είναι κλειστή και θέλει έγκριση, ώστε να διαφυλάσσεται ο στόχος και τα υπόλοιπα στοιχειώδη σε περίεργες, ούτως ή άλλως, εποχές.

Πως περιγράφουν την ιδέα και την δράση τους

Περιδιαβαίνοντας τα σόσιαλ μίντια και το διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές για το πώς βλέπουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία τους (σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που η λέξη «πρωτοβουλία» περιγράφει επακριβώς αυτό που συμβαίνει).

Στο https://saveyourhood.gr/ περιγράφουν πως «το κίνημα ενδυναμώνει πρωτοβουλίες και δίνει στους πολίτες τα μέσα να δράσουν παρέχοντας κοινό έδαφος όπου όλοι μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες και τις ανησυχίες τους και να ενδυναμώσουν ο ένας τον άλλον για πιο υγιείς γειτονιές. Ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία που γρήγορα γιγαντώθηκε για την ευαισθητοποίηση του αυξανόμενου κοινού για το πρόβλημα των απορριμμάτων, ενώνοντας ενεργούς πολίτες και άλλες εθελοντικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.

Απόβλητα κάθε είδους – πλαστικά, άλλα υλικά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ανακυκλώσιμα, οικοδομικά απόβλητα, θαλάσσια απορρίμματα, οργανικά ακόμη και επικίνδυνα απόβλητα έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα.

Η ανάγκη για όλους μας να έχουμε πιο καθαρά, πιο όμορφα αισθητικά, πιο υγιεινά μέρη για να ζήσουμε, μας ενώνει ώστε όλοι μαζί να δράσουμε άμεσα και να δούμε τις γειτονιές μας να αλλάζουν προς το καλύτερο. Η σκέψη έγινε δράση και η δράση ονομάστηκε «Save your hood»  με σύνθημα «Σώσε την γειτονιά σου, το δάσος σου, την παραλία σου, σώσε το μέρος που ζεις και αγαπάς».

Έχει δημιουργηθεί ένα γκρουπ στο facebook με όνομα “Save your hood” που συντονίζει και ενημερώνει όλες τις ατομικές και ομαδικές πρωτοβουλίες  ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Μια φορά την εβδομάδα βγαίνει ένα  poll με διάφορα υποψήφια μέρη που προτείνουν τα μέλη και οι διαχειριστές του γκρουπ, έτσι μπορεί ο καθένας να δηλώσει συμμετοχή στο δικό του μέρος ή τόπο που ζει».

Θα ήταν σημαντικό να δυναμώσει κι άλλο η ομάδα και να έχει ακόμη και πιο επίσημη σχέση με τον ίδιο το δήμο Αγρινίου. Οι άνθρωποι επιτελούν έργο, όχι τόσο γιατί καθαρίζουν κάποιες περιοχές, αλλά γιατί αλλάζουν σταδιακά την κρατούσα άποψη για το τι είναι ο δημόσιος χώρος και μέχρι πού φτάνει η ελευθερία μας σε αυτόν, δηλαδή μέχρι του σημείου να μην τον οικειοποιούμαστε και να μην τον κάνουμε έκθεση αποβλήτων και ασχήμιας.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα ¨Συνείδηση”

 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 636 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.